Het Nieuwe Normaal staat voor de deur: wat willen ze nou Echt?

20 januari 2022

Het vervelende van mensen, overheden en media die onafgebroken liegen en fabels fabriceren is de vraag wat te doen en denken als ze een keer de waarheid zeggen.

Het is veel mensen de laatste dagen niet ontgaan dat de wereldwijde media ineens simultaan de pauzeknop van de angstporno hebben ingedrukt. De vertrouwde propagandalijn (‘Get the jab!’), soundbites en pertinente onwaarheden over de coronacrisis worden voor het eerst afgewisseld met een kritisch, meer genuanceerd geluid. Sommigen ontdekken er zelfs “het einde van de pandemie!” en “de terugkeer naar normaal” in.

In Engeland heeft Boris Johnson zowaar een einde aan de maatregelen afgekondigd. Geen mondkappen meer, geen toegangsbewijzen, geen thuiswerk. En Omikron is officieel niet gevaarlijk verklaard. Maar voordat we die welverdiende bos bloemen van de ‘voormalig’ tirannen en spreekbuizen van de macht aannemen moeten we misschien eerst de doornen tellen, want dikke kans dat we onszelf tot bloedens toe gaan bezeren aan een bedrieglijke mea culpa, die bovendien ook niet as such wordt gebracht. 

Veel mainstream media (zelfs Nieuwsuur!) brachten deze week naar buiten dat ‘coronapatiënten en doden’ voor een groot deel slechts ‘positief getesten’ waren (en met een andere reden in het ziekenhuis lagen). In Groningen zou het zelfs gaan om dertig procent van de patiënten. Hebben ze dan ineens het licht gezien? Zijn ook de tv-artsen dan uit het niets ineens wel in staat om de feiten — die al zo lang als deze crisis duurt bekend zijn — te achterhalen en te brengen? Schámen die mensen zich niet dat ze nu pas cruciale informatie naar buiten brengen? Dat een slachtoffer van een auto-ongeluk mogelijk statistisch gezien als coronadode wordt geteld, dat was vorig jaar nog “gevaarlijke desinformatie”, aldus Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. Geen haan die er toen naar kraaide.

Maar het blijft niet bij deze ‘onthulling’. Het regent onthullingen, nuance, aarzeling en bekentenissen rond nut en noodzaak van het beleid. Voormalig OMT-lid Diederik Gommers kwam onlangs met zijn “Covid is natuurlijk peanuts” opmerking, kindervaccinatie pusher en epidemioloog Patricia Bruijning gaf bij Radio 1 toe dat ze “niet weet of ze het vaccin aan haar eigen kinderen zou geven”. De directeur van het Amerikaanse CDC zei: “Omicron doden hadden al onderliggend lijden.” Allemaal uitlatingen die onafhankelijke wetenschappers de afgelopen jaren een social media ban opleverden, berispingen, uitsluiting en zelfs ontslag.

Het Engelse SkyNews bracht een item waarin een verpleger tegenover minister van Volksgezondheid Sajid Javid reageerde op de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. “De wetenschap is niet sterk genoeg”, zei hij. Hij kreeg alle ruimte om uit te leggen waarom. Ik zag voor het eerst een zorgheld voorbij de mythe. Om maar over de waarheid rond de (bij)werkingen van de vaccins te zwijgen, ook die worden ‘ineens’ niet meer keihard ontkend door de usual suspects. Het wonderpotion dat ‘Covid-vaccin’ heet, heeft in alle opzichten haar toverkracht verloren.

