VN-huilstruik Clarice Gargard vertegenwoordigt niet ons land maar slechts haar lege huls

8 oktober 2019

‘Wie is dit?!’ Dat was de doorsnee reactie op deze tweet:

Welnu, zij is dus vertegenwoordiger van ‘Nederlandse vrouwen’. Dus zeg maar van mij, Annabel Nanninga, Fleur Agema, Femke Halsema, Jenny Douwes, Sylvie Meis, Linda de Mol, Eva Jinek, tante Jannie, de vrouw van de kaasboer, de kleuterjuf,  je oma, je moeder, je zus, enzovoort. Álle Nederlandse vrouwen worden vertegenwoordigd door Clarice Gargard, beter bekend als de columniste en racisme-watcher van de NRC. Haar laatste columns zijn duidelijk geschreven met het oog op deze ‘speech’ bij de Verenigde Naties waarin ze ‘de wereld wil verbeteren’ — een uitspraak die ze eerder en vaker deed. Ze pruttelde in die recente columns nog wat over ‘salafisme aanpakken in Saoedi-Arabie’, en ‘het voorrecht om de Nederlandse identiteit te hebben’, maar doorgaans zijn haar columns doorspekt van de hedendaagse aandachtshoererij die populair is onder zekere, beschermde ‘mensen van kleur’ en de woke industrie eromheen.

Mensen die de wereld willen verbeteren door anderen te veranderen geven mij sowieso de kriebels. Ze denken dat ze zelf al helemaal ‘af’ zijn en aan een groter project toe zijn: nietsvermoedende stervelingen heropvoeden. Levensgevaarlijk.

Rode loper voor Sylvana Simons

Voor Clarice zijn mijn woorden waarschijnlijk het bewijs dat ze gelijk heeft, dat ze ‘een gevoelige snaar heeft geraakt’ en dat ‘die weerstand hoort bij de belangrijke veranderingen die moeten worden doorgezet’ voor ‘een betere wereld’. En zoals we allemaal weten kan je de wereld niet verbeteren zonder de mensheid te verbeteren, liefst mensen die er anders úitzien, dat is wel zo makkelijk. Je kan wel zwerfafval gaan opruimen, bijles geven aan kinderen met een leerachterstand of een bingo-avond organiseren in het bejaardenhuis, maar dat moeten anderen maar doen want dat zet geen schijnwerpers op je hoofd.

Nee, racisme, dat is heus het probleem van deze tijd! Zelfs in een land als Nederland. Waar elk onrecht dat ondanks toegang tot de rechtspraak aan onze aandacht ontsnapt door tal van NGO’s en pseudo-rechtbanken zoals het Utrechtse ‘College voor de Rechten van de Mens’ (dat hoofddoekjes bij de politie adviseert) wordt opgepikt. Een land waar de rode loper voor Sylvana Simon wordt uitgerold bij de rechtbank omdat vier laagopgeleide zolderkamer-zielepoten haar op twitter uitscholden en zelfs de woordvoerder van het Openbaar Ministerie namens Simons beloofde dat voortaan alle inzet zou gaan naar de opsporing van kwetsende uitspraken. Zoiets afschuwelijks mocht niemand anders ooit meemaken, klonk het. Een land ook waar zo goed als nul racistische aanvallen op moslims geen reden zijn om niet dagelijks in de krant te schrijven dat er een toename is aan racisme onder moslims. Ze zijn de zondebokken van deze tijd, lezen we. Zo erg is het gesteld op de slavenplantage Nederland. Nergens geeft Gargard een verklaring waarom zoveel ‘mensen van kleur’ evengoed naar deze plantage in Europa willen komen.

