‘Tatort’-regisseur toont ons genadeloos de crime-scene van corona apologeten: “Waarom moet onze hele samenleving in oorlog verkeren?”

26 april 2021

Het zijn dit soort dingen die ik in Nederland graag zou zien. Een creatieve maar indringende oproep vanuit de kunst en cultuurwereld. Die de verstikkende deken van lockdown maatregelen van zich afgooit met humor, satire en mooi spel. Omdat ze dat kunnen. En dan terugvechten als de lynchmob je wil kaltstellen… Eindelijk.

De Duitse regisseur Dietrich Brüggeman, die al lange tijd actief is in de filmwereld en verschillende ‘Tatort’ afleveringen regisseerde, lukte het om bekende acteurs en actrices te inspireren voor een reeks satirische video’s over de lockdown, genaamd #allesdichtmachen. Waarin ze in zakjes blazen, opgeven over hoe ‘dankbaar’ ze zijn en dat ze verlangen naar ‘meer angst’. “Lieve regering, maak ons banger!”

Met een opmerkelijke verklaring spreekt Brüggemann, na een aantal dagen heftige verontwaardiging over zijn initiatief (compleet met verwijten van egoïsme, complotdenken en rechts-extremisme), het publiek via Twitter toe. “Waarom moet onze hele samenleving in een soort van oorlog verkeren?”

Zijn volledige verklaring:

“Het is ingeslagen als een bom. Aan allen die zweren bij “spot”: ik zweer het nu ook. Je bespot de slachtoffers. Je vertrappelt degenen die nu suïcidaal zijn. Je spuugt op al degenen die hun bestaan ​​hebben verloren. Je maakt grapjes over het lijden van degenen die, in de armere klassen en in armere landen, over de kling worden gejaagd. Je bent cynisch en onmenselijk.

Het is leuk om te pesten, nietwaar? Willen we daar niet een keer mee ophouden? Ja? Goed. Of nee, we kunnen ook nog even doorgaan. Jullie zijn altijd ‘misselijk’ en jullie ‘kotsen’ ook graag. Weet je wat? Ik voel me ook onwel. Vanwege jullie. Jullie maken deel uit van het ergste dat de mensheid heeft voortgebracht: jullie zijn een lynchmob. Heel simpel. Zo, genoeg gepest.

Ik zou me nu op de gebruikelijke manier kunnen distantiëren maar daarvan val ik in slaap van verveling. Nazi’s zijn nazi’s en vanzelfsprekendheden zijn vanzelfsprekend. En wat ook vanzelfsprekend zou moeten zijn: als kritiek op het coronabeleid ‘rechts’ is, dan is mijn linkerhand ook rechts.

Ja, natuurlijk heb ik respect voor alle doktoren en verplegers. Ik heb ook respect voor al diegenen in het land die in de put zitten en niet meer weten wat ze moeten doen. En nu mag iemand mij uitleggen waarom het ene het andere noodzakelijk opeist.

En waarom onze hele samenleving in een soort van oorlog moet verkeren, waarin de hele burgermaatschappij in de gaten moet worden gehouden en niets anders belangrijk is dan de strijd tegen die ene, maximale vijand.

En wie vraagt zich ​​afvraagt of deze vijand werkelijk zo groot is en of men hem misschien met andere, beschaafde middelen zou kunnen bestrijden, is een ontkenner en een vijand van het volk en moet aan de lantaarn worden gehangen.

Jullie realiseren je helemaal niet wat voor reflexen je laat zien, dat is deel van het probleem. Op een media-elite is veel aan te merken die oproept tot steeds hardere lockdowns en met verwijzing naar volle IC-afdelingen elke criticus tot doelwit van geweld maakt. En deze shitstorm becommentarieert zichzelf toch al. Zijn jullie ooit geïnteresseerd geweest in de dood en het sterven? Heeft het jullie tot dusverre niet kunnen schelen dat er elke dag mensen om je heen sterven om vermijdbare redenen? Maar ineens is er alleen dit onderwerp voor jou?

Geen van deze video’s gaat over de pandemie. Maar ze trekken de holle pathos door de cacao waarmee we al een jaar worden geconfronteerd. Ze bekritiseren de meedogenloosheid waarmee alles wat nu in de soep loopt als secundair wordt afgedaan. Ze trekken de verhalen in twijfel die een samenleving zichzelf vertelt. En als deze samenleving (of de 1% die op Twitter zit) zo buitengewoon schaamteloos reageert, dan was dit natuurlijk allemaal nodig. Einde.”