Vernederings-vinkje voor uitoefenen van sport, beroep en meningsuiting is velen een brug te ver – maar doorlopen doen ze

6 november 2021

In december schreef ik dat de vaccinverplichting zal beginnen met vingerwijzen. Eerlijk gezegd dacht ik dat dat nog wel iets langer zou duren, voordat we Australische taferelen zouden zien. Mensen die elkaar de maat nemen is immers een doeltreffende, goedkope en ‘schone’ manier van je zin doordrukken als overheid. Breng het volk onder hypnose via de televisie en kranten, houdt haar een lekkere worst voor, een vakantie naar Ibiza of Kreta, een ‘museumpje pakken’ en het dringen voor de uitgang van de crisis gaat geheel vanzelf. Het vertrappelen van iedereen die daar in de weg staat (lees: “de oplossing blokkeert”) gebeurt met een waas voor de ogen

Daarbij zijn velen van nature bereid die ‘koopjesjacht’-achtige vernedering te ondergaan als er iets te halen valt waar zij eerst hun zelfrespect voor hebben moeten inleveren. Wil je opgaan in het gedreun van een festival dat je voor de crisis al bezocht om de werkelijkheid te ontvluchten? Dan zal de vernedering van een prik nemen waar je niet echt in gelooft om die vlucht weer te ervaren, onderdeel van die vlucht worden. Twee (illusies) voor de prijs van één.

De propagandisten en marketeers van deze tijd hebben ons die vernedering eigen laten maken, doorgetrokken naar het extreme, waarin ook mensen met allergische reacties het vaccin onder hypnose, sorry: narcose toegediend kunnen krijgen. “Voor wie dat wil”, zegt Hugo de Jonge. Want dat is echt iets wat je dan wilt, buiten bewustzijn een injectie krijgen die op zijn minst nergens tegen helpt, en je waarschijnlijker voor het leven tekent. Suggereren dat er een wil zit achter de vernedering is het sadomasochisme van de prik-sjoemelaar. In ‘Vijftig tinten QR-maatschappij’ is de straf een beloning, en de beloning een inlossing van een schuld.

Nu ook het uitoefenen van sport, beroep en meningsuiting (tot in het Europese parlement aan toe) een vernederings-vinkje vergt is het voor velen even stoeien met het geweten. Een minuut of vijf om precies te zijn. Met beslagen brillen boven de kakelverse mondkappen (die vandaag weer massaal op het gezicht werden gespijkerd) je ‘Corona check app’ zoeken op je telefoon terwijl je wacht op een tafeltje op genoeg afstand van anderen die net als jij ‘genoeg beschermd zijn’ maar ‘nog even moeten volhouden’, is van een kaliber zelfhaat waar geen zweep over de rug meer iets aan toevoegen kan.

Waren we al zo ver weg gevlucht uit de werkelijkheid dat deze dwang die geen dwang mag heten er onderdeel van kon worden, alsof het ons Zelf niet echt betreft? Had dan niets substantie waar deze gekte op kon stukslaan? Zoals een psychisch gestoorde piloot met zijn passagiersvliegtuig een berg in vliegt, en daarmee tegelijkertijd letterlijk op de door hem gehate wereld stuit als een onbuigzaam Zijn? Waar is de rots in onszelf?

Wat doet het überhaupt met mensen als ze in hun primaire levensbehoeften alleen kunnen voorzien als ze hun belangrijkste bezit, hun lijf, in de waagschaal moeten leggen? Op hoop van zegen. Om te kunnen leven moeten we eerst een beetje langzaam dood, en wie dat dit niet wil is ‘gek’. Dat vat het wel een beetje samen.

Het effect van de verplichte vaccinaties en het gedragsexperiment daaromheen zal de mensheid traumatiseren zoals nooit tevoren. Het zal een diep spoor van vertwijfeling, depressie en leegte achterlaten waarbij het herstellen daarvan een immense taak van ons vraagt. Niet bij de toekomstige monumenten voor slachtoffers, niet via boeken die later over deze tijd geschreven zullen worden, niet op de bank bij de psychiater. De psychiater is zelf ook getekend. Bij die monumenten duiken gelijk de usual suspects weer op, en in die boeken zullen we allemaal sowieso helden zijn. Zoals iedereen Anne Frank zou hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog.

