Waarom mensen nog steeds op de VVD stemmen

5 november 2019

 

Waarom mensen in vredesnaam nog op de VVD stemmen is een vraag die veel mensen bezighoudt die geen VVD stemmen.

Het antwoord is niet te vinden in een oordeel over hoe goed of slecht de VVD het intern doet, welke verkiezingsbeloften allemaal wel of niet worden nagekomen en hoe bedreven het politieke spelletje gespeeld wordt. Dat veronderstelt namelijk dat de stem die burgers uitbrengen een reactie is op al die dingen. Dat is niet zo. Wie in Nederland na negen jaar Rutte nog steeds VVD stemt (“ondanks alles”) kan alleen begrepen worden in een ander paradigma of frame, die van een werknemer in de B.V. Nederland.

Die burger-werknemer herinnert in niets aan de zoon politikon, zoals Aristoteles de sociale mens noemde die met het oog op de Goede Samenleving aan de publieke zaak deelnam. Hij is vooral een ‘hij’ in een bruine ribbroek of leren G-Star jas met twee auto’s voor de deur ergens in het midden van het land, maar ook een ‘zij’ die samen is met zo’n ‘hij’. Ze zien nog altijd meer voordelen in het vaste politieke dienstverband bij Rutte B.V. dan een onzeker bestaan als ‘politieke werkloze’, zo iemand die denkt dat het gras elders groener is en Forum voor Democratie of PVV stemt. De VVD-stemmer weet wel beter!

Tevreden ‘doener’

De VVD-directieleiding vraagt arbeidsethos, waarin zogenaamd geld geen rol speelt, van de mens die helemaal geen ‘politiek dier’ wil zijn. ‘De VVD-mens’ is met zijn schaapjes op het droge liever geen burger van de staat of de samenleving als geheel, maar een calculerende opportunist, die liever een hoog ingeschaalde loonslaaf is dan een laag ingeschaald individu. Iemand die best meer dan de helft van zijn gemaakte omzet wil afstaan aan de baas, met de garantie dat vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden in zijn vaste contract gebeiteld staan.

Een tevreden ‘doener’ bij de EU-dochteronderneming waar Mark Rutte de bedrijfsleider is, dat is de VVD-stemmer anno 2019. En op de vrijdagmiddagborrel, terwijl ze zich het bier en de bitterballen goed laten smaken lachen ze samen om die “domrechtse” populisten en het geklaag van “gesubsidieerde” boeren. De baas neemt dan vaak even het woord en laat weten dat “we nog steeds de vrrrrrroempartij” zijn. Lekker honderd rijden met je elektrische auto, ach wat maakt het allemaal uit, zolang de omzet groeit en de aandeelhouders tevreden zijn, kunnen we alles zijn wat we maar willen.

Analogieën als deze zijn altijd tricky, maar je kunt 34 zetels in de peilingen niet begrijpen in het idee van een politieke ruimte. De groei van een partij die niet meer rechts is, ondernemers benadeelt en in effect eigendom van de EU is, is alleen verklaarbaar door het sociale contract van het kabinet met de samenleving als een arbeidscontract te zien. De werknemer doet wat goed is voor het bedrijf.

Motivatiepraatjes voor het personeel

Visueler wordt het als je naar de middenklasse kijkt. Weinig mensen kunnen genoeg kunnen verdienen in Nederland om echt onafhankelijk en zelfstandig te worden – om ‘rijk’ te worden. Vooral de tweeverdieners-‘constructie’ is zo vervlochten geraakt met kinderopvangtoeslagen, hypotheeklasten en gebrek aan tijd voor andere investeringen dat je letterlijk vast zit op ‘je afdeling’. Dit creëert (onderbewust) een dilemma. Je geeft je er aan over, of je vecht.

Mark Rutte begrijpt dit en heeft in de motivatiepraatjes voor zijn personeel altijd de nadruk op tevredenheid gelegd: hoe “gelukkig” Nederland is en hoe dankbaar hij is voor het personeel dat dit allemaal mogelijk maakt. Deze aanpak werkt. Want ik weet niet of u de ‘zoön kantoorum’, het kantoordier kent, maar heel veel mensen blijven jarenlang hangen in werk wat ze niet leuk vinden, op afdelingen waar ze niet horen, met een salaris wat ze niet verdienen. In Nederland leert men dat allemaal normaal te vinden. En er een bepaalde eer in te leggen. En zolang een nieuwe werkgever geen betere leasewagen biedt, waarom weggaan?

Waarom mensen nog op de VVD stemmen is omdat ze berekenend zijn en geen gamechangers – en nog liever zichzelf in het ravijn storten dan dat ze hun ongenoegen omzetten in een léven.