De ketenen wegen zwaar, daarom moeten wij allemaal alleen nog maar bezig zijn met racisme. Clarice weet ook zeker dat de ambtenaren-cursussen voor bewustwording van ‘white privilege’ en nieuwe wetgeving rond ‘diversiteit’ bij sollicitatieprocedures niet genoeg zullen zijn om de aarde uit haar onrechtvaardige baan te krijgen. Racisme bestrijding is gaan betekenen dat pas wanneer mensen van kleur ‘beter’ zijn op alle vlakken, en ‘vanwege alles van vroeger’ erkend krijgen dat zij niet langer hoeven te lijden onder datgene waar alle mensen op de wereld onder lijden – zoals ziekte, ongeluk, en de algehele onzekerheid van het bestaan – dat dan, misschien, als we deze onzin accepteren, een situatie van rechtvaardigheid en gelijkheid optreedt. Who knows.

Minderheden als wapens

Hetzelfde geldt heel toevallig voor het feminisme en die ellendige LGBTQ-politiek. Vrouwen zijn tegenwoordig niet alleen gelijkwaardig aan mannen, maar béter, want mannen moeten wijken in hoge posities. Seksuele minderheden zijn niet alleen gelijkwaardig aan de meerderheid, nee béter, want zij verdienen eigen wc’s en een speciale status boven de wetenschap die nog beweert dat vrouwen en mannen verschillen! Ze hebben ook altijd gelijk, die vrouwen, seksuele minderheden en mensen van kleur, want ze behoren tot een groep die ‘gelijk’ heeft. Overigens is het niet zo dat deze mensen dat zelf ook allemaal vinden, helemaal niet zelfs, die vragen daar helemaal niet om. Mensen als Clarice vragen daar om! Voor hun!

Dat is nog eens de wereld verbeteren Clarice, minderheden als wapen gebruiken. Racisme en laster over ‘witte mensen’ verspreiden in columns die geen enkel denkwerk bevatten, geen feiten en geen nuance. Maar wel bij de Verenigde Naties hoog opgeven over onrecht. Het narcisme loopt de spuigaten uit. Een paar jaar geleden was dit vertoon nog een relletje geweest wellicht, nu gaan er een paar wenkbrauwtjes omhoog en dat was het. Want iedereen denkt: ‘Oh, Clarice is zwart nu mag ik geen kritiek op haar hebben.’ Nou, ik niet.

Daar is het spel te doorzichtig voor. Want elke vorm van institutioneel activisme (alles wat de media breed oppikt) lijkt momenteel vooral te bestaan uit methoden van onderdrukking. Zoals we die in totalitaire staten zien: tanks, wapens en stokken. Maar dan verpakt in humanitaire bewoordingen, in allerlei zorgvuldig gekozen begrippen die normale, naïeve en goedgelovige mensen aanzien voor betrokkenheid en vooruitgang. ‘Diversiteit’, ‘inclusiviteit’. Maar ze verhullen niet dat de grieven van mensen als Clarice de legitimatie zijn voor instituten als de VN, de EU en NGO’s om hele systemen om te vormen. Ze zegt zelf ook: “I’m here to change te system that has decided that we are not [equal].

Daarna zegt ze ter onderbouwing iets over hoe vrouwen wereldwijd hebben “geleden onder ongelijkheid en kapitalisme”. Kapitalisme? Vrouwen hebben absoluut niet geleden onder kapitalisme, als je tenminste de aantallen vrouwen bedoelt die er substantieel op vooruit zijn gegaan, alleen al de afgelopen twintig jaar.

(Voor nadere toelichting over bovenstaande grafiek zie o.a. het werk van Steven Pinker). Het was kapitalisme, en kapitalisme alleen dat miljoenen mensen uit extreme armoede heeft gehaald. Het waren niet huilstruiken als Clarice die ‘de wereld willen redden’ met meer overheid, bemoeienis en de juiste mening.

Dus Clarice liegt hier. Maar liegen is, zoals we ook weten uit het ‘klimaatdebat’, een geaccepteerde want noodzakelijke bezigheid in het laten luisteren van mensen. “Het systeem werkt alleen maar voor de weinigen met macht.” Geboren in Liberia en opgegroeid in het Westen preekt Clarice voor een groot publiek, hoe al die welvaart er nooit was voor minderheden (zelfs de gehandicapten haalt ze er bij). Misschien moet Clarice eens een blik in de ruimte waar ze zit werpen. Over ‘weinigen met macht’ gesproken… Je hoort Clarice natuurlijk nooit als het over ouderenzorg gaat, of armoedebestrijding in het algemeen, nee dat is natuurlijk niet glamoureus genoeg, daar hebben ze niks mee bij de VN en daarmee kan ze haar huidskleur niet instrumentaliseren.

