Wat is toch die obsessie met Poetin’s blote bast?

27 juni 2022

Ik weet niet of het al toegestaan is om te zeggen (omdat het er natuurlijk alleen om gaat het juiste vlaggetje te zwaaien en verder niets te vinden of te weten), maar de oorlog in Oekraïne is een multidimensionale ramp, die in de nabije toekomst waarschijnlijk nog veel erger zal worden. Beluister vooral even de lezing van professor John J. Mearsheimer hierover.
Mearsheimer: “Wanneer een oorlog succesvol is, wordt er weinig aandacht besteed aan de oorzaken, maar wanneer de uitkomst rampzalig is, wordt inzicht in hoe het is gebeurd van het grootste belang. Mensen willen weten: hoe zijn we in deze verschrikkelijke situatie terecht gekomen?”
Dat klopt.
En onze leiders gaan het ons niet eerlijk vertellen, want die zitten nu bij de G7 heel gek te doen over hun kleren uittrekken bij een persmoment, ‘net als Poetin’. Genant allemaal, en ernstig, want feit is dat Johnson, Trudeau en zeker Biden helemaal niéts to ‘show off’ hebben, fysiek danwel politiek. Niets. En het is ook niet grappig, want niet grof of beledigend. Het is net de lagere school, maar dan met heel veel doden en armoede.
Johnson: “Jackets on? Jackets off?
Can we take our clothes off?”
Trudeau: “Let’s wait for the picture”
Johnson: “We all have to show we’re tougher than Putin”
Trudeau: “We’re going to get the bare-chested horseback riding display”.
Von der Leyen: “Oh yes! Horseback riding is the best”.
Johnson: “We’ve got to show them our pecs”.
Terug naar de ernstige zaken die we dan maar op blogjes, bij de slager en in verzetskrantjes bespreken. Want dit gaat natuurlijk helemaal niet goed aflopen voor het ‘vrije Westen’.
Marsheimer: “Ten eerste zijn de Verenigde Staten (en diens bondgenoten) voornamelijk verantwoordelijk voor het veroorzaken van de crisis in Oekraïne. Dat betekent niet dat Poetin de oorlog niet is begonnen. Hij is verantwoordelijk voor de Russische oorlogsvoering. Mijn centrale bewering is dat de Verenigde Staten beleid hebben gevoerd ten aanzien van Oekraïne dat Poetin en andere Russische leiders zien als een existentiële bedreiging, een punt dat ze jarenlang herhaaldelijk hebben gemaakt. Ik heb het specifiek over Amerika’s obsessie om Oekraïne bij de NAVO te betrekken en er een westers bolwerk aan de Russische grens van te maken. De regering-Biden was niet bereid om die dreiging door middel van diplomatie weg te nemen en adviseerde de Verenigde Staten in 2021 inderdaad om Oekraïne bij de NAVO te betrekken. Poetin reageerde door op 24 februari van dit jaar Oekraïne binnen te vallen.”
Ondertussen raakt het Westen aan de bedelstaf en zijn China, India, Zuid-Afrika, Brazilië en Rusland in zoom-conferenties aan het high-fiven.