@skynews An unvaccinated hospital consultant challenges Health Secretary Sajid Javid over compulsory COVID jabs for NHS staff #SajidJavid #COVID #NHS ♬ original sound – Sky News

Dan is er nog het recente onderzoek van de TU Delft: “2G (bewijs van vaccin of genezenverklaring, red.) is een stuk minder effectief in het tegengaan van de verspreiding van het virus dan 2 maanden geleden.” Vrij vertaald: de vaccins werken niet tegen verspreiding. BNR radio had het zelfs over “Omikron gooit roet in het eten”. Voor de QR-pas, welteverstaan. Het advies staat in scherp contrast met wat de Gezondheidsraad of OMT steeds in koor predikten: massaal prikken en testen, ‘desnoods onder drang’. Nooit kwam er een alternatief voor omgaan met Het Virus voorbij. Nooit werd de waarheid niét vervormd, afgekapt en van het label ‘desinformatie’ voorzien. 

Nu zou het hele verhaal wel bespreekbaar zijn, open liggen, vragen oproepen en in een nieuw licht moeten worden bezien. Een licht genaamd “leren leven met covid”. Ineens duikt die boodschap overal op. (Hier, hier, hier, en hier). Boris Johnson kan dan wel de maatregelen hebben opgeheven, de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid beklemtoonde dat “dit niet einde van de pandemie is, maar dat men moet leren leven met het virus, dat zal blijven circuleren. Een pandemie is een marathon, geen sprint.”

De narratief-fakkel wordt door de ‘zero-covid’ fascisten overgedragen aan een nieuwe gedachte, zo lijkt het: een meer “genormaliseerd” omgaan met hysterie, angst en beheersbaarheid. Een omgang met het virus die meer geïncorporeerd kan worden in ons collectieve bewustzijn en het alledaagse leven. Waarbij bijvoorbeeld “testen net als tandenpoetsen wordt”, aldus wetenschapper en ‘corona-expert’ Marino van Zelst. Of waarbij een prik om de zoveel maanden een kwestie wordt van “een pandemie voor zijn”. Waarbij de CTB ook nuttig blijkt voor andere digitale data uitwisseling! Das ook toevallig, dat we die net hadden ingevoerd,

Alles wat de uitputting die mensen nu voelen na twee jaar onzinnige regels volgen kan verzachten lijkt onderdeel van de nieuwe waarheid. Ze laten de touwtjes vieren, of zoals Mark Rutte zei tijdens de persconferentie vorige week: “het ventiel moet er even af” (in de context van de horeca demonstraties). De bos bloemen reikt slechts een nieuw, lenteachtig narratief aan, wellicht met andere angstinjecties (klimaat, Rusland, energiecrisis, inflatie) in het verschiet. Who knows.

Dus nee, de onthullers van de feiten, ondersteund door de nieuwe naoorlogse verzetshelden van het kapsalontheater en andere ‘rebellen’, hebben niet ‘ineens het licht gezien’. Dat is niet hoe de wereld werkt.  Als een notoire leugenaar of meeloper de waarheid verkondigt of uit zijn laffe staat ontwaakt doet hij dat niet uit plotseling optredende gewetensnood, maar omdat de waarheid (of wat daar het meest bij in de buurt komt) hem nu beter dient dan de leugen. Daarnaast kunnen we de nieuwe leugen al opgetuigd zien worden. Althans, de contouren ervan. 

De zogenaamd kritische, rebelse omslag is er waarschijnlijk — dit keer ‘legitiem’— om de gelijktijdige, onderliggende boodschap, namelijk dat “we moeten leren leven met het virus” naar een minder omstreden, meer stabiel niveau te tillen. Dat “de Wappies nu gelijk krijgen” nemen ze op de koop toe. Dat gelijk veronderstelt ook dat corona critici het hele verhaal kennen en dat is natuurlijk niet zo, dat weet de elite ook.

Het dient wel de agenda dat deze ‘overwinnaars’ gedachte postvat en ons de hoop en het vertrouwen geeft op de goede afloop. Iets van de waarheid meenemen in het weefgetouw van de Grote Leugen maakt de geesten minder alert, en meer geneigd tot optimisme en ‘we zien het wel’. Mensenmassa’s in het gareel houden en vaccins verkopen lukt beter als blijvende, maar meer genadige onderdrukking een acceptabel alternatief wordt. De te openlijke terreur van onwetenschappelijke lockdowns en vernietiging van het maatschappelijk leven is dat niet meer.