“Het systeem moet voor iedereen werken, en anders niet,” zegt ze. Maar wanneer is dat dan? Moeten we geld geven aan mensen die kunnen werken maar slachtoffer van racisme claimen te zijn?

Maakt niet uit, het moet gewoon ánders, vindt ze. “Changing the way things are, are not done to you, but for you“. Deze terreur van EU-imperalisme met de VN als vehikel wordt ons inderdaad aangedaan. Maar het is allemaal het beste voor ons, vindt Clarice.

Dit melodramatische utopisme is een oorlogsverklaring aan onze welvaart, onze beschaving en onze menselijke waardigheid. Want we mogen niets claimen, niet begeren en niets verwezenlijken zonder het terug te geven aan de abstractie van een niet in te lossen schuld aan de wereld. How convenient for the powers that be.

Belediging voor ons land

Het is knap hoeveel onzin een mens in vier minuten kan uitkramen. Neem deze: het huidige systeem bepaalt volgens Clarice “who gets to be human or not.” Ja die indruk krijg ik inmiddels ook. De dehumanisering van iedereen die niet in deze communistische coupe meegaat, en zich niet voor racist laat uitmaken op basis van de geschiedenis of een denkbeeldig privilege, is een schande. Clarice misbruikt mensen die niets verkeerd hebben gedaan, beschuldigt hele groepen van het plunderen van achterblijvers en is op een destructief pad gezet, al dan niet bij haar volle bewustzijn. Ik, als Nederlandse vrouw heb helemaal niéts te maken met dit theater van leugens, deze politiek van ressentiment en hersenspoeling. Ik heb niets te maken met Clarice Gargard, en haar ingebeelde achterstelling en struggle.

Tot slot zegt Clarice: “Ik wil niet leven in een wereld waarin vechten voor je overleving wordt gezien als een deugd’. Nou dan ga je toch lekker naar Noord-Korea, of in je tijdmachine naar het Rusland van Stalin. Daar pakten ze mensen hun waardigheid af, hun graan en hun toekomst. Omdat ze geen trots meer mochten vinden in het vestigen van een eigen bestaan.

In niets lijkt het Nederland van mijn jeugd daarop, waarin ik verhalen hoorde over de boeren in mijn familie, wiens boerderijen meermaals afbrandde, waarna er weer opnieuw werd gebouwd en gewerkt voor de kost. In niets lijkt dit gejammer op wat mijn opa meemaakte in de Tweede Wereldoorlog, op de hielen gezeten door de Duitsers, of wat vele anderen dag in dag uit doen voor hun medemens, zonder te klagen. Dát is Nederland, waar we iedereen hebben binnengelaten en iedereen een kans krijgt. Het is een belediging voor ons land dat Clarice Gargard deze onzin mag verkopen achter een bordje met ‘Netherlands’ erop. Want ze vertegenwoordigt geen land, slechts haar eigen lege huls.

16 Reacties

 1. Arend Boode

  Echt kippenvel, zo goed onderbouwd. Top Sietske.

  Antwoord
 2. Ad

  Goed geschreven, treffen en o zo waar. Tijd dat mensen zoals jij aan tafel komen bij DWDD, nieuwsuur en PAUW. Maar ach, de NPO zelfs die zijn anti Nederland of beter gezegd anti autochtoon..

  Antwoord
 3. Robert

  Geweldig en goed gemotiveerd artikel!

  Antwoord
 4. tommiehendriks

  Hoe beter het met de wereld gaat, hoe drastischer het drammende klagen over het vermeende Grote Onrecht.
  Bravo, chapeau en adhesie, lieve mevrouw Bergsma.

  Antwoord
 5. Andre

  Prachtig geschreven. Ik herken mij hier totaal in. Bedankt!

