Ik schreef een genuanceerd stuk over de AfD: onrust in links-academische kringen!

10 februari 2020

Op de website ‘Wynia’s Week’ verscheen 1 februari jl. een stuk van mijn hand over de AfD: ‘Hoe gevaarlijk zijn zij nou eigenlijk?’ Daarin schreef ik niet honderd keer ‘fascisme’ met uitroeptekens dus kwamen er wat reacties binnen bij hoofdredacteur Syp Wynia. Links- en rechtsgekkies heb je overal, maar het betrof hier ook historici en Duitsland-kenners. Of ik mijn stuk wilde aanpassen.

Wynia handelde dit alles netjes af, maar de onderliggende kwestie is natuurlijk ernstig. Want stonden er fouten in het stuk? Dat gaven de boze heren/mevrouwen niet aan, het moest gewoon ‘anders!’ Was er iets op mijn argumentatie aan te merken? Geen idee. Het probleem was namelijk dat het “bezwaarlijk” was wat ik schreef en dat ze het niet “trokken”.

Toevallig vind ik het ‘bezwaarlijk’ dat ik in Duitsland, met de voor mij beschikbare middelen en kennis, de enige (?) ben die voor Nederland bericht over de intolerantie en regelrechte uitsluiting van miljoenen Duitsers aan het democratische debat, over het geweld (!) en de demonisering jegens kiezers met terechte zorgen over EU, migratie en klimaatbeleid. Over Angela Merkels nepnieuws (o.a. Chemnitz), censuurwetten en Antifa-terreur. Afgelopen week heeft zij nota bene een democratische uitslag in Thüringen gevetood en een liberale premier tot aftreden gedwongen (zijn privé-leven was bovendien in een paar dagen tijd een hel geworden vanwege bedreigingen van zijn kinderen).

Dat in Nederland ronduit geweigerd wordt te berichten over deze feiten (in een ander land!), dat er in de mainstream media geen nuances worden aangebracht in het links/rechts gekrakeel en er vanuit ivoren torens doodleuk ‘bezwaar’ wordt gemaakt als lieden dit wel doen, zegt mij dat we in een heel gevaarlijke situatie zitten. Dit is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook historici Leo Lucassen en Arend Jan Boekestijn verspreiden regelmatig nepnieuws over Duitsland (en mij) en worden door consorten de hand boven het hoofd gehouden.

Het lijkt wel alsof Nederland na 70 jaar opnieuw fysiek is ingelijfd door onze Oosterburen! Sommige omstanders kun je het niet kwalijk nemen, ze lezen alleen Volkskrant en NRC en krijgen niets mee van de perfide, “beangstigende” “psycho-terreur” (Vera Lengsfeld, zie hieronder) die er richting liberalen en conservatieven wordt uitgeoefend. Ze denken alleen in de opgediende frames en hallucineren over de werkelijkheid. De NRC wist dit weekeinde alleen te melden dat de verkiezing van de bewuste Kemmerich bij de AfD als een “overwinning werd gevierd”. Ja, nou en? De CDU stemden ook op hem. Ook die lokale partijleden wilden (in tegenstelling tot hun Mutti) geen communist (Ramelow) als minister-president meer. Schrijf dát dan ook op!

Ook Frans Timmermans mocht in dat kader nog even via de NOS leeglopen over het gevaar van ‘samenwerken met extreem-rechts’ – om daar in één adem aan toe te voegen dat de socialisten toch ook niet (onder zijn hoede) samenwerken met de communisten! Dat dat laatste letterlijk is wat de coupe van Merkel teweegbrengt, moet het ingeslapen volk blijkbaar ontgaan.

Daarom post ik hier een deel van mijn felle reactie op het voorstel van Wynia (aan hem) om mijn stuk ‘aan te passen’. Nogmaals, dit was niet Wynia’s wens, maar een mogelijkheid die hij blijkbaar gezien de heftige reacties bij mij neer wilde leggen. Daarna is samen besloten de langere versie van mijn stuk te publiceren en het erbij te laten. (Nou ja, gezien de actualiteit niet helemaal dus.)

Uiteraard mag iedereen reageren op mijn stuk. Ook de auteurs die jou benaderden. Aangezien de reden daarvoor is dat ze het stuk niet ‘trekken’ of — zoals je eerder schreef over Melching — ‘bezwaarlijk’ vinden (vanwege ‘lichtzinnigheid’ van mijn kant) geeft mij alleen weinig vertrouwen dat die reacties meer zullen zijn dan een ‘shoot the messenger’ repliek. Ik zal van ‘Wynia’s Week’ dan ook niet accepteren dat ik in de ‘bruine’ hoek of op andere, evident lasterlijke wijze wordt weggezet. 

