Nederlandse Talkshows™: een onafgebroken sollicitatie om nog een keer te mogen komen

10 december 2019

Ik stel voor dat ze de camera gewoon uitzetten en met elkaar verder gaan. De zitverjaardag bij de NPO-familie duurt nu wel lang genoeg. Zet deze afterparty lekker achter de schermen voort, de vieze verhalen (gisteren iets over ‘kutjes kleien’) en Jantjes en Marceltjes die op schoot willen bij opa Matthijs voor een kwartje zijn iets voor achter de voordeur geworden. Echt.

Als in een afdruiprek zit het ouderwetse servies van BN’ers erbij. Allemaal dezelfde borden voor hun kop. En niet alleen bij DWDD. Marcel van Roosmalen volgde mij ooit op Twitter, ongeveer totdat hij vorig jaar iets bij Radio 1 voor bejaarden ging doen. Toen kon hij de buitenwereld niet meer gebruiken.

Alles heeft een prijs. Het nonchalant verstrooide wat hij steevast opvoert werkt niet meer zo leuk als er alleen nog maar policor-praat uit je mond komt. Geleuter over ‘het enorme gebouw bij Van den Ende’ en audities bij andere opa’s die elk sprankje individualiteit en creativiteit uit je ‘complimenteren’ met beloftes voor ‘een eigen talkshow’ of ander droefgeestig deugrubriekje. Want wie wil dat nou niet?!

Dat begrijp ik dus niet. Behalve als we de NPO en werken bij de media als een baantje in een fabriek zien, één waar je je ziel in een kluisje stopt alvorens aan de lopende band keuvel-kots in te blikken. Spul wat gevreten wordt door zombies die die dag uit andere fabrieken komen. En dat dat nu gewoon de situatie is. Dan wel. Dan snap ik het, dat je gewoon een idioot bent zonder ambitie. En dat de keuzes op zijn.

Maar waarom ik dit fragment vooral uitkies om even mijn gal te spuwen is de hilariteit van de eigen echo. Het ligt er dik bovenop, maar het is eigenlijk altijd zo: continue solliciteren op de buis – voor het oog van het natie. Dat vinden de bazen mooi hoor. Zie babyboomer Paul Witteman glunderen bij zoveel gekruip.

Wie kan het wat schelen wie de nieuwe Paus na Pauw wordt? Niemand. Het draait hier om uitgenodigd worden, en dan nog eens. Want als dat stopt, zomaar, dan is er niets meer. En er is niets ergers dan dat: buitengesloten en gedumpt worden door mensen die je zelf ook niet eens mag, want wie haat Matthijs van Nieuwkerk inmiddels niet? Dát straalt vooral van Van Roosmalens gezicht af. Want ik wil niet lullig zijn maar ‘grappig’ was het niet.

Talkshows in Nederland zijn sollicitatiegesprekken live op de buis. Voor baantjes op die buis – misschien. En daar betalen wij voor. Dag in dag uit.

7 Reacties

 1. Rob Esveldt

  Ben ik blij dat ik al 4 jaar geen TV meer kijk. Voor mij is het alleen nog online via alternatieve media. Petje af voor de mensen die de NPO onzin, leugens en halve leugens nog aan kunnen. Maar ik denk eerder dat de meesten na een drukke dag als zombies naar bewegende beelden kijken en af en toe net als zombies (als in horror films en boeken) happen.

  Antwoord
 2. Fred Vanzanten

  Fijn om te ontdekken dat er mensen zijn zoals jij die niet ‘t #NPO slabbetje om hebben tav ‘t giftige deugdiner dat BNNVARA door salon-socialisten Matthijs van N, Eva J, Jeroen P ea laten opdienen‼️

  Antwoord
 3. Partout

  Hulde!
  NL TV? Jaren ‘50!
  Sla het toch lekker over!

  Antwoord
 4. Martin

  Als er van de 17.000.000 maar een paar 100.000 voornamelijk randstedelingen kijken..
  Voldoende rechtvaardiging voor deze verspilling van belastinggeld.., alles wat daar gebeurt is immers in het ‘landsbelang’…
  In de Generaliteits landen kijkt vrijwel niemand meer naar deze incestueuze activiteiten..

  Antwoord
 5. Rob Esveldt

  @Martin, je zit er toch ruim naast. Ik woon in een kleine stad met 20.000 inwoners (midden in het land) en zeer veel mensen kijken naar die rotzooi. Ik denk dat een derde echt door heeft wat er is zich afspeelt, de rest slikt dit als zoete koek. Als je aanhaalt dat het journaal en het Nieuwsuur regelmatig met halve waarheden en soms complete leugens komt, dan geloven ze daar helemaal niets van. Zelfs als je dat kan bewijzen, ze willen het gewoon niet horen. Ze geloven heilig in deze nieuwsvoorziening.

  Antwoord
 6. Martin

  @dag Rob
  ongetwijfeld maar vooral bij gebrek aan alternatieven.., niet deze kijkers maar de programma opstellers en budgetbeheerders van publieke en commerciële omroepen bepalen wat voorgeschoteld wordt.
  En die programmering heeft puur propagandistische trekken, lijkt te worden gedicteerd door de sociaal culturele en geesteswetenschappelijk faculteiten van de universiteiten van m.n. Amsterdam en Utrecht..,
  Wat uw ‘ inwoners’ te zien krijgen zijn nieuws- en onderzoeksprogramma’s met een (overdadige) afspiegeling van de etnisch, sociale en diversiteit verhoudingen en problemen van de Randstad…, zich graag profilerend als het vooruitstrevende en multiculturele New York van Europa.. met een een bevolking die (tv-optisch) voor de helft uit etnische minderheden bestaat..
  Verhoudingen en ideeën die oostelijk en zuidelijk van Utrecht niet of nauwelijks voorkomen…, het ‘landsbelang’ wordt in de Randstad gedefinieerd en niet in de industriële of landbouwcentra van groter Nederland..
  Concreet; de miljarden verslindende verlenging van Nrd/Zuid metrolijn naar Schiphol wordt vele malen belangrijker geacht en verkocht dan snelle en efficiënte verbindingen van industrieel centrum Eindhoven met omringende landen…,
  Spoor-, weg- of luchtverbindingen met Duitsland (Dusseldorf of Brussel) dateren nog uit de vorige eeuw

  Antwoord
 7. Rob Esveldt

  @Martin, met betrekking tot je reactie op mijn commentaar kan ik je niet anders dan gelijk geven. Hopelijk brengen alternatieven zoals ON daar idd. verandering in. Je haalt ook de sociaal culturele en geesteswetenschappen aan en dat klopt ook helemaal, aan de hand van die resultaten kunnen ze vele kijkers zonder dat ze het zelf in de gaten hebben sturen. Op deze wijze houdt de staat de bevolking in de hand, de overheid stuurt met geld en de staatsmedia stuurt met uitgesneden beelden en krantenkoppen dat de lading verkeerd weergeeft en opinies wordt ingepakt als objectieve verslaggeving.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.