Het leven in onvrijheid kan zo genormaliseerd worden via het principe van ‘reluctant terror’ (een Sovjet term, red.). Een toestand die voelt als een nieuwe herberg, of op zijn minst een grotere gevangeniscel. In dit stadium van de collectieve psychose is die mentale winst heel goed in te voelen. Hele gezinnen zetten zichzelf momenteel in zelfdetentie,  ouders rijden 40 km om hun gezonde, zes-jarige kind te laten testen en (gevaccineerde) klanten van de bakker bestellen hun saucijzenbroodjes met chirurgische koffiefilters op hun gezicht. Een zinnig gesprek over het waarom is niet meer mogelijk. Voor hen is alles behalve een atoombom op hun favoriete vakantiebestemming acceptabel als vooruitzicht. Ze zijn gaan houden van hun hand ophouden voor de vrijheid. 

De angst bij de ‘Great Reset’ elite voor de val van het narratief, de protesten op straat en het groeiende ongenoegen zal ook een rol spelen bij de wijziging van de toon. Want dat de agenda af en toe wat motorprobleempjes heeft mag duidelijk zijn. Alle betrokken machthebbers en publiek/private belangengroepjes om hen heen hebben natuurlijk door dat miljoenen mensen weten wat ze ongeveer van plan zijn. Ze hebben bovendien veel gevraagd van hun natuurlijke hulpbronnen. Het leger van journalisten, wetenschappers en trekpop-politici raakt inmiddels uitgeput van de fantasieloze herhaling van zetten. 

Een staak-het-vuren van angstpropaganda is behalve tactiek van de heersende macht dan ook onvermijdelijk en in haar ogen niets om je voor te schamen. Verwar, ontregel en bouw iets nieuws op is kinderspel voor ze. Zo kun je de bevolking ondertussen gaslighten dat er een verandering komt. Houd ze een terugkeer naar ‘het normale’ voor, dat meer in het teken zou staan van een soort bestuurlijk-realisme. ‘Het nieuwe normaal’, zoals in maart 2020 al uitdrukkelijk aangekondigd door Mark Rutte, staat nu voor de deur. 

De term ‘bestuurlijk-realisme’ ontleen ik voor het gemak even aan ‘socialistisch-realisme’, die de Sovjetunie gebruikte om een einde te maken aan verschil van inzicht binnen de intellectuele klasse over het bereiken van de communistische heilstaat. Het idee dat er meerdere wegen naar de gelijkheid waren werd abrupt afgekapt, desnoods met geweld. De vrijheid van ‘andersdenkenden’ werd beperkt tot het beschrijven van wat ‘de realiteit’ toeliet. Die fictieve realiteit wordt nu ook gevestigd. Waarin mensen als het ware een blijvende relatie aangaan met onzichtbare vijanden, en zonder vragen gehoorzamen.

Ook de term ’Normalisatie’ die werd gegeven aan een periode in de geschiedenis van Tsjechoslowakije doet denken aan de oorlog die momenteel tegen mensen wordt gevoerd. Toen daar in augustus 1968 het Russische leger binnenviel werd een einde gemaakt aan de hervormingsagenda van de Praagse Lente, onder leiding van Alexander Dubček van de Communistische Partij van Tsjechoslowakije (KSČ). “Nu is alles weer normaal” klonk het tijdens de invasie. Klinkt bekend.

Uit een wetenschappelijk essay over die tijd: 

‘Many reformed communists turned to be conform “normalizators”. For the loss of their moral values they were looking for a position under a “new sun”. The twenty years long period of mental schizophrenia began when the people had to pretend to behave differently than ordinary citizens.’

