‘Eindelijk! Het impeachment seizoen is geopend’ – Maar de Democraten zullen verliezen in elk scenario

16 oktober 2019

Waar mensen in andere kringen en op andere plekken op de wereld zich momenteel verheugen op het oogstseizoen (wijn bijvoorbeeld), het winter(sport)seizoen, the season of joy (kerst!) of een nieuw seizoen van hun favoriete Netflix-serie, wordt op de redactie van New York Magazine een ander seizoen voor geopend verklaard. Die van het letterlijk verpletteren van Donald Trump. Het ‘Verperzikken’ uit zijn ambt. “Finally!”

 

Is dit een grap, probeerde ik nog te vragen, toen ik in een fractie van een seconde vergat dat we in 2019 leven en dat de kleinere helft van Amerika compleet krankjorum is geworden. Probeer ook maar eens ‘impeachment’ te googelen. Je wordt bedolven onder voorpret: popcorn, hotdogs en merchandise, analyses over de beste opstellingen op het veld en de meest wilde fantasieën over de grand finale in 2020 als met de catharsis, de grote ontlading alles weer op zijn plek valt. Daar was dit nog niets bij:

Amerikaanse komiek Kathy Griffin met bebloed hoofd van Trump in 2017

Deze covers, ‘grappen’ en jubelreacties worden daadwerkelijk afgedrukt, op koffietafels uitgewaaierd en gretig gedeeld op social media. Net als dat de Broadway toneelstukken waarin Trump wordt vermoord (geheel in ‘Julius Caesar’ stijl) daadwerkelijk worden gespeeld zonder enige ophef du jour, laat staan een grondig debat (dat station zijn we al lang gepasseerd). Persoonlijk, en velen met mij zien in de samenhang van ‘creatieve uitspattingen’ een actieve oproep tot politiek geweld. Want het gaat veel verder dan retoriek en niemand lijkt verantwoordelijkheid te willen nemen. De ‘outrage culture‘ is een onbespreekbaar onderwerp voor politici en linkse media, alsof het ‘er gewoon bijhoort’. Afgepakte MAGA-petjes worden in brand gestoken op straat, journalisten bedreigd en Trump aanhangers bespuugd en geslagen. Als het andersom zou gebeuren zou de wereld te klein zijn!

Zo’n New York Magazine cover zou je – terecht – als een bewijs kunnen zien dat er vrijheid van meningsuiting is (want probeer dit maar eens in Rusland met Putin) en dat is op zich een goede zaak, maar die vrijheid is er overduidelijk exclusief voor het links-progressieve establishment, die een VvMU-lidmaatschap heeft waar mainstream media in het hele Westen, big-tech en deepstate scherp op controleren. Voor Donald Trump en zijn aanhang gelden strengere regels, andere standaarden en dient elke defensieve reactie, die onmiddellijk en standaard uit de context wordt gehaald, alleen maar als olie op het vuur dat de Democraten zelf graag opstoken. Na Charlottesville, een ongeloofwaardige ‘MeToo’ beschuldiging richting een hoge, conservatieve rechter, of een mass-shooting door een blanke dader hangen de Democraten hun engelenvleugels weer om en maken ze zich ‘zorgen over de toekomst van het land’. Ze kunnen blijkbaar alleen maar goed en deugdzaam zijn in het licht van andermans fouten en verkeerde opvattingen. Zonder al dat verderfelijke aan de andere kant van het politieke kanaal is hun raison d’être verdwenen, stel ik mij zo voor. In die wervelwind van een diep persoonlijke en existentiële crisis is een zondebok nodig en dat is Donald Trump.

Voor de lezer die ondanks deze basale kennis over het ongelijke speelveld blijft hangen in de linkse moral highground en het gedachteloos bashen van Trump, wie claimt dat zijn gedrag “toch ook geen normale manier van doen is” en steeds maar struikelt over tweets en de ‘meme’s’ die zouden ‘oproepen tot politiek geweld’, kan hier wat zinnige context daarover lezen. Want in de Nederlandse pers zul je het niet vinden. Daar zorgen bijvoorbeeld Volkskrant ‘journalisten’ als Michael Persson wel voor die vanuit de Verenigde Staten duidt dat mensen “oh, oh” zeggen als het over de kansen van Elizabeth Warren gaat. ‘Oh, oh’?!

Wat in vredesnaam is dat voor niveau?! Wie zeggen er ‘oh, oh’, behalve drie-jarigen die hun ijsje in het zand laten vallen? Of bedoelt hij meer ‘ooooh, ooooh’ als in een smartelijk kreunen?

Waren de smileys op? Was synoniemen.net offline? Maar goed, dit terzijde. Ik zou aan dit fenomeen namelijk ook een heel stukje kunnen wijden, aan het kleuterniveau in de media dat je doet hunkeren naar goed geschreven fakenews, maar de lust ontgaat me eerlijk gezegd, wetende dat er toch alleen gelezen wordt voor de bevestiging van de Juiste Mening en dat de hypocrisie-meter standaard rood uitslaat bij toetsenbord-ridders die ‘grappen’ en antifa-geweld tegen Trump-aanhangers niet veroordelen, maar die mislukte, smakeloze parodie op een film (waarin Trump de fakenews media in een kerk neerschiet) wel. Omdat de NOS het ook vindt. Een meme waar Trump nota bene afstand van heeft genomen.

‘Scherp veroordelen’ lijkt mij een duidelijk statement, en deze gewelddadige meme is eerder een uitzondering dan de regel, maar dat stopt niet de mestwagens vol hijgerige artikelen over de opmars van Extreem-Rechts. Want de mediaconsument moet zijn geld inzetten op Caesars moordenaar Brutus en niet op de volksmenners van deze tijd!

