Steve Bannon in Berlijn: ‘Na de Europese Parlementsverkiezingen zal elke dag in Brussel Stalingrad zijn’

16 mei 2019

Steve Bannon was een aantal dagen in Berlijn, “om de AfD te adviseren”. Eind mei wordt het nieuwe Europees parlement gekozen en “daarna zal men het politieke landschap hier niet meer herkennen,” zegt voormalig adviseur van Donald Trump, Steve Bannon vandaag tegen de Zwitserse krant NZZ. Hier volgt een samenvatting van de meest opmerkelijke uitspraken uit dat interview. 

Moeten we die adviezen wel van hem aannemen, luidt de vraag van de interviewer. 

“Wij zijn een NGO. Ik word niet betaald, ik ben geen politieke adviseur, ik ben slechts observator. Ik werk niet voor de Amerikaanse regering, ik ben een privaat burger, een heel doorsnee type. Weet je wat ik hier leuk aan vindt? De paniek van het establishment. Ze beleven momenteel een zenuwinzinking. Ik mag zoveel ontmoetingen met bijvoorbeeld Marine Le Pen hebben als ik wil, Frankrijk is een vrij land.”

Op de vraag of die observator-rol niet anders was in september 2018 toen hij met ‘The Movement’ de leiding in de EU wilde overnemen, antwoordt Bannon:

“Dat zal ook gebeuren. Als we de trends volgen zullen we een resultaat zien dat ik destijds al voorspelde: ongeveer een derde van de leden van het Europees Parlement zal uit nationalisten bestaan, misschien meer. En nog belangrijker: er ontstaat een mogelijkheid om in het parlement een ‘Super Group’ te formeren. En vergeet niet Nigel Farage en de Brexit-partij.” 

“Na de de verkiezingen zal elke dag in Brussel Stalingrad zijn. De nationalisten moeten samenwerken. Door het netwerk wordt iets mogelijk wat ik ‘command by negation’ noem: je kan dingen niet doordrukken als je geen meerderheid hebt, maar je kan dingen wel blokkeren. Daardoor verandert de situatie fundamenteel.”

“Even de Britten buiten beschouwing, van de partijen waarmee ik spreek wil geen een de Europese Unie verlaten. Wat ze willen is een Europa van naties. (…) Er zijn twee filosofische posities in deze verkiezingen, enerzijds Macron die de Verenigde Staten van Europa wil, waarin naties administratieve eenheden in een centrale bureaucratie zijn. En hij wil een Europees leger. De andere positie is een ‘Westfaals’ systeem. Daarin vertegenwoordigen individuele lidstaten hun burgers. Minder politieke integratie, meer commerciële integratie. En geen EU-leger.”

“Europese verkiezingen hebben hier altijd plaatsgevonden op pagina vijf van de kranten. Maar deze keer is er een debat. En een echt alternatief: Salvini, Orbán, Le Pen, AfD. Het alternatief is om de natiestaten weer controle te laten krijgen, niet om de EU te vernietigen maar om die te hervormen.” De interviewer van NZZ stelt dat Le Pen en Macron gelijk op gaan in de verkiezingen, ondanks de onrust in het land…

“Op welke planeet leeft u eigenlijk? Macron heeft de gele hesjes zelf geschapen. Hij heeft het leugenachtige klimaatakkoord in Parijs opgetuigd, samen met Angela Merkel. Het akkoord staat China toe zoveel CO2 de lucht in te pompen als ze willen en de Westerse democratieën er voor te laten opdraaien.”

Europa is geen Amerika, zegt de interviewer, “dat heeft ook AfD-partijvoorzitter Alexander Gauland gezegd. Hij moet niet veel van u hebben”. Bannon:

“Ik geef de heer Gauland helemaal gelijk. Ik ben totaal gewend aan kritiek, het is als met mijn werk voor Trump in het Witte Huis. Ik versta mijn werk en mijn beweging goed en ik help waar ik kan.”

Over Rusland zegt Bannon: “dat is niet jullie tegenstander, de totalitaire dictatuur in China wel. Dat is een existentiële bedreiging voor het Westen. De globalisten-elite wil dat niet toegeven, omdat ze aan China’s welvaart goed verdienen.”

De interviewer laat Rusland nog niet los: “In Rusland mogen critici zich niet vrijelijk uiten.”

“Ik heb al gezegd, Rusland is niet gevaarlijk. Ruslands economie is zo groot als die van de staat New York en het land bevindt zich in een democratische doodsspiraal. Het is een kleptocratie geleidt door slechte kerels. Het heeft veel wapens en veroorzaakt problemen in verschillende delen van de wereld, maar de dreiging is heel anders dan toen ik bij het Pentagon werkte in de jaren tachtig. We moeten Rusland gewoon nemen zoals het is. En Donald Trump heeft in zijn toespraak in Warschau gezegd dat hij het Westen verdedigen zal.”

Interviewer: “Kan het zijn dat Europa tegenwoordig ingewikkelder is dan in de jaren tachtig en dat in jouw wereld er alleen kwaadaardige globalisten zijn die niet om de burgers geven en dappere nationalisten die de wil van de burgers uitvoeren.” Bannon:

“Goede framing.”

De interviewer gelooft dat er veel politieke smaken van links tot rechts zijn, van liberaal tot ‘groen’ waarop Bannon antwoordt:

“Wat denkt u nou wie AOC (red: het jonge democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez) en de herboren linkerzijde in Amerika zijn? Dat zijn ‘onze groenen’. Ze geven zelf toe dat ze hun partij in een hele andere richting voeren met als centraal thema de “Green New Deal’ en dat gaat er radicaler aan toe dan jullie Groenen.” 

Verder wil Bannon op een vraag daarover herinnerd worden “als iemand die zich voor honderd procent voor de kleine man heeft ingezet.”