“Leren leven met covid”, de fase waar we nu ingerommeld worden, moet je zien als leren leven met de totalitaire ideologie. Het idee geeft ruimte aan de zero-covid fascisten en meelopers om zich te zuiveren van blaam en aan gematigde sceptici van het beleid om definitief genoegen te nemen met “wat nu tenminste geen corona-pandemie meer is”. ‘Onder een nieuwe zon’ kunnen ze zich vrijwaren van de moeilijke taak werkelijk verzet te plegen en te onderzoeken wat er nou echt gebeurd is de afgelopen twee jaar.

Het hoofddoel van het normalisatieproces in Tsjechoslowakije was terugkeer naar neostalinistische omstandigheden met ‘onverschillige terreur’: centrale planning, dominantie van staatseigendom, de leidende rol van de partij in alle domeinen van het leven, onderdrukking van autonomie en zelfbesturende sociale eenheden en het monopolie van de Marx-Leninistische ideologie in het culturele leven. De nieuwe gecentraliseerde besluitvorming werd geïmplementeerd. Tegelijkertijd werd de Tsjechoslowaakse economie ondergeschikt gemaakt aan de eisen van Moskou door in 1970 een handelsovereenkomst van vijf jaar te ondertekenen. Dit is gebeurd in de geschiedenis, we hebben geen aanleiding te geloven dat het niet weer gebeurt.

Twee jaar lang zaten wij in een zorgvuldig georkestreerd en met hypnose technieken uitgevoerd angstbeleid, met als doel om ons vrijwillig te laten meewerken aan het optuigen van een medische dictatuur, ons te laten wennen aan digitale passen, afstandsregels, isolatie en onvrijheid. Het is kinderlijk naïef en gevaarlijk bovendien om te geloven dat de machtsverhoudingen ‘ineens’, ‘uit het niets’ en simultaan zouden worden losgelaten.

Er is dus sowieso iets anders aan de hand. Wat dat is, is een vraag die gelukkig velen met mij ook stellen. Hierboven heb ik een mogelijke verklaring willen geven. Voorop blijft staan dat de mensen zelf de macht hebben om dit regime te laten dooretteren of niet, om eraan mee te werken of niet. Wanneer ‘het’ voorbij is bepalen uiteindelijk alleen wij samen. Wat mij betreft gaan we dus niet  “leren leven met covid” of zoiets, maar gaan we weer leren leven met het leven. Er zit echt niets anders op.

14 Reacties

 1. John

  Na de zomer beginnen ze gewoon weer hoor.
  Bovendien hebben zoveel mensen nu hun jabs gehad…
  Misschien vinden ze dat genoeg.
  Wie weet wat daarmee op later tijdstip gebeurt.

  Antwoord
 2. Dirk

  Heerlijk stuk dat smeekt om een vervolg zodra er een idee is wat de vervolgstap(pen) gaan zijn

  Antwoord
 3. Jan Pieters

  Sterk stuk Sietske. Ik deel je geïriteerdheid die ik in je stuk na het doorlezen ook voel.

  Antwoord
 4. Elvi

  Hoi Sietske,
  Prachtig artikel. Je ziet al voortekenen. De Schwabers willen een Europees leger en momenteel staan de kranten vol van de dreiging van Rusland. 1+1 = 2 toch? Dat is volgens mij in ieder geval één van de dingen waar ze nu vol op gaan inzetten. Daarnaast verwacht ik een verder stijgende inflatie waardoor mensen financieel nog afhankelijker worden van de overheid en vermoedelijk ver zullen gaan om die steun te krijgen om maar het hoofd boven water te kunnen houden. De Jonge heeft de taak om boeren te onteigenen en zie, boeren worden nu weer met een achterlijk middel onder druk gezet. Nu is het nitraat in het water…..
  Verder denk ik dat je gelijk hebt, ze zien dat de protesten massaler en massaler worden en groepen zich samenvoegen. Dat kunnen ze niet handelen als ze willen dat hun globale plannen doorgaan. Dus we moeten nog veel alerter zijn!!!