Aan stemmingmakerij met als strekking dat (ook) ik ‘het gevaar’ ben, of anderszins verantwoordelijkheid draag voor mijn kijk op de zaken, weiger ik mee te werken. En van dat laatste is sprake zodra ‘Wynia’s Week’ het geheel — in die vorm — als een ‘verschil van mening’ presenteert. Er is alleen een verschil van mening als die inhoudelijk is. Mijn genuanceerde artikel over de AfD geeft alleen op die grond daartoe aanleiding.

Wat ik schrijf is ook al lang geen omstreden analyse meer buiten politiek correcte kringen om (zoals blijkt uit de vele mensen die het positief opmerkten en deelden op social media). Ook in Duitsland wordt binnen conservatieve kringen, óók binnen de CDU (zoals in de Werte Union) fel geageerd tegen de demonisering van de AfD ‘omwille van de democratie’. In die hoek zijn ze ook niet gediend van het huidige kortwieken van elke vorm van oppositie buiten links om. Kortom, doen alsof ik iets opmerkelijks schrijf getuigt van een luie, ongeïnformeerde houding. 

Als ik het mis heb hoop ik uiteraard dat de reacties ook zullen ingaan op de veel concretere lichtzinnigheid, namelijk die van academici en media om het geweld van links, de censuurwetgeving in Duitsland tegen ‘haat’ en anti-democratische maatregelen in de aanpak van de AfD weg te schuiven. 

Het heeft er, gezien de onrust die ik oproep, alle schijn van dat ‘het gevaar’ van de AfD vooral een onomstotelijk feit moet zijn. Dan is alles lekker overzichtelijk. Ik bedreig met mijn artikel dat ‘onomstotelijke feit’ en raak deze auteurs in hun veilige positie (rechts is slecht – links is goed).

Dat is niet hoe we in 2020 een debat kunnen en moeten voeren. De afbraak van democratie en vrijheden accepteer ik niet zonder meer. Daarom schrijf ik zo objectief mogelijk over de AfD — en populisme in het algemeen, waar terechte zorgen, gevoelens en ideeën gehoord willen worden. En daarom verwacht ik van anderen in een dialoog hetzelfde.”

DDR-burgerrechten activiste Vera Lengsfeld:

 

14 Reacties

 1. Martin (zonder S)

  Prima en dapper artikel(en) Sietske ofschoon helaas aan dovemansoren gericht.
  Met enige bewondering je scherpe analyse bij Wynia gelezen, de reacties verbazen me niets..
  Nldse pers is Angelsaksisch gericht, hoestje van Trump wordt vele malen belangrijker geacht dan politieke angsten en machinaties in het huidige (post-Merkel) Duitsland.
  Terwijl toekomst van Euro en sociale orde in Europa in feite daar bepaald wordt heeft het overgrote van Nldse volk géén idee wat er allemaal afspeelt. Voorverkiezingen New Hampshire daar gaat ‘t om.
  In mijn Nldse kennissenkring wordt de Duitse taal nauwelijks begrepen maar wél gesproken denkt men.. , oprecht respect voor post-WW2 Duitsland ontbreekt gewoonweg..
  Afijn.., deze ‘wat niet kent’ boer juicht deze serieuze analyses zeer toe.
  Pas wel op uw saeck.., in Nld misschien geen (carrière) mijnenveld, maar voortdurend tegen in de msm stroom inzwemmen kost wel erg veel mentale kracht..
  .

  Antwoord
 2. Rob Esveldt

  Wat er in Duitsland gaande is staat niet op zichzelf, je ziet in de gehele EU op een paar voormalige Oostblok landen na dat ze afstevenen op een politiekblok dat alleen uit partijen mag bestaan met het Karl Marx gedachtegoed. Een rechts politiekblok heeft daarin geen plaats. Dat is denk ik ook waarom de VVD langzaam naar links opschuift ze wil straks als de soevereiniteit aan de EU is overgedragen, wel een plaats in het EU parlement hebben. Rechtse partijen als de PVV, FvD, AfD, Le Pen, etc moeten daarbij als vanzelfsprekend zoveel mogelijk genegeerd en gedemoniseerd worden.

  Je ziet dit echter niet alleen in de EU plaatsvinden maar ook in Amerika, de democraten willen de republikeinen het liefst letterlijk vernietigen. Je ziet dat aan alles waar de politiek van de democraten mee komt, en daarvoor zetten ze ook weer letterlijk iedereen voor in van onderwijs tot aan terroristische knokploegen aan toe genaamd antifa. Het woord burgeroorlog valt dan ook al met een zekere regelmaat in Amerika en men verwacht dat de burgeroorlog geïnitieerd zal worden door de extreem linkse burgers aangespoord door democraten in het Huis van Afgevaardigden.