Een bruut, plotseling ontwaken tussen de puinhopen is onvermijdelijk, en dat is ook wat ons nog wacht. Ik ervaar dat er middenin zitten je niet ongemoeid en ongetekend laat, ook niet als je de waanzin ziet, je niet laat kisten en je rug recht houd. Misschien juist dan niet. De vernedering raakt aan ieders leven, of je nu in het gevang je veilig waant, of buiten het gevang de blikken op je gericht voelt. Of je nu terecht of onterecht wordt beschuldigd van de crisis, de vernedering is collectief. We delen elkaars lot. Zoals volken in het verleden vaker vernedering ondergingen en daar niet meer van konden herstellen zonder bloedvergieten. 

Maar ook dat is vooraf een illusie. De vernedering is onze vijand, onze levenskracht de enige uitweg. Wie de vernedering voor kan blijven laat de grootste ellende al achter zich. Die van een leven in diepe rouw en spijt. Dat laatste ligt in mijn macht, de rest is aan God.

 

 

17 Reacties

 1. Vilseledd

  “Bij die monumenten duiken gelijk de usual suspects weer op, en in die boeken zullen we allemaal sowieso helden zijn. Zoals iedereen Anne Frank zou hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog.”

  Daar hebben ze ook een term voor: het naoorlogs verzet.

  Antwoord
 2. Sebas C. Bronkhorst

  Graag reageer ik niet alleen op dit bovenstaande artikel van Sietske Bergsma, maar ook op https://dissident.one/2021/11/06/22702/

  Wat moeten we nou? Mijn vermoeden: door op een intelligente en ingenieuze manier ‘te houden van onze vijanden’.

  Wat heb ik dan in gedachten: een wereldordening-model via-via op de politieke en de achterkamertjes-agenda te krijgen dat maakt dat de opdrachtgevers van de Great Reset hun machtsposities laat behouden, maar waar wij niet in grote percentages dood hoeven.

  Waar moet dat ordening-model aan voldoen: dat er een veel grotere (in absolute aantallen) wereldbevolking dan 500 miljoen (even gespiekt op de Georgia Guidestones om het dan maar meteen worst-case-scenario in te schatten) te managen en te huisvesten valt op de zelfde hoeveelheid planeet Aarde.

  Voor zover even mijn gedachten; graag respons, want ik floreer intellectueel velen malen beter op basis van interactie dan op basis van ‘ge-mono-logiseer’. Alvast dank!

  Antwoord
  • Feng

   Vergeet elke logische oplossing.
   Ze willen u dood, punt!
   Dat is het eerst dat je moet accepteren om de juiste contex te zien.
   Zolang we daar toe niet in staat is het onzichtbare oppermachtig.

   Antwoord
   • Feng Chsang

    Redactie zou u dit a.u.b. kunnen veranderen in mijn reactie hierboven?

    Zolang we daartoe niet in staat zijn

    i.p.v.

    Zolang we daartoe niet in staat is

    Antwoord
 3. Renata

  Prachtig geschreven Sietske.

  Dank <3

  Antwoord
  • Scarlett Lerrick

   Alleen de waarheid maakt vrij.
   Prachtig beschreven, dank daarvoor.
   De woorden hebben een bevrijdende werking op mij.
   Ik voel me bemoedigd en geïnspireerd om een licht in deze duisternis te zijn.

   Nogmaals dankjewel Sietske.

   Antwoord
 4. Rob Kerkhof

  Vanavond door het lot,
  uitgeweest in Urk.

  In 1 woord Fantastisch.

  Net weer thuis in het mooie Twente.
  Het is nu 5 uur ‘s nacht.
  Lees net jou brief.

  In 1 woord Fantastisch.

  Dankjewel lieve Sietske.

  Mvg Rob Kerkhof.

  Antwoord
 5. RiSe

  Er zijn al initiatieven voor en door niet gevaccineerden tot het inrichten van een parallelle samenleving voor onderwijs, sport, zorg e.d. Het is wachten op wetgeving die dat soort initiatieven verbied….

  Antwoord
 6. I.Bottinga-Peters

  LieveSietske,
  Als 85jarige kijk ik al je video’s. Soms valt de inhoud, door haar waarheid, me even te zwaar en wacht ik een dag, als het me mentaal beter gaat.
  Ik heb de oorlog meegemaakt, weliswaar als kind, maar in een oorlog ben je gauw volwassen.
  Wat heb je een prachtig stuk geschreven! Dank, dank, dank! Emotioneel heeft het me erg getroffen, net zoals de eerste keer dat ik de demonstratie van “police for freedom” zag. Ik heb gehuild: ik bèn niet alleen, zoveel mensen mèt mij!! Jouw stuk is voor mij zó’n stuk herkenning!
  Heb een zoon en een dochter. Zoon is volkomen wakker en kan ik goed mee praten, dochter heeft zich helaas laten prikken en staat volledig aan de andere kant, waarbij zij en haar partner zich enorme zorgen maken over hun “raardenkende en doende” moeder! Ze weten niet hoe me te verwennen!! Voel je de gespletenheid?
  Ik ben wanhopig als ik zie wat en op welke manier langzaam de wereld zal veranderen in één grote puinhoop. Het gáát niet om gezondheid, of de aarde! Alles zal geofferd worden aan het waanidee van een stel psychopaten dat “big tech” de toekomst is. Zien niet hoe ingenieus de natuur is, hoe groots en voelen zich niet klein tegenover dit wonder! Kijk alleen al naar hoe ons lichaam in,elkaar zit, ons immuunsysteem!
  De duivel in eigen persoon is in deze mensen gevaren, al vele jaren. Dat moet ook in hun hersenen als afwijking te zien zijn! En aangezien dit tuig al eeuwen heerst, zal het erfelijk zijn.
  Met een zwaar gevoel in mijn buik eindig ik met je nogmaals dank te zeggen. Kleine hoop: FVD! Doet het goed in de kamer!
  Liefs InekeI

  Antwoord
  • Rudy

   Je weet dat de FvD voor wetgeving heeft gestemd, die een social credit systeem mogelijk gaat maken?

   Antwoord
 7. Willem Hendriks

  Gezien de reacties in mijn directe omgeving over mijn vaccinatie status, is het moeilijk om straks gezamenlijk het zelfde lot te delen van we zijn bedonderd.
  Maar uiteindelijk moeten we toch samen verder, de tijd heelt alle wonden.
  En hoop dat de mensen niet meer verdoofd zullen worden door welvaart en vermeende vrijheid.

  Antwoord
 8. Alcyone

  Dank voor je scherpe zoeklicht in het donker, Sietske.
  Inderdaad, monddood gemaakte en óók nog met een (papieren) muilkorf getekende prikmaagden, wat rest ons aan opties ?
  Het enige antwoord op vernedering van buiten af, is jouw zeer juiste formulering: onze zelf-achting “uit onze tenen” tevoorschijn te halen,
  en luidkeels te laten blijken met opgeheven hoofd – NIET de willoze genots-zoekende consument die Hugo als laboratorium-rat laat testen,
  maar “als slachtoffers op de brandstapel die tekens geven door de vlammen heen”, zoals Antonin Artaud in 1938 zegt: ook hij voelde de wereld-dreiging aan.

  Antwoord
 9. Corné

  Prachtig zoals je de dingen c.q. gedachten weet te ordenen, Sietske.
  Waarmee een welhaast rustgevende logica ontstaat voor wie het zien wil en kan.
  Plus de hoop dat steeds meer mensen deze toestanden gaan doorzien.

  Dankjewel <3

  Antwoord
 10. Heleen

  dank je wel voor je artikel. Geeft me houvast. Het is moeilijk, ik kan niet hierover praten met mijn familie of vrienden en ik moet nu oppassen met mijn man. Door de komende maatregelen zal mijn dochter die in een instelling woont mogelijk weer ‘opgesloten’worden, een nieuwe lockdown is hard nodig zegt iedereen. En iedereen praat elkaar na.

  Antwoord
 11. Ron

  Schoonpa, dubbel gevaccineerd, al twee weken ziek en ellendig, positief getest op Corona, gaat toch “maar de booster halen”. Je staat erbij en kijkt ernaar.

  Na doormaken griep kan booster cytokinestorm tot gevolg hebben.

  Antwoord
 12. Marianne

  Wat ontzettend goed geschreven weer en helaas zo waar. Ik volg je overal Sietske, de bakkies et cetera. Veel dank voor het blijven benoemen van hoe het werkelijk zit. Mensen zoals jij zijn zo nodig op dit moment

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.