Voorbeeldbrief voor Ouders van Schoolgaande Kinderen: Dít is mijn Standpunt t.a.v. Corona

17 januari 2021

In mijn eigen sociale kring leeft al sinds een tijdje het gevoel dat (basis)scholen over grenzen heen gaan. Het gaat in de (thuiswerk) klas over ‘het virus’ maar niet bepaald om kinderen gerust te stellen. Het gaat over ‘prikjes geven aan kinderen’ en over hoe goed het allemaal is wat de overheid doet.

Omdat het testen van onze kinderen en wellicht ook het vaccineren om de hoek ligt, ben ik in de pen geklommen. Deze (voor dit artikel geanonimiseerde) brief hieronder is juridisch ingestoken en m.n. gericht op het verkrijgen van een principieel, toereikend standpunt van scholen. “We staan met onze rug tegen de muur” – zoals ik al paar keer hoorde vanuit de school – is niet zo’n standpunt.

Het is geen emotionele brief, er staan geen directe beschuldigingen in en geen ‘waarom’ vragen. Ik heb het kader willen scheppen waarbinnen we ‘het gesprek’ moeten aangaan, met een focus op de plichten die scholen hebben om samen met ouders de belangen van kinderen voorop te stellen en te waarborgen.

Deze brief wordt inmiddels al door vele ouders in mijn woonplaats gesteund en ik hoop dat hij ook als voorbeeldbrief kan dienen voor anderen. Ik denk dan aan mensen die wel willen maar niet goed weten hoe ze hun zorgen en bezwaren moeten overbrengen, op een constructieve manier.

Het is denk ik belangrijk om stelling te nemen en grenzen aan te geven in een fase waarin dat nog kan. En om anderen de kans te geven kleur te bekennen en iets te veranderen. Zo kunnen ouders tijdig beslissingen nemen zonder overvallen te worden door nieuwe maatregelen die écht te ver gaan, die écht geen weg meer terug betekenen.

Deel deze brief, die verder is aan te vullen in te korten of aan te passen. Tip: houd het formeel, schets de belangen en wees duidelijk. De overheid is niet de papa en mama van onze kinderen, de overheid is niet ónze papa en mama. En scholen zijn geen doorgeefluik van propaganda en medische kwakzalverij.