Avondklok in Nederland met drie weken verlengd, maar in Duitsland (opnieuw) door rechter ‘onwettelijk’ verklaard.

8 februari 2021

‘Avondklok alleen mogelijk als afwezigheid ervan leidt tot nadelen in strijd tegen pandemie, maar dat is onvoldoende aangetoond’

 

Een rechtbank is het Duitse Baden-Württemberg heeft de coronagerelateerde avondklok teruggedraaid. Volgens het maandag gepubliceerde vonnis moet de bepaling in de Corona-verordening, die voorziet in uitgaansbeperkingen van 20.00 uur tot 05.00 uur, worden opgeschort.

De avondklok wordt in de deelstaat voor de laatste keer toegepast in de nacht van woensdag op donderdag. De spoedprocedure van een eiser uit Tübingen was daarmee succesvol. De rechtbank stelt dat de staatsregeling niet meer voldeed aan de wettelijke eisen. Uitgaansbeperkingen en avondklokken zijn volgens de Wet Infectiebescherming (de ‘Infektionsschutzgesetz’) alleen mogelijk als het nalaten ervan leidt tot nadelen in de strijd tegen pandemieën, zo luidt het oordeel.

Deze maatregel zou alleen in aanmerking komen als het opheffen ervan – ook rekening houdend met alle andere genomen maatregelen – zou leiden tot een aanzienlijke verslechtering van het besmettingspercentage. Dat is onvoldoende aangetoond. Daarnaast moet de deelstaatregering volgens de rechter onderzoeken of deze uitgaansrestricties wel landelijk zouden moeten worden opgelegd of dat een meer gedifferentieerde regelgeving op basis van regionale besmettingscijfers kan worden overwogen. Ondertussen in ons koude en bange kikkerlandje:

Eerder sprak de Duitse rechtbank in Weimar (Thüringen) al een vernietigend oordeel uit over de coronamaatregelen. Die noemde het coronabeleid een “catastrofaal verkeerde politieke beslissing met dramatische gevolgen voor menselijk leven.”

Zijn Duitse rechters een baken van licht in deze post-rechtstatelijke tijd? Daar lijkt het wel op.