AfD-demo in Berlijn was geen AfD-demo, maar een dagje deugen voor de politieke elite en tienduizenden geïndoctrineerde, ‘feestende’ jongeren

28 mei 2018

De Duitse ‘Alternatieve für Deutschland’ (AfD) dreigt met juridische stappen richting de burgermeester van Berlijn, Michael Müller (SPD), naar aanleiding van zijn steun voor de massale anti-AfD demonstraties gisteren in de hoofdstad.

 

Der Regierende Bürgermeister mißbraucht seine Macht und seinen Status, der ihn zur Neutralität verpflichtet, um kleinliche Hetze gegen die AfD zu betreiben“, aldus de perswoordvoerder van de ‘Berliner Landesverbands der Partei’, Ronald Gläser, die gisteren ook een toespraak hield op het terrein voor de Brandenburger Tor.

Daar verzamelden zich ruim 5.000 mensen met vlaggen. Ze werden toegeschreeuwd, met opgestoken middelvingers, spandoeken en megafoons vanaf de zijlijnen van het terrein, waar voornamelijk jongeren zich hadden verzameld voor het protest. Sommigen probeerde over de lage hekken heen te springen, maar werden meteen door politie tegengehouden. Eén jongen zou het zijn gelukt om in de geluidstoren van het podium te klimmen tijdens de toespraak van Alexander Gauland. Beelden daarvan circuleerden op internet.

 

De Duitse pers volgt – de dag erna – in hoofdlijnen de sympathieke lijn van burgermeester Müller. ‘Feesten tegen haat’, wie kan daar nou tegen zijn? ‘Een goed signaal’, schreven anderen. Journalisten deden zelf ook mee aan de boottochten.

En hoewel ik niet in hun harten kan kijken heb ik – puur observerend – bij de AfD-demonstranten die met de hashtag ‘Zukunft für Deutschland’ hun boodschap uitdroegen, geen haat gezien. Eerder gelatenheid, ze stonden rustig voor het podium, spraken amper met elkaar. Ze zwaaiden met vlaggen. Een paar oudere heren wierpen kusjes naar de Anti-fa jongeren in de verte. Die staken middelvingers op, richten fotocamera’s op ze. Of AfD’ers wapperden demonstratief met hun vlag. Achter het hek laaide de woede zo verder op. De vlag was zondag een rode lap.

Er waren ook kritische geluiden in de pers. Een Duitse journalist: ‘De demonstratiemars van de AfD en het bijbehorende tegenprotest in Berlijn onthullen waar beide kampen elkaar ontmoeten, hoe grotesk het discours van links en rechts in dit land inmiddels is geworden, hoezeer de argumenten zijn uitgewerkt en de vooroordelen ingebakken zijn. ‘

In de uren tussen de demonstranten en mijn fietstocht door de stad was goed te merken dat er een gapende, onoverbrugbare kloof tussen beiden ‘Duitsers’ of ‘Duitsland’ bestaat. Nationalisme roept een enorme woede op, die onder het mom van ‘liefde’ en feest vieren wordt verborgen. Alles buiten de groupthink is racisme. AfD werd op het podium voor de Reichstag ‘het laatste restje smerig white privilege’ genoemd. Jongeren werden vooral bijna extatisch in de buurt van de demonstratie, riepen ‘Schwein’ en ‘Nazi’s raus!’ 

De openlijke steun van de burgemeester aan de anti-demonstranten kan nog een staartje krijgen, vooral gezien het gebruik van het officiële Twitter-account van de overheid. De Keulse administratieve rechtbank had onlangs nog de Keulse burgemeester Henriette Reker in maart vorig jaar gewaarschuwd dat zij geen partijpolitieke uitspraken mocht doen over het AfD-partijcongres in haar stad.

Reker schreef: “Ik vind het onaanvaardbaar dat onze stad zal worden misbruikt als podium voor uitingen van een partij die een verzamelpunt is geworden voor propagandisten van uitsluiting en vreemdelingenhaat in Duitsland.”

Ook heeft het Federale Constitutionele Hof in februari de AfD in hun rechtszaak gelijk gegeven tegen de voormalige federale Onderwijsminister Johanna Wanka (CDU). De federale overheid zou niet moeten oproepen tot protesten tegen gebeurtenissen van individuele partijen. Dit ‘verstoort het recht van de betrokken partij op gelijke kansen.’ Wanka had een persbericht gepubliceerd op de website van haar toenmalige ministerie, waarin ze had geëist de AfD-demonstratie ‘de rode kaart te tonen’.

Het contrast tussen beide groepen was grotesk. Links wilde het ‘gevaar van rechts’ wegfeesten, rechts wilde gehoord worden. Dat komt niet meer goed, dacht ik, niet zolang de politieke elite garen spint bij dit conflict en elk nationalistisch geluid misschien niet formeel maar in praktische zin verbiedt.

 

4 Reacties

 1. Philip Heremans

  Geïndoctrineerde jongeren? Hoe bedoelt u? En omdat AfD aanhangers vredevol protesteerden wil dat zeggen dat hun ideeën en standpunten niet ronduit gevaarlijk en haatdragend zijn? Misschien moet er inhoudelijk worden gesproken over het waarom er zo heftig gereageerd worden tegen deze ‘brave’ actievoerders van AfD? Uiteraard is elke vorm van geweld niet goed te praten, maar gevaarlijke partij standpunten (ik kan het haast over gevaarlijke ideologie hebben) komende van keurige oudere heren die ‘kusjes werpen’ naar anti-fa leden, is nog eens zo gevaarlijk. Misschien moet u eens de partijpunten van AfD publiceren hier. Laat daar eens een debat over ontstaat hier in plaats van een oppervlakkig ‘geobserveerde’ mening te geven over wat u heeft gezien die dag. ‘Er werd geen haat gezien schrijft u over de AfD protesteerders, en bij de ‘linkse tegenprotesteerders’ werd volgens u woede over nationalisme ‘verborgen’ onder feestvieren. Is dit niet op zijn minst misleidende berichtgeving?

  Met vriendelijke groeten
  Philip

  Antwoord
  • Eddie

   Beste Philip, hoewel wat laat, voel ik mij toch geroepen om te reageren op jouw verhaal. Ten eerste zijn de ideeën en standpunten van het AfD níet gevaarlijk of haatdragend, althans, niet volgens de Duitse wet. Indien dit wel het geval zou zijn, was de partij allang verboden, in Duitsland is men wat dat betreft, in tegenstelling tot Nederland, veel sneller geneigd tot een verbod van organisaties, die volgens het Bundesverfassungsgericht niet door de beugel kunnen. Daarnaast zijn deze kinderen wel degelijk geïndoctrineerd en wel door het intersectionele marxisme, wat door media, politici, “linkse” opiniemakers en niet te vergeten de grote IT bedrijven, op de achtergrond gesteund door de globalistische financiële elite (met hun geheel eigen belangen), momenteel getracht wordt door onze strot te duwen. Over het AfD wil ik nog wel kwijt, dat men er blijkbaar niet in slaagt om zich te distantiëren dan wel te ontdoen van extreem-rechtse elementen, die toch blijven opduiken in kringen in en rondom de partij. Op deze manier blijft men zichzelf onnodig beschadigen. Overigens zou ik, indien ik de Duitse nationaliteit zou bezitten, niet op het AfD stemmen, al is het alleen maar omdat ik in Nederland óók niet stem, uit overtuiging. Voordat ik afsluit, heb ik vandaag, zaterdag 12 oktober 2019, een prachtig voorbeeld van de eerder genoemde indoctrinatie, eigenlijk nog in het verlengde van mijn betoog óók, mooier kan bijna niet. Donderdagavond zag ik, bij toeval, hoogleraar “iets met terrorisme” Beatrice de Graaf een verbijsterende hoeveelheid nepnieuws poneren bij het, ahum, toonaangevende lulprogramma DWDD. Het ging over de neo-nazistische aanslag in Halle, maar wat ik eruit wil lichten, is de lasterlijke bewering van mw. De Graaf, dat de vorig jaar opgestapte directeur van de Bundesverfassungsschutz (Duitse AIVD), banden mét, dan wel sympathieën vóór het AfD te hebben. Dit is pertinent onjuist, dhr. Maassen, over hem hebben we het, is lid van de CDU. Het is alleen zo dat er bij de Duitse politie enkele neonazi’s werkzaam schijnen te zijn en de Duitse (en Nederlandse) media trekken daaruit de conclusie dat de voormalige grote baas daarvoor verantwoordelijk is. Nou werken er in iedere organisatie idiote criminelen, kijk maar naar de Parijse politie……….dus wat dat betreft, kun je bij de Hermandad van alles tegen komen. Meneer Maassen kreeg van ons aller Beatrice een trap na omdat hij het waagde om uit te spreken, dat een filmpje waarin blanke Duitsers in Chemnitz op een donkere jongen zouden jagen, na de moord op 2 blanke Duitsers door een asielzoeker, nep was, hetgeen ook zo bleek te zijn. Lang verhaal, maar sprekend voor deze tijd van Newspeak, Fakenews, Framing, Propaganda, Indoctrination………1984 has finally arrived!

   Antwoord
  • Eddie

   Overigens, het door jou genoemde Antifa, Philip, dat is wat mij betreft gewoon de Sturm-Abteilung van het linkse fascisme, niet in bruine hemden, maar à la de volgelingen van Mussolini in het zwart. Deze lieden schrikken niet terug voor excessief geweld, dus jouw naïef-neutrale houding tov deze types is pas gevaarlijk. Of hou je jezelf dom en ben je zelf een wolf in schaapskleren?

   Antwoord
   • Eddie

    Duh………. zondag de 13e ipv zaterdag de 12e

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.