  Antwoord
 6. Oud Hollands welvaren

  Oké, ik ga eens mijn hoofd leeg laten lopen. Want je was mij al bijna kwijt bij de serie “bn’er“ vrouwen waar je dit schitterende persoonlijke Nederlandse vergezicht schilderde met deze fuck you richting het ondertussen toch wel armoedige racisme verwijt dat je simpelweg door zelfstandig nadenken gelijk gelabeld krijgt bij elke vorm van weerstand.

  Waarom weer die Femke, ik ga nooit meer terug in de politiek komen, en oeps nu ben ik opeens die niet zo heel gelukkige (geschikte ?!) GroenLinks burgemeester met dat zwalkende beleid. Waarom weer Anabel met het redelijke “rechtse” tegengeluid, in de qua politieke klasse tweede divisie van dat politieke voetbal, kuch ik bedoel schouwspel dat Femke nu dus buiten de 2e kamer, op een top positie mag spelen. Samen met Anabel, in een theater van bestuurlijke armoede.

  Waarom in het vervolg van dat looplijntje langs al dat “grandeur” aanbelanden bij het intellectueel toch wel armoedige “vrouwelijke bn’er vehikel” Simons dat ondanks een vrij eigenaardige persoonlijke levensloop, nu een verhaal in hetzelfde theater mag verkopen. De boodschap is verbazingwekkend genoeg elke keer weer eigenaardig, en totaal conflicterend met mijn persoonlijke ervaringen.

  Maar hé, ik draag dan ook een penis, en mijn velletje is blank. Dus fuck mijn migranten achtergrond welke ik als in Nederland geboren jongetje, toen mijn vader als expat namens de overheid, in mijn jeugd er voor zorgde dat wij als gezin in het buitenland kwamen te wonen. Waar wij als gezin bij zowat alle buren een warme herinnering zijn door de fantastische levenshouding van die geprivilegieerde ouders van mij. Welke weer kinderen waren van nog geprivilegieerdere ouders welke het genoegen hebben mogen hebben met oorlog in hun levensverhaal. Maar dat was zoals jij ook al aanhaalde in het vervolg van jou prachtige fuck-Joe richting de claim van de uiteindelijke bron van ergernis, mevrouw Gargard, gelukkig slechts de tweede Wereldoorlog, welke zo goed als geheel Europa, heeft verscheurd en diverse landen heeft vernietigd.

  Fuck in een mooi bruggetje naar mijn persoonlijke ervaringen uit de stad waarin ik woon, welke gek genoeg, als je er naar toe zou komen, om te komen kijken, je een verhaal zou kunnen vertellen over die oorlog. De stad waarin ik de afgelopen 12 jaar woon, en afgelopen 22 jaar heb gewerkt, de stad die in de oorlog door de haven, en de geografische positie van de Maas, vrij veel herbouw werkzaamheden behoefde na de oorlog. Hele straten blokken weg gevaagd en opnieuw opgebouwd, van totale vernietiging van normaal leven, naar een nieuwe stad: Al decennia de meest multi culturele stad van Nederland, Waar door de haven in de jaren 60, dus zeg een goede 20 jaar na die oorlog, al weer all walks of planet earth te vinden waren. Werkend aan heropbouw na oorlog, recente geschiedenis, i.p.v. gezochte geschiedenis waar over geklaagd wordt door 1e en 2e range geprivilegieerde bn’er vrouwen, the likes of Gargard en Simons. TMF Simons, die toen het in haar bn’er glorie dagen nog voor haar bon-ton was om haar middelmatige denkkader met een haar horig publiek te delen, er verbale diarree uit draaide over beter niet voortplanten met sexy negerts, want missing in action als papa’s, echt waar vriendinnnen luistert naar levenservaringsdeskundige Simons, slechte vaders. Lekkerder in bed dan die blanke, pardon witte mannen, maar losers als papa. Die te ongeïnteresseerd, of te vol van zichzelf is om dood normale omgangsvormen, welke horen bij haar laatste positie als bn’er, in haar rol als representant van de Amsterdamse vertegenwoordigende democratie, gelijke de rol van Mevrouw Nanninga, te willen, of kunnen begrijpen.