Zelfs in het buitenland weten ze dit. In Michel Houellebecqs roman ‘Serotonine’ lees ik:  “Nederland is geen land, hooguit een onderneming.” En een scene uit een Frans café: “Er zijn Engelsen, Duitsers […] en de Nederlanders waren echte hoeren, die gingen overal zomaar zitten, een ras van veeltalige, opportunistische kooplui die Nederlanders het kan niet vaak genoeg gezegd worden.”

Vast contract zonder inspraak

De opportunisten die overal willen gaan zitten kunnen maar beter eieren voor hun geld kiezen als de rest van het land (in hun ogen) massaal ‘politiek werkloos’ wordt. Dat heeft wel een prijs. De arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de grootste werkgever van Nederland, de met steeds meer partijen en instituten gefuseerde VVD, is een vast contract zonder inspraak in de functievervulling en zonder beloning voor extra arbeid. Daar staat tegenover dat je onderdeel van de club van optimisten bent, van ‘doorpakken’ en ‘oplossingen zoeken’. Van onveranderlijke vooruitgang als idee.

Al negen jaar is de VVD de grootste partij van Nederland. Ondertussen zijn in Ruttes regeerperiodes de belastingen omhoog gegaan, is het besteedbaar inkomen gekrompen en is de (linkse!) regelgeving explosief toegenomen. En nu moeten we ook door klimaathoepeltjes springen op het privéfeestje van de bedrijfstop. Misschien moeten Nederlanders hun politieke carrières een keer uit het slop halen en de verknochtheid aan hun auto’s, ski-vakanties en carefree lifestyle zien voor wat het is: een slechte deal met een louche manager van een ‘land’ dat moreel en financieel niet rendabel is. En zelf een zaakje openen.

11 Reacties

 1. Ravian

  Ruim een vijfde van de Nederlandse kiezers gaat het nog te goed, en “ons soort mensen” geeft nu eenmaal geen flikker om hun minder bedeelde landgenoten, het schuldgevoel kopen ze wel af door wat van de belasting aftrekbare donaties in de bodemloze put die Afrika heet te gooien.
  Graag wat minder plaatjes van Rutte overigens, ik krijg onderhand braakneigingen van die tronie.

  Antwoord
 2. P.

  Simpel gezegd: de VVD is voor de goed opgeleide werknemer én evenzeer voor de gemiddelde ondernemer geworden wat de PvdA vroeger voor de arme arbeider was.

  Antwoord
 3. Corné

  Zegt dan genoeg hoeveel NSB’ers er hier in dit land zijn.

  Antwoord
 4. Jan Staal

  De ex van mijn net overleden pa (vrouwtje van 83) stemt haar leven lang al op vvd – want dat deed papa ook. Sinds ik dreigde iedere hulp in te trekken als ze daarmee doorgaat is het afgelopen. Alle beetjes helpen.

  Antwoord
  • Sietske Bergsma

   Haha!

   Antwoord
 5. Martin

  Het sleutelwoord is ‘conformeren’.., aan heersende paradigma’s.. (frames)
  VVD staat ondanks alle schandalen (Robin Hood effect?) voor sociale status en succes..
  Mensen zijn kuddedieren.., beheers de media en u beheerst de menselijke ‘geest’ en gedrag..
  Vraag ‘t Rutte maar..😊

  Antwoord
 6. David

  Wat een geweldige tekst.

  Zelden las een tekst waarin de toestand binnen de bv Nederland zo treffend word weergegeven.
  hulde ! een een gulden…(ga echt doneren nu)
  Vrij ondernemerschap moet worden aangemoedigd. evenals vrij en onafhankelijk denken en handelen.

  Jammer dat er nog maar zo weinig vrije jongens (m/v) leven in Nederland.

  “Freedom is a road seldom traveled by the multitude.”
  Frederick Douglass

  Antwoord
 7. Oscar

  Hi Sietse, Goed stuk! Wat is naar jouw opinie op dit moment de beste coalitieformatie voor NL?

  Antwoord
 8. Patricia

  Het is een geniaal systeem dat zichzelf in stand houdt. Rutte heeft 1,3 miljoen zzp’ers gecreëerd, en ondernemers stemmen nu eenmaal op de vroempartij.

  Antwoord
 9. Tineke

  Het was Rutte die na de presidentsverkiezingen in 2016 zei, en Trump won: “Laat het hem proberen”.
  Het was Rutte die twee keer bij Trump op bezoek was. Stel je voor, dat kleine landje aan de Noordzee!
  Het was Rutte die een overeenkomst binnenhaalde bij Trump om als 6e Eye mee te werken met de inlichtingendiensten van de Five Eye. Trump gaat echt niet in zee met mensen/landen die de deep state ondersteunen want die vertrouwd hij terecht niet.
  Het was Rutte die tijdens een interview zei dat er een geitenpaadje moest komen i.v.m. het associatieverdrag met de Oekraïne want anders kregen we vaten bommen op ons land. Hij was dus bedreigd en wetende waar de deep state voor staat zijn ze daartoe echt in staat.
  Het was Rutte die de Global Entrepreneurship Summit binnenhaalde bij Trump en Nederland dit mocht organiseren.

