Alleen de taal wordt versoepeld

9 februari 2022

De brief van de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, ‘over de korte en lange termijn aanpak Covid-19’ aan de Tweede Kamer telt vijftien pagina’s maar had ook op twee bierviltjes geschreven kunnen worden. In een notendop: er komt een “paradigmaverschuiving” van focus op de zorg naar “een breder perspectief”, waarin we “weer zo normaal mogelijk gaan leven”. Op het tweede bierviltje zou dan staan: alle maatregelen blijven onverkort van toepassing.

Zoals ik hier al schreef, bestaat die paradigmaverschuiving uitsluitend uit taalkundig landjepik. De beperkingen heten geen beperkingen meer maar worden als in een goocheltruc samengetrokken met de betekenis van versoepelen en “open gaan” zelf. Zo normaliseer je het idee dat bijvoorbeeld vaccinatiedwang en coronapassen geen ‘beperkingen’ zijn maar juist het einde ervan. Letterlijk de omgekeerde wereld. Als de wereld buiten de kooi mentaal wordt ‘weggemaakt’ is de kooi er ook niet meer.

Hier is natuurlijk al maanden op voorgesorteerd, met name door het frame van “veilig open gaan” met coronapas en testbeleid. Of dat nu veilig gebeurt of niet, doet in de communicatie niet meer ter zake, en dus überhaupt niet. Uit mensen hun hoofden moet blijkbaar losgeweekt worden dat maatregelen nut moeten hebben om legitiem te zijn (is grotendeels al gelukt) en dat verstikkende maatregelen haaks staan op “normaal leven”. Ze zijn hetzelfde!

Kuipers: “Het is zaak om te komen tot een open, weerbare en schokbestendige samenleving waarbij de beperkingen niet langer de boventoon voeren”. Precies, de boventoon zou betekenen dat ze een centrale plek innemen in ons oordeel over dit beleid. Ze moeten de ondertoon voeren, of misschien wel helemaal geen rol meer spelen. Zoals de zuurstof in de lucht en de wind uit het westen dat ook niet is tijdens een politieke crisis. Dat de vrijheidsbeperkende maatregelen er (als het aan het kabinet ligt) moeten blijven is niet meer de officiële boodschap van het kabinet. Maar na veertien pagina’s vol vage vergezichten:

“De inzet van publiekscommunicatie van de Rijksoverheid blijft zich de komende maanden richten op het informeren van het brede publiek en specifieke doelgroepen over maatregelen, ventileren, vaccinatie, mondkapjes, (zelf)testen, quarantaine, en het gebruik van het coronatoegangsbewijs.”

Dit is een propaganda heterdaadje zoals ik nog niet eerder heb gezien, pure gaslighting. Alleen de taal versoepelt. En waar alleen taal versoepelt, stapelen de misdaden, de leugens en de schade zich verder op. Als er geen raakvlak meer is tussen de werkelijkheid en de beschrijving ervan staat alles op losse schroeven. Dus hoe dan ook dondert er straks iets vreselijk in elkaar.