  Het soort vrouwen dat dus nooit zal kunnen of willen begrijpen dat al die havenarbeiders echte noeste arbeid moesten verrichten, omdat ze druk zijn over huidskleur i.p.v. over cultuur. Dat al die bouwvakkers die die steden toen, en nu nog bouwen, noeste arbeid moesten, en moeten leveren. Je wordt een armoedige stomzinnigheid ingetrokken waar alleen maar ruimte is voor arme voorouder ik. I.p.v. dat deze dames trots zijn op alle vrouwen van kleur die de afgelopen decennia hun aandeel hebben geleverd in de verzorgings staat Nederland, naast al die blanke, pardon witte vrouwen, vrouwen die zich net zo hard weg cijferde, als de vrouwen van kleur, zeggen ze voor hun op te komen, spreken ze over de racistische behandeling van deze vrouwen.

  Gelukkig kwam jij al snel tot de kern, je eigen cultuur eren, er waardering voelen voor onze positie als Nederlanders tov de rest van de wereld. Identiteitspolitiek is tegenwoordig one issue politiek, of het nou van een Geert Wilders, of Silvana Simons komt. Of die vermoeiende Denk opruiers, of voor ons Nederlanders vanaf de overkant van de plas van Make Amerika great again Trump. Die schijnt te pussy grabben als een malle, geen idee hoe die er tijd voor heeft, want hij ligt ook al in bed met Poetin, en diens (s)pion Melania, en is onderwijl ook nog eens 24 uur per dag bezig met de wereld vernietigen, muren te bouwen, nieuwe eu land leiders te misbruiken en bedreigen voor persoonlijk gewin, en ruzie te maken met het halve politieke land, bestaande uit 52 staten, met in sommige staten vrij hersenloze senatoren, die ook allemaal de American Dream willen leven. Gehaat wordt door de VN, maar wel dialoog heeft bewerkstelligd, en een opening heeft weten te creëren in het conflict van één van de Korea’s, met het andere Korea en de rest van de “vrije” wereld.

  Jou eerlijkheid en irritatie, triggerde mijn reactie.

  Gargard vertegenwoordigd idd geen land, laat staan ons Nederland, ze vertegenwoordigd ook niet haar lege huls, ze vertegenwoordigd alleen haar eigen lege huis. En huis waar ik niet welkom ben omdat ik haar mening niet deel, niet de juiste huidkleur heb, en ook van de verkeerde sekse ben, een verfoeide arrogante geprivilegieerde blanke, pardon witte man. Die ons specifieke stukje aarde claimt vanuit zijn geboorte recht, mijn zogenaamde erfzonde, inplaats van ons privilege. Dat ik dit als vader van een volledig blanke zoon moet doen vanuit mijn vaderlijke plicht richting zijn bloedeigen nageslacht gaat al voor bij aan het zwart-witte denken van Simons en Gargard achtigen. Volk dat bij Eva alle ruimte krijgt of kreeg voor hun dia-monologen over geschiedenis, en o.a. hun institutionele wiskundige onkunde bullshit. Had van Nieuwkerk een kut gehad (excuseer mijn
  giftige directe mannelijkheid) had hij in het lijstje van “zeer” belangrijke vrouwen gekund. En maar een podium bieden aan zelf haat, en anderen haat, welke verkocht word als progressie weg van discriminatie, en racisme. Wat is dit gelul beter dan de droevenis die er uit de door hun zwaar gehate Wilders komt, helemaal niets, slecht ander soortig populisme. Zelfde slechte maaltijd, andere smaak, en dat mag met name Simons zichzelf persoonlijk aanrekenen, met haar Surinaamse culturele achtergrond. Het is gewoon niet te vreten, want in dat lege huis, staat de keuken symbool voor werken, in plaats van voeden. Ik vermoed dat het in de huizen van hun moeders beter toeven is.

