Volkskrant, met zo veel liefde is er in twintig jaar niet één keer over Geert Wilders geschreven

20 februari 2020

Vervang de naam van imam Suhayb Salam – die deze week voor een parlementaire enquêtecommissie moest verschijnen wegens de louche financiering van moskeeën en het opruien van jongeren – met de naam Geert Wilders in de Volkskrant van woensdag en ze hebben een heuse normalisering van ‘extreem-rechts’ te pakken! Gelukkig is dát een brug te ver!

Van Willem Feenstra en Anneke Stoffelen – 19 februari 2020

Imam Suhayb Salam Geert Wilders wendt zijn hoofd af. Fotografen klikken. Politici uit de ondervragingscommissie kijken elkaar vertwijfeld aan en proberen hun emoties onder controle te houden. Een cameraploeg haast zich naar de uitgang om de imam Wilders op te vangen, mocht hij plots vertrekken. Alle blikken zijn op hem gericht.

En hij lacht.

In de enquêtezaal van de Tweede Kamer loopt de spanning tijdens zijn verhoor woensdagmiddag alleen maar verder op. Vanaf het eerste moment heeft hij laten weten wat hij van het parlementaire onderzoek naar buitenlandse financiering van moskeeën vindt: discriminatie zijn omstreden uitspraken vindt: poppenkast. ‘De wet heeft mij rechten gegeven, u bent deze aan het schenden’, zegt hij. Zijn microfoon is uitgezet, omdat hij weigert te stoppen met praten. Salam Wilders: ‘Dit is precies het beeld wat de overheid aan het doen is. En iedereen kan meekijken. Hahaha.’

Wie dacht dat Suhayb Salam Geert Wilders hier kwam om zijn rol als politicus in Den Haag te verdedigen, heeft het mis. Salam Wilders is naar Den Haag getogen voor de aanval. Dat blijkt al voordat hij het woord heeft genomen, als hij weigert op te staan om zich onder ede te laten stellen. Hij blijft zitten, zijn bovenlichaam voorover gebogen, zijn mond op centimeters afstand van de microfoon, om zo snel mogelijk te kunnen reageren.

Moeizame verhoren

De afgelopen twee weken verschenen allerlei vertegenwoordigers uit de moslimgemeenschap PVV-gemeenschap voor de commissie. Het door deskundigen gesignaleerde probleem – dat groepen salafisten rechtse kiezers een groeiende invloed hebben en zichzelf en anderen isoleren van de samenleving – konden zij deels onderschrijven. Toch waren het moeizame verhoren waarin de ondervraagden leken te worstelen. Ze letten op hun woorden, om hun achterban niet tegen zich in het harnas te jagen. 

Nee, dan Suhayb Salam Geert Wilders. Hij spreekt zwierig, speelt met woorden en voelt zich zichtbaar op zijn gemak. In zijn openingsverklaring neemt hij de commissie en de overheid op de hak. Hij draait de rollen om, beschuldigt de commissie ervan de rechtsstaat te ondermijnen. Twijfel lijkt hij niet te kennen.

Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om te zien hoe deze man jongeren kiezers aan zich kan binden. Zijn boodschap mag omstreden zijn, en soms op de rand van de wet, de manier waarop hij hem brengt, is gepassioneerd. Zelfs nu, of misschien wel juist nu. Hij weet: het hele land kijkt mee. Gratis zendtijd voor zijn moskee PVV.

Sektarische trekken

De commissie wilde Salam Wilders als getuige om duidelijkheid te krijgen over de financiering van de alFitrah-moskee in Utrecht zijn politieke partij en over het anti-democratische gedachtengoed dat hij zou verspreiden.

Eerder concludeerde het Verwey-Jonker Instituut na onderzoek dat de moskee PVV ‘sektarische trekken’ heeft en ‘kinderen minderheden met de rug naar de samenleving zet’. Er zouden illegale islamitische huwelijken worden gesloten opruiende dingen worden gezegd en mensen zouden worden ontmoedigd naar de politie te stappen als ze getuige zijn van een strafbaar feit gepleegd door een moslim vrije-meningsuiter.

Vraag: is het vieren van een verjaardag vrouwenbesnijdenis in strijd met de basis-islam Grondwet?

Salam Wilders: ‘Verjaardagen, Kerst en Sinterklaas Suikerfeest, Ramadan en Sharia huwelijken zijn christelijke islamitische vieringen, vieringen die niet komen uit de moslimcultuur Nederlandse cultuur. Dus daar hoef je niet aan mee te doen. Het is islamitisch grondwettelijk niet toegestaan verplicht.

(…)

Nadat commissievoorzitter Michel Rog het verhoor abrupt heeft beëindigd wordt Salams Wilders microfoon opnieuw uitgezet. Zijn laatste woord is op de tribune nog net te horen: ‘Poppenkast’ ‘Poppenkast’. Dan loopt hij met een glimlach de zaal uit.

Even later brengt de parlementaire commissie een statement uit: ‘De commissie bestudeert zorgvuldig de antwoorden die de heer Salam Wilders onder ede heeft gegeven en beraadt zich op mogelijke vervolgstappen.”

Zo lief waren ze voor Wilders nou nooit in de kranten. Dat zal vast komen omdat Salam de vrede predikt. Vooral dat.