Klimaatmeisje Greta genomineerd voor Nobelprijs van de Vrede omdat ze “massa in beweging brengt”

14 maart 2019

De jonge Zweedse klimaatbeschermingsactivist Greta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is zestien jaar oud. En ze heeft een stoornis, Asperger. En haar ouders ‘wisten er niets van’ dat er de afgelopen maanden miljoenen aan haar verdiend werden, door haar optredens bij conferenties en andere EU-netwerkbijeenkomsten, waar Jean-Claude Juncker haar lieflijk kuste op haar hand.

Dat ze wordt voorgesteld voor de prijs vindt ze “ongelooflijk en een beetje vreemd”, vertelde Thunberg aan de Noorse krant “Aftonbladet”. Ze werd genomineerd door drie Noorse parlementsleden, volgens het AP-bureau.

Freddy André Östvegard en twee andere leden van ‘Socialistisch Links’ legden hun voorstel als volgt uit: Thunberg “leidt een massabeweging die een belangrijke bijdrage levert aan de vrede”. “Klimaatconflicten dragen in belangrijke mate bij tot oorlogen en conflicten”, betoogde Östvegard in een interview.

Met haar 17 jaar was Malala Yousafzai eerder de jongste Nobelprijs winnaar. Zij ontving in 2014 de prijs voor haar strijd tegen de Taliban die onderwijs voor meisjes verbiedt. Ze overleefde in 2012 een doelgerichte aanslag van een Talibanstrijder op haar. De wereld ontving haar met open armen. Vanochtend las ik dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, cricket aan het spelen was met de Taliban in Afghanistan en dat hij vindt ‘dat er samenwerking mogelijk moet zijn’. Ze zijn Malala al lang weer vergeten.

Kinderen zijn geen wijze orakels om hoop op vrede uit te putten, niet meer dan dat ze een gebruiksartikel zijn voor wereldleiders om – stilletjes – hun meestal radicale agenda’s door te drukken. Obama kreeg hem op voorhand uitgereikt, zonder wapenfeiten, en nu (opnieuw) een kind. Een posterchild zijn is belangrijker dan de werkelijkheid bewegen. Een “massa op de been krijgen” belangrijker dan de ideeën van die massa de ruimte geven. De afwezigheid van oppositie is niet hetzelfde als vrede. Het is er het tegenovergestelde van.

Vrede is een leeg begrip als het het creëren van collectivisme is gaan betekenen. Misschien is dat de rede dat Stalin en Hitler ook genomineerd werden, respectievelijk in 1948 en 1939. Als aanmoediging voor hun gruweldaden, dat kunnen we met de kennis van nu wel vaststellen.

 

4 Reacties

 1. Rob Esveldt

  Dit is toch weer ongelofelijk of eigenlijk ook weer niet. Links degradeert echt alles dat van betekenis zou moeten zijn. De waarde van Nobelprijs van de Vrede is sinds 1994 tanende het gaat niet meer om behaalde doelen maar om inspanningen en pogingen die tot niets hoeven te leiden. En nu met het klimaatmeisje is het wel tot het nulpunt gedaald of wel het is van generlei waarde meer.

  Dat links alles degradeert blijkt ook wel met de woorden die ze te pas en te onpas gebruiken, zoals Hitler, fascist, racist, islamofoob, etc. etc. Ook dat heeft tegenwoordig geen enkele betekenis meer.

  Wat ook geen enkele betekenis meer heeft is man of vrouw. Nee het moet nu genderneutraal zijn. En mannen moeten ook maar ongesteld worden.

  Voorheen hadden we nog grote en kleine verschillen dat ons vooruit bracht zoals golven op de zee veroorzaakt door de frisse wind, tegenwoordig wordt door links alles wat ze aanraken platgeslagen. De zee wordt spiegelglad er waait geen wind meer en als er geen wind meer waait kom je ook niet vooruit en dat is stilstand.

  Stilstand is achteruitgang en dat betekent hongeren en uiteindelijk de dood, dat is wat links zal bereiken.

  Antwoord
 2. Louise vH

  Alweer zo’n goed artikel van Sietske Bergsma. Alles van waarde wordt vernietigd door ( extreem) linkse clubs met hun waanideeën, want idealisme kan je het toch niet meer noemen en door hun grote dorst naar macht. Eigenlijk van af het begin heeft de linkse beweging aan iedereen zijn wil op willen leggen, onder het mom mensen te willen verheffen en de gelijkheid te bevorderen . Dit alles echter exclusief te realiseren onder de condities van het links socialisme/communisme.

  Antwoord
 3. Patrick Moesick

  Als zestigjarige ken ik er nog die de massa in beweging zetten. Bijna allemaal zijn ze terechtgewezen door de geschiedenis! Geen wonder dat burgers niet meer geloven in de waarde(igheid) van politici. Geldverslindende instituten alla EU kunnen we best missen en hebben -voor zover ik het aanvoel – weinig tot geen positieve impact gecreëerd .

  Antwoord
 4. Rob Esveldt

  Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen dat democraten in Amerika de stemleeftijd naar 16 jaar wil brengen. Op deze wijze krijgen ze er miljoenen linkse stemmers erbij. Als dat in Amerika gaande is dan gaat het ook hier gebeuren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.