Tragisch ongeval in Berlijn voedt massapsychose: ‘SUV’s verbieden’

11 september 2019

Afgelopen weekeind zijn in de binnenstad van Berlijn vier mensen, waaronder een kind van drie jaar, aangereden door een SUV (een Porsche Macan) en als gevolg daarvan overleden. Nu roepen lokale politici en activisten in de media op tot een landelijk SUV-verbod. Het noodlottige ongeval (de bestuurder bleek geen terrorist en ook niet ‘in de war’) werd onmiddellijk aangegrepen door klimaatdominees uit linkse hoek om hun anti-kapitalistische, anti-“egoïstische” agenda door te drukken. “Deze klimaatmoordenaars, deze pantserachtige auto’s horen niet in de stad!” De massapsychose neemt bizarre vormen aan.

 

“We hebben een bovengrens nodig voor grote SUV’s in de binnenstad,” zei ook landelijk politicus Oliver Frischer van De Groenen in Der Tagesspiegel. “Het beste is een landelijke regeling”.

“Auto’s zijn terreur”, stond er op een kartonnen bord dat bij de plek des onheils was opgehangen – maar even later werd weggehaald. “Weg met kapitalisme” stond er naast. “Stop de waanzin van deze tijd,” las ik ter plekke tussen de handgeschreven briefjes:

Wat deze tragiek precies met ‘deze tijd te maken heeft’ laat zich raden. Een ongeluk is immers van ‘alle tijden’. En dingen die wel ‘met deze tijd’ te maken hebben, zijn onbenoembaar geworden.

“We leven in een volkomen hysterische samenleving,” schreef Anabel Schunke, een journalist voor het Duitse blog Achgut.com. Want een echte terreuraanslag heeft dan weer niets ‘met deze tijd’ te maken, laat staan met een roep om debat of maatregelen, merkt ze ook op.

Oftewel: