VIDEO – Scott Adams over waarom Donald Trump geen nieuwe Hitler is

14 mei 2018

Tip: het Youtube kanaal van cartoonist en denker Scott Adams. ‘Politiek is een wedstrijdje beledigen en maar één persoon kent de regels.’ Er zijn twee versies van de werkelijkheid, twee manieren om naar de wereld te kijken, vertelt Adams bij zijn whiteboard.

Warempel.

Mensen zijn in de war omdat ze denken dat politiek nog begrepen kan worden door naar de invloed van geld, feiten, nieuws en het kartel te kijken,  zegt hij, terwijl er niets mee te voorspellen valt.

Belediging, vleierij, framing en branding

Elke voorspelling loopt nu langs het spel dat gespeeld wordt via belediging, vleierij, framing en branding.

Elke nieuwe tegencultuur en oppositie-beweging leert nu snel bij dat feiten en geld er niet meer toe doen. Dus vandaar dat memes, een eigen taal gebruiken, taboes doorbreken en shockeren wel werken en voor beweging zorgen.

Er is geen nieuwe Hitler

Mensen die nog naar de oude wereld kijken zijn momenteel gefrustreerd, zegt Adams, ‘ze zitten in diepe cognitieve dissonantie, ze zijn boos, snappen niet waarom Trump president is’. Het is ‘prediction-breakdown’. Er is geen nieuwe Hitler. Adopteer een beter manier om naar de wereld te kijken, als je er iets over wilt kunnen zeggen.