‘Toxic Masculinity’ – Vanaf nu een psychische aandoening in Texas

30 april 2018

Een nieuw programma, ‘MasculinUT’, van de ‘Counselling and Mental Health Centre’ van de Universiteit van Texas (UT) wil “gezonde mannelijkheid” gaan bevorderen via “openbare evenementen, educatieve workshops en andere vormen van betrokkenheid van studenten”. En doet ook handige suggesties. 

Het doel is “invloed te hebben op de campuscultuur, om de acceptatie van genderdiversiteit te vergroten en gezonde relaties te bevorderen met de nadruk op instemming, om interpersoonlijk geweld te voorkomen.”

Traditionele rollen zoals ‘succesvol’ zijn

Mannen, betoogt het programma, lijden wanneer hen wordt gezegd “zich als een man te gedragen” of wanneer ze worden aangemoedigd om traditionele rollen te vervullen, zoals “succesvol zijn”. Of “de kostwinner”.

Terwijl mannen misschien juist genieten van “mensen verzorgen” of “actief” zijn, staat er. MasculinUT claimt dat “traditionele ideeën over mannelijkheid, mannen in beperkende hokjes plaatst die het ontwikkelen van hun emotionele volwassenheid bemoeilijkt.”

Oh, wat schitterend, dus succesvol zijn komt door hokjes?! Want ‘traditioneel’? Wat een uitkomst! Emotioneel volwassen hoor. Wat dan wel gezonde mannelijkheid is? Nou, zoiets blijkbaar. Iets met bloemen in het haar:

De oproep van UT: “Als je een mannelijke student bent op de UT die dit nu leest, hopen we dat dit helpt om je niet schuldig (LOL, red.) te voelen over het feit dat je hebt meegedaan aan deze traditionele definities van mannelijkheid, maar dat je je in de plaats daarvan gemachtigd voelt om de cyclus te doorbreken.”

Vrouwen die willen domineren en dumpen

Make it stop, was de reactie van velen. Want de opzet is helder. “Wees een man” bevalt de Marxisten in de academie en hun studenten-slaven niet.

De gevolgen zijn al zichtbaar. Met de ver-oestrogenisering van onze jager-verzamelaar-warrior wordt de man alleen maar een groeiende schaduw van zichzelf, een gecastreerde accessoire voor heksen van vrouwen die willen domineren en dumpen. Alleen maar omdat mannen nou eenmaal graag doen wat vrouwen vragen (echt!) is het nu al zo ver gekomen.

De universiteit ontkent natuurlijk na ophef dat het mannelijkheid als een psychische aandoening ziet:

The MasculinUT program does not treat masculinity as a “mental health issue,” and any such statements are simply not accurate. It was established to bring more men to the table to address interpersonal violence, sexual assault and other issues.

Het komt op hetzelfde neer. Wat normaal is en wat afwijkend wordt omgedraaid, in een poging de ruimte waarin je zogenaamd je identiteit mag vinden streng af te bakenen – als in een cult – en elke uiting van individuele vrijheid en macht te sanctioneren. Het programma is in feite nog kwalijker dan de stempel ‘mental health issue’ want je wordt opzettelijk zieker gemaakt in plaats van ergens mee geholpen.

‘Giftige mannelijkheid’ in Nederland

Wat nog mannelijk mag heten, ligt in de handen van zij die baat hebben bij het ontwrichten van dat beeld. Zo gaat dat. Soya eten, babies verzorgen, stofzuigen, na het werk meteen naar huis, over gevoelens praten, muntthee drinken, nooit boos worden, nooit flirten, altijd meegaand zijn.

Dit doodenge alternatief voor ‘giftige mannelijkheid’ heeft ook in Nederland zijn intrede gedaan:

Ook als heteroman kun je ontsnappen aan de heersende norm en het beperkende verwachtingspatroon dat de samenleving van ‘jouw’ groep heeft. Je losmaken van de giftige mannelijkheidscultuur waarin je zelf bent gesocialiseerd, is bevrijdend.

De copy/paste straalt er vanaf. Nul originaliteit. Collectieve castratie via propaganda, gebracht door Correspondent-achtige jongens die eindeloos weggeven wat ze niet eens hebben (ballen), is de echte mental health issue.

Doe het niet, mannen! Blijf bij ons!

 

Photo by:

Joel Bengs