Reacties op Dé Foto: ‘Het moment waarop het Westen brak’

10 juni 2018

‘Het moment waarop het Westen brak’, aldus een Duitse Amerika-correspondent van Die Welt vandaag over De Foto. De Foto is gemaakt gemaakt door Jesco Denzel, een van de officiële fotografen van de Bondsregering. De G7-top in het Canadese Quebec leverde meer memorabele plaatjes op.

Een aantal foto’s verder. Ook op deze heeft hij de anderen aan het werk gezet. pic.twitter.com/PRkZvkeTj9

Deze foto werd door velen als het meest gunstig voor Donald Trump gezien, maar ik zie niet waar dit elders anders is. ‘Overste Merkel en het vervelende jongetje’, aldus de NOS. Die duiding reikt zo ver als je van een propaganda kanaal kunt verwachten. Zo zag ik ook bewerkte foto’s voorbij komen waarop Trump  – in een babystoel – een bord spaghetti op zijn hoofd had omgekeerd. Donald Trump als mokkend jongetje, die van zijn moeder op zijn kop krijgt. Je kunt ook zeggen: de moeder die de grip kwijt is.

Onbegrijpelijk zou je zeggen dat ook de beeldvorming-binnenvetters (altijd alles veilig en voorspelbaar)  in de Bondsdag die foto (lieten maken en) in de etalage zetten van Merkels moeizame laatste regeerperiode. De regeringswoordvoerder Steffen Seibert:

Terwijl deze rechter foto veel sterker is en Merkel meer ‘in charge’ is:

Belangrijker dan het gunstig afbeelden van onze regeringsleiders in Europa en die kleuter uit Canada is het voorkomen dat Trump vriendelijk of sympathiek op foto’s staat, blijkt maar weer.

Je kunt die lijn volgen als je de commentaren naast deze ‘duizend woorden’ legt. ‘Trump gaat zelfs beter om met zijn vijanden dan met zijn (Europese) bondgenoten‘, schreef de Duitse Amerika-correspondent over de foto en de reactie van Trump na de G7.

Blijkbaar is Trump Merkel, Macron en Trudeau iets verschuldigd wat hij ze in deze foto achterhoudt. En blijkbaar verdient Europa een speciale behandeling van de Verenigde Staten, ondanks de openlijke afkeer van Donald Trump sinds zijn verkiezing en de wijze waarop de frame van een ‘Verenigd Europa’ tegenover een ‘America First’ wordt uitgebuit als de moreel betere kant van de oceaan.

Ook bestaat er blijkbaar een soort jaloezie over het gemak waarmee Trump vijanden ‘vriendelijker’ behandelt, wat niet waar is, hetgeen een groot gebrek aan politiek inzicht blootlegt. Zelfs linkse journalisten in de Verenigde Staten zagen de foto voor wat het was:

We kunnen gewoon naar het beeld zelf blijven kijken, naar de foto: de rode das, John Bolton (tweet hieronder) kijkt geschokt, de Japanse premier vraagt zich af wat Merkel en Macron daar nou staan te doen. Trump kijkt naar Macron, en niet naar Merkel.

…Je kunt boos zijn dat je niet gehoord wordt, maar dat afbeelden is nooit een goed idee.