Dat frame volgen ook veel conservatieve intellectuelen heel braaf, want links is dan wel zo gek als een deur, ze zijn wel slim in het verleiden van de intelligentsia. Ook ter rechterzijde scheppen veel verstandige mensen er genoegen in links een plezier te doen met hun mede-verontwaardiging, omdat ze dan misschien wel niet links zijn en Trump geen Hitler vinden, de EU maar ‘zo zo’ want ‘oh oh…’ en linkse politiek een ongeleid projectiel, ze willen graag links verstand bijbrengen of zoiets.

Geloof me, heel veel rechtse mensen toetsen hun karakter nog altijd graag aan de zegen van links die in de kerk van Deugdzaamheid de macht heeft. Ze snappen nog niet dat daar niets te halen valt. Dus geven ze toe aan allerlei morele chantage over de Blokkeerfriezen, de Boerenopstand, de Extinction Rebellion onzin, de Brexit apocalypse en de klimaathysterie. De reactie op linkse krankjorum is zelden: jullie zijn krankjorum en we grijpen in nee, wij bellen netjes aan als we er niet in mogen! Wij praten alles uit want iedereen heeft een punt! Wij behangen graag de arena met mooie lege woorden zodat links zich kan uitleven met hun rechtsstaat ondermijnende praktijken. Wij gaan zo wel verliezen maar we zijn wel ‘beter’.

Want die gewone mensen met hun hooivorken hebben toch altijd minder gelijk dat de bazen van het land, de filosofen koningen die dit echt allemaal gewoon keurig willen oplossen, onder de bezielende leiding van ons intellectuelen, waar de heersende klasse niet zonder kan. Althans, dat maken wij ‘rechtse denkers’ onszelf graag wijs want de waarheid is dat het debat dood is, dat we onze tijd helemaal niet willen begrijpen en doorgronden omdat dit een oordeel van ons vraagt en daar hebben we geen zin in, want de afspraak was dat we het redelijke midden waren en onze marginale, onzichtbare rol in de samenleving in ieder geval konden compenseren met een afslagje hier, een afslagje daar, een Rode Hoed optreden hier, een Renaissance keldertje daar, een column voor de NRC hier, een ‘positief rechts’ WNL optreden daar. Een D66 flirt hier, een VVD congresje daar. Roeren in de soep van onbeslistheid omdat de wetenschap en de samenleving – zo maken ze zichzelf wijs – alleen gediend zijn met afstandelijke observaties en kluitjes in het riet voor het publiek, die dezelfde schijnverheffing adopteert.

Ik ben nu nog steeds niet aanbeland bij het onderwerp waar ik het over wilde hebben namelijk waarom de impeachment van Trump, ook als die slaagt, de Democraten niets zal brengen. Ik wilde jullie wat achtergrond geven bij mijn vermoeden dat élk ‘neerslaan’ van populisten de elite niets zal brengen. Behalve een tijdelijk uitstel van hun lot. We worden begraven onder de leugens en frames die de media over ons uitstorten (in de vorm van de grootse massahypnose uit de geschiedenis). Maar iets heeft ons inmiddels geleerd onszelf uit te graven. Ze kunnen de deur van het provinciehuis in Groningen weer meteen repareren, en de Blokkeerfriezen laten schoffelen voor hun misdaden, deze verzameling van enkelingen (want dat zijn het, in vergelijking met de geatomiseerde massa van links) zal niet gehoorzamen aan wat hun verantwoordelijkheid niet is: het onrealistische geloof van de globalisten in stand houden.

Nou daar gaan we dan. Impeachment zal de Democraten dus ook nooit brengen waar ze op hopen. De Democraten lijden aan waanvoorstellingen. Ze proberen Donald Trump te ruïneren. Maar hoe hard ze ook proberen, ze kunnen hem niet verslaan. Trump is momenteel namelijk net zo populair als een NFL-football wedstrijd op zondagochtend, las ik ergens. “Het lijkt wel de herrijzenis van dominee Billy Graham.”

Trump gaat niet verliezen in 2020 en de Democraten weten het. Daarom haasten ze zich om hem te beschuldigen en te verwijderen uit zijn ambt. Maar het zal niet werken. Een impeachment-procedure kent slechts drie uitkomsten. In elk geval wint Trump.

  1. Ze proberen Trump af te zetten maar kunnen niet genoeg stemmen verzamelen om hem af te zetten. Ze komen tevoorschijn als slechte verliezers, weer. Trump wint door een electorale aardverschuiving in 2020.
  2. Het Huis van Afgevaardigden beschuldigt Trump, maar de Senaat (waar de Republikeinen in de meerderheid zijn) vrijwaart hem. De Democraten komen wederom tevoorschijn als slechte verliezers, weer. Trump wint door een electorale aardverschuiving in 2020.
  3. Het Huis van Afgevaardigden beschuldigt Trump, waarna een jaloerse, verbitterde Mitt Romney (Republikeinse presidentskandidaat) een opstand tegen Trump in de Senaat organiseert. Ze veroordelen Trump. Hij is uit zijn ambt verwijderd.

Trump-kiezers zullen hun wraak nemen en uit de GOP, de Republikeinse partij stappen om Trump te steunen, die nog altijd in de toekomst herkozen kan worden. En hoe? Trump kan de GOP vernietigen door campagnes te voeren tegen elke GOP-senator die tegen hem stemde en onafhankelijk verder gaan. Romney krijgt niet de 5 miljoen stemmen die hij nodig heeft en ‘oh oh…’

In elk scenario wint Trump.