Achter het grote zwijgen van Merkel gaat geen dieper gepeins schuil, maar de weigering het goede te doen

2 maart 2020

In de herfst, of eigenlijk de plotselinge winter van haar kanselierschap is de Duitse ‘rots in de branding’ Angela Merkel stiller en afweziger dan ooit. De vluchtelingencrisis mocht zich niet herhalen, zei ze in 2016, maar hier zijn we dan, wéér.

In een artikel in de Neuer Zürcher Zeitung (NZZ) van Marc Felix Serrao staat maandag:

Als macht synoniem was aan stilte, dan zou Angela Merkel nog steeds zijn wat haar bewonderaars al jaren zeggen: de machtigste vrouw ter wereld. Maar het regeringshoofd van Duitsland zwijgt al dagen over de escalerende situatie aan de Turks-Griekse grens. Haar partij heeft waarschuwingen gegeven om het open deurbeleid van 2015 niet te herhalen. Maar Merkel zwijgt. De Duitse Groenen roepen op dat de mensen aan de Griekse grens zo snel mogelijk in de EU worden verspreid. En Merkel zwijgt.’

 

Angela Merkel zou niet zozeer ‘met taal het debat bepalen’, maar ‘discreet leiding geven’, klinkt het al jaren. Het is algemeen bekend dat ze aan de onderhandelingstafel volhardend is en de langste adem heeft. Maar onder aan de streep heeft ze met haar houding geen resultaten geboekt en vooral een gebrek aan daadkracht laten zien. Alle misselijkmakende lof voor haar sterke kanten als ‘onderschatte vrouw’ – zoals we afgelopen week weer eens konden zien bij de DWDD, waar Jeroen Wollaars haar  bewierookte met beelden waarop ze Donald Trump op zijn plek zou hebben gezet (niets is minder waar) –  is niets minder dan valse vleierij. Geheel conform het media-protocol dat Wollaars mee terug naar huis nam in 2018.

Dit was een analyse die tien jaar geleden niet zou hebben misstaan maar nu een slecht uitgevoerde witwassing is van de waarheid: Merkel heeft groots gefaald en Europa met immense problemen opgezadeld. Ze verdient niet alleen stevige kritiek maar ook een morele veroordeling.

Zoals Serrao treffend zegt waren Merkels onderhandelingsvaardigheden ‘nooit meer dan een kunst van het uitstellen van conflicten’ in een land dat steeds nerveuzer en verdeelder is. Het is geen kwestie van een mening meer dat het ‘Willkommens’ beleid van Merkel de EU diep heeft verdeeld, de Brexit heeft aangewakkerd (veroorzaakt?) en munitie heeft gegeven aan rechts-populistische partijen. Hoezo, ‘de onderschatte vrouw’? Onderschat in haar incompetentie, DDR-inborst en destructieve hekel aan het Westen ja!

NZZ:

De overeenkomst tussen de EU en Turkije is het beste voorbeeld. “Een situatie als die van zomer 2015 kan en mag zich niet herhalen,” kondigde Merkel eind 2016 aan, toen haar “deal” net drie kwartier oud was. Sindsdien is er niets wezenlijks gebeurd. Een normaal functionerende Europese grenswacht is nog steeds een hersenschim. Volgens het Frontex-bureau zijn er dit weekend slechts iets minder dan 400 werknemers gestationeerd op de hopeloos overvolle Griekse eilanden.’ (…)

De voorbereidingen voor de door de Turkse staat georganiseerde bustransfers van migranten uit steden als Istanbul zijn al dagen aan de gang. De Europese inlichtingendiensten hebben zitten slapen of de waarschuwingen zijn genegeerd.’

Achter de stilte van Merkel gaat geen dieper gepeins schuil, maar een machteloosheid en weigering het goede te doen. Als ze al iets bereikt de komende dagen dan zal het een met veel geld gekocht uitstel van een verder conflict zijn. Een duurzame strategie in de omgang met Erdogan de despoot is er gewoon niet. Hoe is dat anders dan een bewuste tactiek te noemen? Van een continent verder in de ellende storten?

Laat de Nederlandse media stoppen met de mythe rond haar persoon, het is oud, sleets en onwaar. ‘Angela Merkel is de meest machteloze vrouw met alle macht ter wereld.

7 Reacties

 1. Ravian

  Verander dat “machteloze” maar in “kwaadwillende”, ze heeft die Coudenhove Kalergi prijs niet voor niets gekregen.