  Het lijkt wel of dit allemaal op elkaar afgestemd is om naar een wereld socialisme te groeien. En dat doet het ook, het maakt allemaal deel uit van VN Agenda 21 / 2030.

  Antwoord
 3. henri sebel

  Sytske, jij heb de voelhoorns die velen van ons missen waaronder ik. Ik volg je al enkele maanden en jij schrijft en verwoordt wat velen van ons wel aanvoelen maar niet goed kunnen verwoorden.
  Ga alsjeblieft zo door en weet dat je gewaardeerd wordt.

  Antwoord
 4. Tineke

  Sietske, schiet niet in de verdediging want dat is echt niet nodig. Je ziet het goed en Duitsland is inmiddels gewoon doodeng geworden. Dat was ook de bedoeling van Merkel want ze voert als geprepareerde marionet de agenda uit van de deepstate waarvan de E.U., VN, de C.I.A., het IMF en vele andere organisaties, denktanks en NGO’s en het Vaticaan de vreselijke agenda van de deep state mede uitvoeren.
  Het is o.a. weer dezelfde familie die achter WOI en WOII zat plus nog vele andere oorlogen zoals in Irak, Syrië, Zuid-Amerika en Afghanistan.
  De deepstate controleert inmiddels bijna alle regeringen op deze wereld en de regeringen controleren de mensen. De familie Rothschild heeft alle staatsbanken ter wereld in hun greep en geen enkele regering kan doen wat het volk wil. Uiteraard zijn er politici van, vooral de linkse kerk, die landverraders zijn en mede er voor gezorgd hebben dat de deep state steeds meer macht kreeg.

  Ga maar eens onderzoeken wie Merkel echt is. Naar wie is ze vernoemd? Wat is de geschiedenis van haar “vader”? Wie controleerde Duitsland na WOII? Wie is Angela Hitler?

  Angela Merkel haar dagen zijn geteld en dat geld ook voor heel veel andere politici overal op de wereld. Trump en zijn team zijn bezig om de gehele deep state op te rollen en er wachten meer dan 100.000 verzegelde “indictments” om geopend te worden. Als het eerste indictment geopend word (binnenkort verwacht) zal de massa op de wereld wakker worden. Hopelijk zullen dan ook de vele Duitsers die zich nu al jarenlang stil houden, maar het absoluut niet met Merkel eens zijn, zich dan ook roeren. Ik ken zulke mensen en ze zijn erg bang. Durven niet telefonisch over de politiek te praten want ze zijn erg bang om afgeluisterd te worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=KVeDKuHPDK8

  Antwoord
 5. sprx

  Het is wel duidelijk dat de felle reacties op de AfD hier in Nederland eigenlijk gaan over Nederland zelf, over de PVV en FvD dus.
  Men is als de dood voor een net zo snelle groei van deze partijen, en dan zijn alle partijen van het kartel nodig om een kabinet te vormen, het laatste kabinet voordat ze de macht moeten afstaan.
  Uitsluiting geldt in heel West-Europa diegenen die zich verzetten tegen de globalisering de EU de migratie en islamisering en de klimaathoax.

  Antwoord
 6. A. Wijs

  Wauw! Intolerantie, uitsluiting en censuur in actie! Ik denk dat u de pogingen van Melching e.a. (Welke anderen trouwens? Ik word wel nieuwsgierig) als een compliment moet beschouwen. De waarheid is bedreigend voor sommigen. Men voelt blijkbaar dat er, mede door uw verslagen, barsten komen in de bril die de MSM ons probeert voor te houden. Opmerkelijk overigens dat een journalist van het kaliber van Wynia heeft overwogen om het stuk aan te passen. Gelukkig heeft hij uiteindelijk het stuk laten staan. Goed dat u uw poot stijf gehouden hebt!

  Antwoord
 7. Doemrijder

  Zo jammer dat dit altijd van die totaalwappies zoals Tineke triggered om de conservatieve zaak te schaden met onsamenhangend gebeuzel

  Antwoord
 8. Henk van den Berg

  Sietske, goed stuk, alleen ‘links academische kringen’, dat is een pleonasme.

  Antwoord
 9. Ada de Boer

  Dag Sietske
  Allereerst: ik lees je al langer en ben blij met je artikelen. Ga beslist zo door.!
  Wel wat vragen tav je artikel van 1 febr. Je geeft zelf een paar criteria aan de hand waarvan een beoordeling kan plaatsvinden of de AfD gevaarlijk zou zijn: wat vinden partij-prominenten, wat vinden AfD kiezers en wat staat er in het partijprogram.
  Wat mij betreft is dat niet voldoende in je artikel uitgediept. partijprominenten noem je een paar, wat de AfD kiezers vinden is mij niet helemaal duidelijk nog en over wat er in het programma staat, schrijf je niets.
  Ik zou blij zijn met een artikel waarin je dat wat systematischer uitdiept. Ook – indienen mogelijk – zou ik graag iets meer Noren over de divers3 stromingen binnen de AfD, je schrijft er wel iets over, maar is er niet meer ove te melden?Bijv waar de AfD stemmers vandaan komen? En hoe de verschillende stromingen zich in het programma en democratisch gekozen afgevaardigden manifesteren?
  Succes in ieder geval met de oppositie tegen je artikel en vooral met je werk. Ik blijf je artikelen met grote belangstelling volgen. Ik vind het zeer zinvol wat je doet. 👍👍👍

  Antwoord
 10. A. Wijs

  Wauw! Intolerantie, uitsluiting en censuur in actie! Ik denk dat u de pogingen van Melching e.a. (Welke anderen trouwens? Ik word wel nieuwsgierig) als een compliment moet beschouwen. De waarheid is bedreigend voor sommigen. Men voelt blijkbaar dat er, mede door uw verslagen, barsten komen in de bril die de MSM ons probeert voor te houden. Opmerkelijk overigens dat een journalist van het kaliber van Wynia heeft overwogen om het stuk aan te passen. Gelukkig heeft hij uiteindelijk het stuk laten staan. Goede zaak dat u uw poot stijf gehouden hebt!

  Antwoord
 11. Jan

  Hulde Sietske! Rug recht gehouden, je beschouwing was idd objectief en genuanceerd. Maar dat maakt niet voor de PC. Wat zij laten zien is exact waar ze ‘de anderen’ van beschuldigen, nl. fascisme.

  Antwoord
 12. Dick van Delsen

  Hopelijk keert de wal het schip waarin AFD als inferieur gedachtengoed wordt gekenschetst. De wal is in dit geval nieuwe verkiezingen waarin die 25% AFD-stemmers kan groeien. Redelijke argumentatie wordt verdacht gemaakt, maar door artikelen in de geest van jouw (Sietske) invalshoek op de gang van zaken zal dit uiteindelijke ontmanteld worden. Hopelijk zal het krachtenveld ruime blijven geven aan de verspreiding van jouw zienswijze.

  Antwoord
 13. Eddie

  Wow, dit is nogal wat…maar Sietske, ga zo door! Ik ken wat antifa types uit Duitsland en zij zijn het gevaar, niet de conservatieve en vaderlandslievende krachten…

  Antwoord
 14. Harry

  Goed geschreven stuk, mijn complimenten. Het is schrikbarend om te zien wat er de afgelopen jaren in Duitsland gebeurt. De AFD, een demokratisch gekozen partij wordt als NAZI Partei afgeschilderd juist door die “Alt Parteien” die oa openlijk de ultra linkse Antifa (financieel) steunen. Bijna wekelijks worden er lokale partij kantoren van de AFD in brand gestoken, of voertuigen van Parteimitglieder , hierover nauwelijks bericht in de (meestal linkse) media. Wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van de Duitse pers in handen is van de Duitse partij van de arbeid. Zodat een onafhankelijke pers bijna onmogelijk is geworden. Veel journalisten in Duitsland, zeker ook die van de ARD en de ZDF zijn inmiddels linkse aktivisten geworden en schrijven meer uit hun eigen linkse visie dan over de realiteit. Berlijn is daar een goed voorbeeld van, een geweldige stad waar ik regelmatig kom voor zaken. Deze stad wordt langzaam maar zeker kapot gemaakt door links gedram, een standbeeld voor drugsdealers in een park? Kan gewoon in Berlin, pappen en nathouden, de echte problemen niet durven te benoemen, niet alleen een “Berljns” probleem trouwens. De Duitse (staats-)TV is links, kijk maar eens naar verschillende talkshows en kijk dan wie er regelmatig zitten en wie niet, dan wordt het al snel duidelijk dat er duidelijk voor een linkse mening gekozen wordt. Dat veel burgers de reguliere media niet meer vertrouwen is zeker niet verwonderlijk. We leven in een tijdperk waar iedereen die een ander geluid laat horen dan links, gelijk afgestempeld wordt als NAZI, Fascist etc etc. Zelfs journalisten die bij oa ZDF of de ARD of de MDR een andere mening hebben of hadden, worden publiekelijk aan het schavot genageld, kijk maar naar Eva Herman. En er zijn meer waarvan “afscheid” genomen werd ivm een “andere” lees een niet linkse mening.
  Gelukkig hebben we de alternatieve media, zoals deze website. Waar mensen zichzelf een beeld kunnen vormen. Er is hoop! Ga zo door!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.