Voorbeeldbrief voor Ouders van Schoolgaande Kinderen: Dít is mijn Standpunt t.a.v. Corona

17 januari 2021

In mijn eigen sociale kring leeft al sinds een tijdje het gevoel dat (basis)scholen over grenzen heen gaan. Het gaat in de (thuiswerk) klas over ‘het virus’ maar niet bepaald om kinderen gerust te stellen. Het gaat over ‘prikjes geven aan kinderen’ en over hoe goed het allemaal is wat de overheid doet.

Omdat het testen van onze kinderen en wellicht ook het vaccineren om de hoek ligt, ben ik in de pen geklommen. Deze (voor dit artikel geanonimiseerde) brief hieronder is juridisch ingestoken en m.n. gericht op het verkrijgen van een principieel, toereikend standpunt van scholen. “We staan met onze rug tegen de muur” – zoals ik al paar keer hoorde vanuit de school – is niet zo’n standpunt.

Het is geen emotionele brief, er staan geen directe beschuldigingen in en geen ‘waarom’ vragen. Ik heb het kader willen scheppen waarbinnen we ‘het gesprek’ moeten aangaan, met een focus op de plichten die scholen hebben om samen met ouders de belangen van kinderen voorop te stellen en te waarborgen.

Deze brief wordt inmiddels al door vele ouders in mijn woonplaats gesteund en ik hoop dat hij ook als voorbeeldbrief kan dienen voor anderen. Ik denk dan aan mensen die wel willen maar niet goed weten hoe ze hun zorgen en bezwaren moeten overbrengen, op een constructieve manier.

Het is denk ik belangrijk om stelling te nemen en grenzen aan te geven in een fase waarin dat nog kan. En om anderen de kans te geven kleur te bekennen en iets te veranderen. Zo kunnen ouders tijdig beslissingen nemen zonder overvallen te worden door nieuwe maatregelen die écht te ver gaan, die écht geen weg meer terug betekenen.

Deel deze brief, die verder is aan te vullen in te korten of aan te passen. Tip: houd het formeel, schets de belangen en wees duidelijk. De overheid is niet de papa en mama van onze kinderen, de overheid is niet ónze papa en mama. En scholen zijn geen doorgeefluik van propaganda en medische kwakzalverij.

 

9 Reacties

 1. Rob Esveldt

  Het komt nog eens zover dat de overheid denkt het alleenrecht te hebben over kinderen en daarbij De Raad voor de Kinderbescherming gaat misbruiken. Ze zullen het vast kindermishandeling vinden dat de kinderen niet geïndoctrineerd mag worden door het linkse onderwijssysteem.

  Antwoord
  • Nelleke Bakker

   Heeft alleen niets meer te maken met link of rechts. Heeft te maken dat we in een fascistische staat zijn beland.

   Antwoord
 2. Peter

  Ik zie geen download link

  Antwoord
  • Sietske Bergsma

   Die is er helaas niet. Je kunt de brief uitprinten en overtikken.

   Antwoord
 3. StefE

  In alle objectiviteit ben ik ‘t roerend eens met de inhoud van de brief en de motivatie daartoe.
  Echter, ik maak me zorgen over de motivatie van de ouders om zich er achter te scharen. Om mij heen zie en spreek ik ouders die moeite hebben om hun huishouden, inclusief thuisonderwijs, op de been te houden. Ze verkeren dagelijks in permanente stress. Hoe ongelukkig ze ook zijn met de huidige situatie, ze gaan iedere vorm van mogelijke stresstoevoeging uit de weg. Zo ook een mogelijk gespannen verhouding met ‘t onderwijspersoneel.
  Mijn verwachting is dat velen de weg van de minste weerstand kiezen en Gods wateren over Gods akkeren laten vloeien in de hoop en verwachting dat ‘t tij zal keren.
  Een andere ervaring is dat ze om dezelfde redenen zich de moeite van longreads besparen en zuchtend terzijde schuiven.
  Een voorwoord van een vijftal one-liners zou hen kunnen triggeren tot aktie.

  Antwoord
 4. Moor2c

  Hulde voor deze tryout, waaruit zal blijken of de titel “Ouders in Nederland” nog een beschermde bevolkingsgroep aanduidt, nu hun kinderen in gevaar zijn, geestelijke zowel als lichamelijke integriteit te moeten opgeven, op straffe van dreiging met de Onderwijs-Inspectie. Een weerloze bevolkingsgroep is het nu al, nu hun rechten en bescherming op geen enkele wijze statuut of rechtspersoonlijke vertegenwoordiging kennen, en de Raad voor de Kinderbescherming eerder tegenstander dan beschermer is van hun Ouderlijke Macht.

  Antwoord
 5. Moor2c

  heb zojuist een commentaar geplaatst, maar zie het niet verschijnen hier – moderatie ?

  Antwoord
 6. Wow

  In het artikel staat te lezen: “Het gaat in de (thuiswerk) klas over ‘het virus’ maar niet bepaald om kinderen gerust te stellen. Het gaat over ‘prikjes geven aan kinderen’ en over hoe goed het allemaal is wat de overheid doet”. De staatsscholen zijn een verlengstuk van de zittende macht. De oplossing is simpel,..dat heeft “mijn” kind ook doorlopen. tot zijn 13de http://www.thuisonderwijs.nl wat vooral spelen is,..gewoon kind mogen ZIJN!! En op zijn 13de naar http://www.democratischescholen.nl Toen heeft hij zelf voor de opleiding dutch film akademy gekozen afgemaakt op mbo 4 niveau en heeft sinds kort zijn eigen bedrijf en hij is niet bang voor het Zelf,..de innerlijke stilte,..de dood voor het ego. Wij zijn geen ego’s wij zijn individuen en dat is een wereld van verschil. laat jullie niet wijsmaken dat de staatsschool voor jullie kinderen zijn,..dat zijn ze niet. Wees dapper en geef de kinderen die vrijheid welke nu van ons afgenomen wordt. De kinderen waaronder wij zijn al 120 jaar in lockdown. de kinderen leren niet op school om een vrij mens te zijn, daar staat namelijk straf op. het is een en al DWANG!!! Maar het feit dat je in de pen klimt voor je kind is de eerste stap,..de volgende stap is HAAL ZE UIT HET SYSTEEM. Zij zijn degene die de nieuwe vredige tijdlijn gaan maken. Wij MOETEN DE KINDEREN BESCHERMEN!!!!! Dat is onze taak!!

  Antwoord
 7. Moor2c

  Hou vol, Sietske, ik begrijp uit je “Bakkie” van vandaag, dat de reakties erg “bangig” zijn van ouders, om hiermee (deze brief) te gaan werken richting de school van hun kinderen. Ook al voelt het telkens weer als “een roepende in de woestijn”, blijf volhouden Sietske, enkel mensen zoals jij en wij kunnen “op tijd” zijn, op tijd zien en reageren, op tijd weigeren en op tijd voorbereid zijn om onze kinderen hun toekomst te beschermen !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.