  Voor jou persoonlijk de laatste noot van deze notenzang van mijn hand. Kunnen Nederlandse vrouwen (ouderwets Nederlandse wijven mogen zich ook geroepen voelen) zoals jij aub zich harder gaan roeren tegen deze hemeltergend irritante en contraproductieve Nederlandse achterlijkheid, fucking gezeik over Mn huidskleur in 2019, alsof het de fucking jaren 90 nog zijn En gezeik van ondertussen compleet moreel verdwaalde, en afgelopen 20 jaar zeer geprivilegieerde bn’er simpele zielen als Silvana Simons over mij de andere sekse, die van het masculiene mannelijk ras, simpele zielen discriminatie gelijke de armoede van de witte puntmutsen clan. Make Holland great again, fuck this shit.

  Antwoord
  • Martin

   Sorry.., niet gelezen want niet doorhéén te komen..
   Mag het een onsje minder O.H… Welvaren..?

   Antwoord
 7. Tineke

  De VN is bijna failliet en Trump zal ze echt niet helpen met geld want hij wil juist dat de gehele VN uit Amerika vertrekt. Er ligt al een wetsvoorstel klaar.

  De deep state is het die aan de touwtjes trekt in de VN met hun absurde agenda om de wereldbevolking tot 500 miljoen mensen terug te brengen en de chinezen zijn dan hun slaven zodat de mensen van de deep state in weelde kunnen leven. Saoedi Arabië behoorde tot de top van de deep state qua geld (meer dan 4 biljoen dollar heeft het huis Saoed) plus invloed en dat ze in de mensenrechtenraad zitten komt daardoor. Trump heeft het huis Saoed al uitgeschakeld (allemaal arrestaties waren het gevolg, maar ook de vrijlating van 500.000 vrouwen als slaaf) en de kroonprins behoort dus niet tot de deep state. Nu nog de rest van de deep state oprollen zoals de C.I.A., de familie Soros, het Vaticaan, de EU (C.I.A. project). de familie Rothschild en de bende aan Democraten, socialisten, communisten e.d. Je ziet de deep state afbrokkelen.

  https://www.congress.gov/bill/116th-congress/house-bill/204/text?q={

  https://twitter.com/lewis_goodall/status/1181612859882688518

  Antwoord
 8. L.J. Bouma

  Go go go Siets!

  Antwoord
 9. Eddie

  Hoe komt deze Clarice eigenlijk op die zetel terecht? Vertegenwoordigster van de Nederlandse vrouw?????

  Antwoord
 10. Martin

  @ Eddie is me voor maar toch nóg maar eens ..

  Wie oh Wie heeft die speech geaccordeerd en deze simpele tuthola naar de VN afgevaardigd..?
  Hoort onmiddellijk aan de schandpaal genageld of ontslagen te worden..
  Een schande voor weldenkend Nld en moet wmb onmiddellijk worden uitgezocht…

  Antwoord
 11. Daniël

  Okay, dit was 20 euro. Lekker bezig Sietske!

  Antwoord
  • Sietske Bergsma

   Bedankt!

   Antwoord
 12. Sanne

  Hoe beargumenteer je de bewering dat wit privilege bestaat? Nou, zo dus. Goed gedaan Sietske!

  Antwoord
 13. Jef

  De vader van Clarice Gargard was een smerige oorlogsmisdadiger in Liberia. Typisch, kinderen van Nederlandse oorlogsmisdadigers houden zich altijd gedeisd, bang dat ze worden aangevallen op hun achtergrond. Hier zie je het nuttige effect van het identiteitsdenken: je bent niet langer een kind van een smerige oorlogsmisdadiger maar van een abstracte minderheid.

  Antwoord
 14. Jef

  Clarice Garrard is de dochter van een vuile oorlogsmisdadiger uit Liberia. Typisch, kinderen van Nederlandse oorlogsmisdadigers houden zich gedeisd, uit angst met hun achtergrond te worden geconfronteerd. Hier zie je het nut van het identiteitsdenken: je bent niet langer kind van een pure schoft maar lid van een zogenaamd bedreigde etnische minderheid.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.