  Rutte is denk ik een hele goede “actor”. Voert vooral sinds Trump president is links beleid uit zodat de deep state en hun marionetten geen argwaan krijgen en zorgt er op deze manier voor dat mensen wakker worden. Mensen moeten zaken namelijk voelen en zien voor ze wakker worden.

  Zo zijn er nog vele voorbeelden en de tijd zal leren of Rutte inderdaad aan de goede kant van de geschiedenis staat maar ik denk dus van wel. Er zijn vele regeringsleiders die in het geniep achter Trump staan en de lockdowns gebruiken om militaire operaties uit te voeren om mensen van de deep state op te pakken. Ook onze militairen werken daaraan mee. Het Callsign “PAIN11” van een militair vliegtuig wat afgelopen maart, gelijk nadat de lockdown in was gegaan, op weg was voor een operatie zegt genoeg denk ik. De deep state marionetten gebruiken de lockdowns voor politiek gewin en om de mensenrechten definitief en voor altijd te beperken. De goede regeringsleiders weten dat de deep state “assets” inzetten om aanslagen te plegen zoals in Nice gebeurde. Als er niemand op straat is en geen openbare ruimtes zoals theaters geopend zijn kunnen die “assets” niks. De deep state hield zich bezig met drugs en de drugstransporten en kijk eens hoeveel drugs er afgelopen half jaar er alleen al in Nederland is gevonden. Kijk ook naar het Caraïbische gebied waar onze militairen met de Amerikaanse samenwerken om o.a. drugsbendes op te rollen.

  Niks is wat het lijkt…en dat geld ook voor Willem-Alexander en Maxima. Ivanka heeft al een aantal keren gezegd dat ze veel heeft geleerd van Maxima. Dit zegt ze echt niet zonder reden en ze zal het ook niet zeggen over iemand van de deep state of hun marionetten.

  Antwoord
 10. Tineke

  De kersttoespraak van de koning was een goede toespraak en zeker ook de opmerking over de manische meningenmachine was treffend want vooral de media stuurt alleen maar propaganda de wereld in. Ze zijn daarin echt manisch en de realiteit is ver te zoeken.

  Dat er wederom geen kerstboom in de kamer was waar de koning zijn toespraak hield komt omdat het koninklijk huis protestants is, en een kerstboom is een overblijfsel van de heidenen en heeft niets met het christendom van doen. Iedereen weet dat ons koninklijk huis niets maar dan ook niets heeft met het Vaticaan of de Rooms Katholieke kerk. Maxima is wellicht nog steeds lid van de RK kerk (handig om de vijand dicht bij je te houden) maar het huwelijk is protestants ingezegend. De kinderen van onze koning en koningin zijn protestants gedoopt en worden protestants opgevoed. Er zijn vele voorbeelden in de geschiedenis van het koninklijk huis waarin duidelijk werd dat ze niks van de RK kerk moesten hebben. Het is bekend dat het Vaticaan bij de deep state hoort en niks goeds met de mensheid voor heeft.
  De RK kerk heeft vele heidense zaken (ook uit het verleden) goedgekeurd om mensen toch bij de RK kerk als lid te krijgen.
  Het is nog niet zolang geleden dat er geen kerstboom in een protestantse kerk mocht staan. Helaas is de protestantse kerk geïnfiltreerd door de globalisten via de theologie opleidingen en andere wegen, behalve de theologie opleiding voor de bepaalde gereformeerden waaronder de leden van de SGP.

  De koning haalde in zijn toespraak ook de bijbel aan en woorden van de apostel Paulus. Heel goed want de afgunst wat vele mensen voelen is vooral merkbaar bij diegenen die niet in God geloven en willen daarom socialisme, communisme of satan aanbidden. Afgunst, jaloezie e.d. behoren tot de hoofdzondes van de bijbel, Gods woord.

  Verder viel op dat de koning iedereen een gezegend kerstfeest wenste. Kerstmis heeft met de mis tijdens kerst in de RK kerk van doen en protestanten kennen geen mis.

  Al met al een hele goede kersttoespraak van de koning en geeft moed voor al diegenen die niks van de deep state moet hebben.

  Dat sommige leden van de koninklijke familie zich erg in de kringen van de deep state begeven kan infiltratie zijn. Zo werkte Trump ook voordat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap. De vijand dicht bij je houden want dan weet je wat er staat te gebeuren of wat er is gebeurd.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.