  Antwoord
 2. Rob Esveldt

  Multiculti werkt alleen met harde hand, zoals Indonesië daar een voorbeeld van is. Daar zijn de teugels los gelaten en direct waren er aanslagen op toeristen en christenen en andere gelovigen. Ik zou ook geen land weten waar het wel werkt. Landen die daar mee te maken kregen verzwakken alleen maar, datgene wat de bevolking samenbrengt de cultuur van hun land, de symbolen zoals de nationale vlag en geschiedenis dat de migranten tegen de borst stuit moet naar de achtergrond verdrongen worden.

  Merkel heeft toen gedacht we gaan dit gewoon niet sturen en laten de boel de boel en zien wel wat ervan terecht komt. Het werd een zooitje.

  Daarna heeft Merkel wel een poging gedaan om een bepaalde vorm van harde hand toe te passen door sociaal media strenge regels op te leggen, mensen met de (gedachte) politie laten kennis maken dan wel burgers als politici te demoniseren en te bestempelen als extreemrechts, fascisten, etc.

  Maar ook dat is niet gelukt en mensen pikken het dan ook niet meer en Merkel blijft stil en laat ondertussen het land nog meer vollopen met migranten. Dat zal een keer gaan escaleren in landelijk geweld en wat gaat er dan gebeuren? Krijgen we dan een dictatuur een soort van Hitler 2.0 of zal er toch een realistische regering gevormd gaan worden dat wel orde op zaken durft te stellen en migranten gaat uitzetten.

  In Nederland zal dat overigens niet anders gaan denk ik.

  Antwoord
 3. Tineke

  De zogenaamde vluchtelingen die nu Europa in willen zijn o.a. Turkmenen, Oeigoeren, Afghanen, Turken en andere jihadisten uit Idlib. Op dat filmpje waar een kind boven de rook word gehouden zie ik hetzelfde beeld zoals ook de “White Helmets” te werk gaan. Het kind interesseert ze niet maar wel de beelden om iets te wereld in te helpen. De “White Helmets” zijn van al Qaida en werden ook door Bert Koenders gefinancierd.

  Momenteel is er een hele grote NAVO oefening in Europa met de titel “Defender Europe”. Wellicht kunnen zij naar de grens in Griekenland gaan en onderweg even Merkel oppikken voor een Neurenberg 2.0 op Gitmo. Sowieso staat een Neurenberg 2.0 op de planning met militaire tribunalen.

  Antwoord
  • Louis Ramos

   Merkel naar Gitmo is een prachtige idee. Kan ze tussen Obama en Hillary plaatsnemen. Helaas zal dit een Utopie blijken. Liberale politici komen met misdaden weg waar Hitlers kabinet jaloers op zou zijn.

   Antwoord
 4. Martin (zonder S)

  Merkel heeft op het internationale politieke toneel erg weinig speelruimte.
  Duitsland is de facto politiek én militair ‘bezet’ door de VS en de haar loyale NATO waarvan Turkije n.b. een belangrijk lid is.
  De nu vertrekkende VS ambassadeur in Berlijn Grenell heeft dit meerdere male ondubbelzinnig en rechtstreeks duidelijk gemaakt aan de Duitse industriële top en haar kapitaalverschaffers.
  De Oost Europa diaspora in de VS zou het liefst de hoogwaardig militaire onderdelen (nucleair én conventioneel) naar Polen verplaatsen en daarmee volledige en ongecontroleerde controle over de Nordstream pipes verkrijgen.
  De volkomen zinloze oefening ‘Defender Europe’ is dan ook eerder een waarschuwing aan de Duitsers dan aan de Russen die geen enkele ‘behoefte’ hebben aan verdere escalaties aan hun westerse grenzen..
  Niemand in de R.F. wil de desolate Baltics waar inmiddels ruim 20% van de bevolking is geëmigreerd en het totaal failliete Oekraine in ‘bezit’ nemen..
  Het sprookjes ‘frame’ dat onophoudelijk door Soros gesponsorde sites als ‘raamoprusland’ aan Nldse politici wordt verkocht..

  Antwoord
 5. Corné

  Merkel is dan ook niets anders dan een NWO puppet die inderdaad de Coudenhove Kalergi omvolkings agenda uitvoert onder regie van “filantroop” en globalist George Soros.
  Maar het grote gros der verblinde kadaver disciplinaire Duitsers liebt nog immer ihre “Mutti”.

  Antwoord
 6. Martin (zonder S)

  Het cynische is dat in Nld de FvD, uitgesproken voorstanders van een cultureel traditioneel ‘Europa der sterke Naties’ rechts-radicalisme wordt verweten terwijl de extreem rechtse ideeën en plannen van Kalergi nu juist (selectief) door het links-liberale D66 worden omarmd..
  Tekenend voor het faillissement van de liberale democratie..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.