  Antwoord
 5. Jan Versteeg

  Het is een test geweest om te kijken hoe slaafs men mensen kan krijgen en om te kijken hoe makkelijk het is om te stelen en te roven uit staatskassen. Nu, in Nederland, worden twee fondsen gecreëerd van samen 70 miljard ! voor de “stikstofcrisis” en de “klimaatcrisis”. Deze fondsen worden beheerd door…….? en uitgegeven aan………? waarvan de controle ligt bij ………..?
  Its always the monney: rupsjes nooitgenoeg. Twee miljard om de AOW-koppeling te behouden met minimumloonstijging zit er echt helaas niet in aldus de trekpoppen. Zieken en ouderen elimineren is ook part of the plan; eliminatie verhoogt de productiviteit dus meer centjes

  Antwoord
 6. Teunis

  Echt een geweldig stuk! Waakzaamheid is nu meer aan de orde dan ooit.

  Antwoord
 7. Jan van Balen

  Prima te lezen stuk Sietske, en we wachten maar af.

  Kan niet vooruit kijken maar “hun”QR is voor vooruit.

  Voorjaar kan hun redden en tijd geven…

  OMT en macht inlevren nou, andere mensen nodig !

  Antwoord
 8. H. Schinkel

  Het begon allemaal met de WHO.

  Hoe we de samenleving nieuw willen inrichten?

  Dan zullen we moeten beginnen met ons te realiseren wat het afbreukrisico is van deze en andere internationale samenwerkingsverbanden.

  Een of andere zuivering van de poppetjes die ons staatbestel vormgaven kan niet uitblijven. Ontweffen is niet genoeg.

  Veel dank weer voor je tekst.

  Er staat ons veel, zeer veel te doen!

  Antwoord
 9. Dickie van Toulon van der Koog

  Mee eens, het is bij uitstek in de huidige situatie, dat we ons verzet in overdrive doorzetten.

  Antwoord
 10. Theo van der Ster

  Ik moet toch echt een keer zeggen hoezeer ik onder de indruk ben van deze blogberichten. Sietskes inzichten zijn altijd de moeite van het lezen waard, en ze weet als geen ander de vinger op de juiste plek te leggen. Taal is mijn vak (en nee, ik zit niet in het onderwijs) en ik geniet van het mooie en goed geformuleerde Nederlands dat Sietske schrijft. Toen ik in april 2020 ontdekte hoeveel mensen hun nek uitsteken om zich in het openbaar tegen de plannen en maatregelen van de Nederlandse overheid te verzetten, vond ik dat ontroerend. En het was een uitnodiging om zelf ook in actie te komen. Dat doe ik op een wat kleinere schaal, maar iedereen doet wat hij kan, en het is mijn overtuiging dat verandering van onderop zal moeten komen. Een website/blog als deze doet me beseffen dat ik niet alleen sta. Dank je daarvoor.

