Historicus Niall Ferguson roept op tot onmiddellijk aftreden Angela Merkel: ‘Ze heeft Europa op haar geweten’

De Britse historicus Niall Ferguson heeft in een interview met dagblad ‘Die Welt‘ afgelopen dinsdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) opgeroepen om “onmiddellijk” af te treden. 

“Ik zou willen beweren dat geen enkele persoon op het continent verantwoordelijk is voor de kritieke toestand van de EU zoals zij. Ze had al veel eerder haar onmiddellijke ontslag moeten indienen”.

Drie grote fouten maakte Merkel, aldus Ferguson. De historicus acht haar verantwoordelijk voor de late reactie op de financiële crisis. Ten tweede heeft Merkel er in overgrote mate aan bijgedragen dat de Europese staten geen antwoord op de Arabische Lente hebben gevonden. Dit resulteerde uiteindelijk in de asielcrisis van 2015, die tot de opening van de grenzen heeft geleid.  Ferguson: “Merkel heeft meer dan een miljoen migranten binnengelaten.”


Tot slot legt Ferguson de uitkomst van de Brexit-stem uit als een gevolg van Merkels beleid van open grenzen.

“Weet je wat mensen in het Verenigd Koninkrijk in de kroeg tegen me zeiden in het Brexit-verkiezingsjaar? ‘Merkel heeft meer dan een miljoen migranten binnengelaten – als ze een Duits paspoort krijgen, kunnen ze dan allemaal naar ons toe komen?’ Dat heeft mensen vreselijk overstuur gemaakt.”

Nial Ferguson wordt beschouwd als een expert op het gebied van economische, financiële en Europese geschiedenis. De professor van de universiteit van Harvard heeft de afgelopen jaren een aantal internationaal gerenommeerde werken gepubliceerd. In 2016 was hij spreker op het World Economic Forum in Davo.

11 Comments

  1. Tellen is niet je sterkste kant. WO I heeft ook veel schade aan Europa toegebracht, dat brengt de teller op 3 mijn beste.

  2. Het is lekker gemakkelijk Duitsland de schuld te geven van WO I, maar dat is onwaar. Duitsland is WO I niet begonnen, dat waren de Oostenrijkers en de Russen. Duitsland en de rest volgden pas nadat die twee hun legers hadden gemobiliseerd.

  3. Eddie, indien je de verschillende oorlogsverklaringen chronologisch op een rijtje zet, heb je natuurlijk gelijk dat niet Duitsland de eerste wereldoorlog begonnen is. Maar Duitsland had vooraf zijn militaire steun toegezegd aan Oostenrijk-Hongarije, die zonder de zekerheid van die Duitse toezegging geen oorlog zou verklaard hebben aan Servië wetende dat dit de oorlogsverklaring van Rusland zou uitlokken. Duitsland had trouwens al veel langer een plan in de schuif liggen om een Europese oorlog te voeren op 2 fronten gezien de bedreiging van de Triple Entente. Derhalve vond Duitsland het een gedroomde situatie wanneer de Oostenrijkers onmogelijke ultimatums stelden na de moord op hun aartshertog om Servië te kunnen aanvallen, in het besef dat Rusland Servië zou steunen door Oostenrijk de oorlog te verklaren, wat de facto een oorlog betekende tussen de landen van de Triple Alliance en die van de Triple Entente. Ze ook https://www.encyclopedia.com/history/modern-europe/treaties-and-alliances/triple-alliance-and-triple-entente

Leave a Reply