The Return of Free Thinking

26 april 2018

Er is veel meer mogelijk dan we dachten. Zo volgde ik ineens de Amerikaanse rapper en ondernemer Kanye West op Twitter. Candace Owens volgde ik al langer via Youtube, de vrouw waar het afgelopen weekeind allemaal om begon.

Owens is de (zwarte) communicatie directeur van ‘Turning Point USA’ een (vooral economisch en politiek) conservatieve studentenbeweging. In een bijeenkomst zei ze dat het ‘beschamend was dat zwarte mensen in hun slachtofferrol blijven zitten.’

Aangevallen om steun voor Trump

Ze wordt ‘Alt-right’ genoemd, een fraudeur en uitgejouwd door ‘Black Lives Matter’. Haar reactie: ‘Far right? Allow me to clarify: I believe the black community can do it without hand-outs. I believe the Democrats have strapped us to our past to prevent us from our futures. And I won’t stop fighting until all black Americans see that. I’m not far right—I’m free.’ Zo denkt Kanye West er ongeveer ook over, blijkt uit de tweet van 7 woorden die hij stuurde: ‘I love how Candace Owens thinks.’

Heel links Amerika in rep en roer. Ook West werd aangevallen om zijn steun voor haar en Trump (‘ik ben het niet helemaal eens met hem, zoals met niemand – behalve mijzelf’). Hij verloor zo’n tien miljoen volgers.

Hoe de vijver met één steen de massa uit zijn baan haalt

De analyses over de ‘coming together‘ van deze conservatieve activiste en de rapper zijn fascinerend. Hiermee is het ideaal van ‘Free Thinking’ natuurlijk niet terug in het sterk gepolariseerde land, maar de gevangenisdeur staat wel een stukje open. De krachten die vrijkomen tonen aan hoe machtig ideeën zijn. Hoe de vijver met één steen de massa uit zijn baan haalt. Hoe de mieren zich organiseren om een dissident te verbannen. Hoe de realiteit groter is dan wijzelf.

It feels like something big is happening‘, zegt strategie analyticus Scott Adams erover. Het was het plotselinge overbruggen van de voor de mainstream veilige kloof tussen een redelijk onbekend zwart meisje en de superster, dat tot paniek bij links leidde. Hoe dat komt?

Er bestaat zoiets als de gevangenis van de geest, vertelt Adams in onderstaande Youtube video. We hebben er zelfs meerdere. Een zo’n gevangenis is het idee dat de geschiedenis zich herhaalt, wat niet klopt. Het weerhoudt ons van denken in mogelijkheden – zoals Trump dus wel doet. Met zijn kandidatuur, met Noord-Korea, zijn algehele onvoorspelbaarheid. De zwarte gemeenschap is samen met links in ontkenning over hun eigen toestand.

Het ontgrendelen van de mentale gevangenis

Daarnaast is er de gevangenis van ‘het idee dat de oplossing altijd in de buurt van het probleem ligt.’ Het grootste probleem in het nadenken over ongelijkheid bijvoorbeeld is, ook volgens Owens, hoe we het probleem zien: als iets dat de ander, de voormalig onderdrukker, de politieke vijand, moet oplossen. Terwijl hij dat simpelweg niet kán.

 

Kanye ripped a hole in reality,’ zegt Scott Adams. Met die tweet ‘I like the way Candace Owens thinks‘, Kanye unlocked a mental prison.’

Er is veel meer mogelijk dan we dachten.