Angela Merkel grijpt meer macht met ‘lockdownwet’ die deelstaten buitenspel zet

13 april 2021

Dinsdag heeft de Duitse regering de ‘Infektionsschutzgesetzes’ (de Infectiewet) gewijzigd, althans het voorstel zal naar verwachting door de Bondsdag worden aangenomen.

Alleen de rechtse AfD en (op onderdelen) de liberale FDP waren de afgelopen dagen uitgesproken tegen het voorstel dat inhoudt dat de federale regering overal naar eigen inzicht kan ingrijpen met (zwaardere) lockdowns en individuele maatregelen. De deelstaten treden niet streng genoeg op, vindt Merkel. Het beleid moet “stringenter”. Zie hier haar 7 minuten durende verklaring over de nieuwe militaire orders wetswijziging.

Merkel aast al maanden op een dergelijke landelijke aanpak, zeker nu in Saarland proeven lopen met versoepelingen, waarbij terrassen overal opengingen. Dat is nu verleden tijd. De hardere lockdown die gelijktijdig met de wijziging van de wet is aangekondigd lag voor de hand: er werd in Duitsland al weken over gespeculeerd.

Merkel noemt het een ‘overbruggingslockdown’ en een ‘Notbremse‘, een noodrem, om de druk op de IC’s te verminderen. Onderdeel daarvan zijn sluiting van alle restaurants, hotels en winkels, avondklok vanaf 21.00 uur, privébijeenkomsten beperkt tot leden van een huishouden en één andere persoon en verplichte tweewekelijkse tests op scholen, waarbij sluiting van de school volgt als er meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners over 7 dagen is.

De oppositiepartij AfD, de afgelopen jaren gedemoniseerd voor hun ‘anti-democratische’ en ‘extreem-rechtse’ agenda wist het aardig samen te vatten in de Bondsdag:

“De geplande aanscherping is niet alleen een vrijbrief voor vergaande algemene beperkingen van de grondrechten door de centrale autoriteit, maar beperkt ook de mogelijkheden van burgers om zich voor de rechtbank te verdedigen tegen ongepaste en buitensporige maatregelen. Merkel wil hun soevereiniteit over het gezondheidsbeleid van de 16 deelstaten intrekken en het laatste woord overlaten aan de federale regering.”

Er gaan ook vele andere kritische stemmen rond in de (alternatieve) media: ‘De nieuwe wet druist in tegen de Grondwet.’

Haar stijl kenmerkend laat Merkel graag nog even merken dat het eigenlijk al “te laat” is (uberfällig). Allemaal de schuld van de ongehoorzame deelstaten natuurlijk, niet van haar. Nu moet ze nota bene in het staartje van haar kanselierschap alsnog de alleenheerschappij van de coronacrisis op zich nemen. Zo komt ze althans over in de live-persconferentie van 13 april jl. “Kijk nou wat ik vanwege jullie moét doen!”