  Antwoord
 11. Tin Yan

  Misschien is het zo dat Omicron daadwerkelijk roet in het eten is komen strooien? Misschien hadden ‘ze’ gedacht dat ze eindeloos konden doorgaan met ‘gevaarlijke en almaar besmettelijkere varianten’ die dan het boosterregime moesten onderhouden, ad nauseam? Terwijl ‘ze’ daar nu zitten met die Omicron (4 dagen sniffen en weer op de been). En hoewel de Vlaamse tv probeert het vuurtje brandend te houden (‘Momenteel zien we nog geen overrompeling, maar wat niet is, kan nog komen.’), is de Grote Schrik aan het wegebben (heb ik zo de indruk). ‘Ze’ proberen het nog altijd met boe-verhalen, maar de mayonnaise pakt niet meer. (Edoch, opgepast! Zijn er geen Olympische Spelen dit jaar? In China? En waren er geen kwatongen die beweerden dat die hele C-miserie eigenlijk begonnen is met de militaire Olympische Spelen in datzelfde China? Dat ‘ze’ toen dat virus hebben losgelaten? Wat 1 keer heeft gewerkt, kan een 2de keer werken… Wie weet, misschien zijn ze al druk in de weer met het klaarstomen van een ander beestje?)
  Een bijkomende verklaring voor het terugnemen van gas zou kunnen liggen bij de weerbots ondervonden door de mindere spelers. De MSM, bij voorbeeld. Die deden tot nu toe jubelend mee. Maar kijk, de jongste weken hoor je voortdurend over een (dramatische) terugval van het aantal abonnees – de mensen kopen dat soort nieuws niet meer – wat een probleem gaat worden voor hun verdienmodel.
  Nog een bijkomende verklaring kan zijn dat Biden zijn tussentijdse verkiezingen wil winnen en dat dat nu eenmaal moeilijk is met een bad news show. En als big dog Bojo opeens alle maatregelen opheft, ‘omdat het toch allemaal zo erg niet is’, wil dat dan ook niet zeggen dat zijn deelname aan die ‘werkvergaderingen’ uiteindelijk toch zo kwalijk niet was (waarmee de discussie wordt afgeleid van het argument ‘wij moesten binnenblijven terwijl hij zich zat te amuseren’). Frankrijk heeft presidentsverkiezingen dit jaar – Macron blijft combattief op het vlak van boosters en inentingen – maar weten wij zeker dat Macron zich opnieuw aandient dit jaar? Misschien gaat hij de weg op van Kurtz & co? Eerst het pad effenen voor Schwab en daarna een gouden handdruk van diezelfde Schwab? Is dit een vorm van ‘de ratten verlaten het zinkende schip’? Krijgen wij nu een paar maanden ademruimte (onvoorzien, ongepland, een witte zwaan) en slaan ‘ze’ daarna terug met verdubbelde kracht? Is het (mogelijk) niet lopen van het scenario zoals voorzien de reden waarom Davos werd uitgesteld tot in de zomer? (omdat men tegen dan een betere kijk op de zaken heeft?) En hebben jullie ook dat bizarre verhaal gehoord over een ontmoeting tussen Schwab en Lagarde – even voor nieuwjaar – op Antartica? Op de Omicroneilanden?

  On n’est pas encore sortis de l’auberge.

  Antwoord
 12. DonQuijotte

  Vier russen zijn onzin. Science-Fiction en Hellywood gecombineerd. Net als dat de Aarde gewoon plat is. Leer eens dat de hele wetenschap corrupt is en niets meer met de wetenschappelijke methode te maken heeft. Er bestaat maar 1 virus, het Goedgelovigheids virus.
  Accepteer dat wij de wereld niet beter kunnen begrijpen dan een kind van 4 jaar oud.

  “Heeft Jezus Christus, zei Paus Urbanus VIII tegen zijn vriend Galilei, ons niet geopenbaard dat God abba, oftewel ‘vader’, ‘papa’ is? Abba is ook de naam waarmee de kleinste kinderen in de tijd van Jezus hun vader noemden. Daarmee zegt Jezus dat de menselijke geest, al waardeert hij zeer de cognitieve vaardigheden ervan, de waarheid der dingen niet beter kan begrijpen dan een kleuter. Het verstandigste wat we kunnen doen, waarde Galilei, is dus genoegen nemen met FICTIEVE wetenschappelijke kennis voor alleen praktisch gebruik. Voor de rest moeten we vol vertrouwen afgaan op de Vader, als een kind op prille leeftijd.”

  Sweet Child O’ mine

  https://donquijotte.nl/index.php/2021/04/19/eindtijd-optimisme/

  Antwoord
 13. Rudy

  Zo maak je na twee jaar terroriseren de mentaal kapotgemaakte bevolking blij met een dooie mus.

  “Versoepelen” onder voorwaarden. Afstand houden, mondmaskers, avondlockdown, winkelen op afspraak, testen bij elke snotneus, en vooral: overal discrimineren op digitale status.

  Dat maakt de invoering van het Chinese sociaal kredietsysteem van straffen en belonen wat makkelijker in te voeren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.