Orwell in 2018: ‘non-crime hate incidents’ – Of u ‘niet-strafbare vormen van haat’ ook wilt melden aan de politie

11 september 2018

Iemand: ‘Goedenavond, ik wil graag een ‘non-crime hate incident’ melden. Britse politieagent: ‘Ah heel mooi, het betreft een niet strafbare uitlating, een belediging, een ruzie, een kutopmerking?’

‘Ja, ik denk het wel. Ik heb er slecht van geslapen.’

‘Dat is mooi, want we willen ook meer niét strafbare vormen van haat opsporen, nou ja, opsporen… dat hoeft dan technisch niet he, want niet strafbaar en dus gewoon wat u zegt dat het is. Het maakt ons werk zoveel makkelijker, eh.. dankbaarder. Wij hebben een nieuwe slogan ook: to serve and protect feelings!


‘Dank u meneer agent, ja ik voel me vaker niet begrepen en beledigd, laatst nog toen mijn baas zei dat ik te laat was.’

‘Even kijken, u bent vrouw en toevallig ook lesbisch, zwart misschien, moslima? Dat eerste? Ja dan is het afschuwelijk ‘categorie 1’ mevrouw, dat kan niet getolereerd worden. U bent slachtoffer van niet-strafbare haat, van niet strafbaar seksisme om precies te zijn, we gaan er meteen op af.’


Ook in Nederland en Duitsland zou de handhaving van non-crime criminaliteit natuurlijk hét antwoord zijn op al die legale dingen die je als slachtoffer lijdzaam moet dulden omdat ze… legaal zijn!

Het probleem, snappen ze in Engeland, met legaliteit is dat je er mensen niet mee kunt opsluiten. Je kunt het niet stoppen. Maar daar heeft de politie in South Yorkshire nu dus een oplossing voor.

Het is niet meer dan logisch dat de politie – die allemansvriend – legale handelingen óok streng aanpakt. Kom nou, straks loopt de legaliteit helemaal uit de hand! Deze service is hopelijk binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar.