Lockdown Duitsland vanaf maandag: ‘Houd uw buren in de gaten’

31 oktober 2020

Minister-president van Beieren, Markus Söder (CSU), roept op tot spioneren, linkse kranten verdedigen hem

In Beieren wil minister president Markus Söder (CSU) het beste jongetje van de klas zijn. In het hele land geldt vanaf aanstaande maandag de regel dat niet meer dan 10 mensen van in totaal twee verschillende huishoudens bij elkaar mogen komen in het openbaar. Söder wil dit ook laten gelden voor privé gelegenheden, door politie ‘overlast’ te laten handhaven achter de voordeur.

Maar hoe gaan ze de huizen dan allemaal controleren werd hem gevraagd. Söder: “Er komt niemand aan de deur kloppen maar als natuurlijk mensen klagen, dan zullen we daarop reageren en zullen we agenten sturen. Bij geluidsoverlast bijvoorbeeld, als er een privé feestje is, dan komt de politie vertellen: Bitte verhalten Sie sich anders.” 

Hij heeft dus onder het excuus van ‘overlast’ en de wens ‘de noodtoestand’ uit te roepen burgers opgeroepen hun buren in de gaten te houden, ze te bespioneren. Nogal in strijd met de boodschap zoals die ook in Nederland geldt dat we ‘allemaal één moeten zijn, moeten volhouden, samen door de crisis heen moeten’. Samen verdeeld elkaar wantrouwen is dichter bij de waarheid. 

Het is ‘onacceptabel’ zei Söder doodleuk ook nog, ‘dat mensen elkaar treffen in deze tijden’. Gebaseerd op de Infektionsschutzgesetz (de Infectie bestrijdingswet) slaat hij deze Duitse variant van ‘hou je bek’-taal uit (behalve als je iemand kunt aangeven natuurlijk). Terwijl het verder gaat dan wat wetenschappers aanbevelen, en sowieso veel verder dan wat die wet of welke ook concreet toelaat in gevallen van een epidemie met een sterftecijfer dat niet afwijkt van een streng griepseizoen.

Opmerkelijk is ook dat linkse kranten (zoals de Süddeutsche Zeitung die decennialang tegen de CSU streden) hem te hulp schoten toen er ophef kwam over zijn uitspraken, want het spioneren mogen de Duitsers dan wel in de vingers hebben, er leven nog veel slachtoffers van het DDR regime die niet gediend zijn van deze terugkeer van stasi-methoden. Linkse media verzoenen zich openlijk met rechtse, conservatieve politici die zich ontpoppen als totalitaire hulpjes van Merkel. Der Spiegel zoog er nog een puntje aan: “De contactbeperkingen in de privésfeer moeten door buren gecontroleerd worden”. 

De nieuwe aangescherpte regels, die niet eerst aan het Duitse parlement zijn voorgelegd maar in rechtstreeks overleg tussen Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten tot stand zijn gekomen, zijn niet mals. De mensen mogen niet op vakantie en mogen niet naar kantoor, tenzij strikt noodzakelijk. Dit weekeind is de laatste kans voor mensen om op bezoek te gaan bij hun familie of vrienden. Alle hotels gaan ook dicht. Het wordt ook in Duitsland een zwarte winter.