‘Niet in mijn naam’ – Heftige reacties op felicitaties Duitse president Steinmeier aan Ayatollahs in Iran

28 februari 2019

40e verjaardag revolutie geen feestdag voor partijgenoot Reiche: “Voor het eerst in mijn leven heb ik mij voor hem geschaamd”

De Amerikaanse president Donald Trump noemde hij eerder een “haatprediker”, maar deze maand feliciteerde de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier wel “uit naam van alle landgenoten” de sjiitische Ayatolla’s in Iran met hun 40e verjaardag van de revolutie. Wat valt er te vieren zou je zeggen? Mensenrechten en secularisme zijn ver te zoeken, in de plaats daarvan krijgen homo’s de doodstraf, worden vrouwen gestenigd en is de destructie van Israel (en Amerika) het belangrijkste punt op de agenda.

Het is niet onopgemerkt gebleven. De SPD-politicus Steffen Reiche en islamcriticus en schrijver Hamed Abdel-Samad hebben stevige kritiek geuit. Reiche: “Voor het eerst in mijn leven heb ik mij geschaamd voor Steinmeier” – die een partijgenoot van Reiche is.

En Abdel-Samad sprak direct tot Steinmeier in een zaal, en zei meer dan tot nu toe door media naar buiten werd gebracht. Een emotioneel betoog: