Historicus Niall Ferguson roept op tot onmiddellijk aftreden Angela Merkel: ‘Ze heeft Europa op haar geweten’

13 juni 2018

De Britse historicus Niall Ferguson heeft in een interview met dagblad ‘Die Welt‘ afgelopen dinsdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) opgeroepen om “onmiddellijk” af te treden. 

“Ik zou willen beweren dat geen enkele persoon op het continent verantwoordelijk is voor de kritieke toestand van de EU zoals zij. Ze had al veel eerder haar onmiddellijke ontslag moeten indienen”.

Drie grote fouten maakte Merkel, aldus Ferguson. De historicus acht haar verantwoordelijk voor de late reactie op de financiële crisis. Ten tweede heeft Merkel er in overgrote mate aan bijgedragen dat de Europese staten geen antwoord op de Arabische Lente hebben gevonden. Dit resulteerde uiteindelijk in de asielcrisis van 2015, die tot de opening van de grenzen heeft geleid.  Ferguson: “Merkel heeft meer dan een miljoen migranten binnengelaten.”


Tot slot legt Ferguson de uitkomst van de Brexit-stem uit als een gevolg van Merkels beleid van open grenzen.

“Weet je wat mensen in het Verenigd Koninkrijk in de kroeg tegen me zeiden in het Brexit-verkiezingsjaar? ‘Merkel heeft meer dan een miljoen migranten binnengelaten – als ze een Duits paspoort krijgen, kunnen ze dan allemaal naar ons toe komen?’ Dat heeft mensen vreselijk overstuur gemaakt.”

Nial Ferguson wordt beschouwd als een expert op het gebied van economische, financiële en Europese geschiedenis. De professor van de universiteit van Harvard heeft de afgelopen jaren een aantal internationaal gerenommeerde werken gepubliceerd. In 2016 was hij spreker op het World Economic Forum in Davo.