Expositie: ‘De complete meltdown van het Nederlandse feminisme’ – van 8 tot 15 december in De Balie

28 oktober 2019

Je hoeft niets te organiseren op dit gebied, ze organiseren hem zelf wel: de complete meltdown van het moderne Nederlandse feminisme. Geïnspireerd door hun Amerikaanse zusters die een ‘anti-Trump fundraiser’ hielden na zijn verkiezingszege in 2016, is de neurotische, DSM-V club van broken dreams met deze schreeuw om aandacht blijkbaar aan het einde van haar Latijn.

Met Tinkebell, Stella Bergsma en nog wat namen (waar ik nog nooit van gehoord heb), wordt binnenkort met subsidiegeld het zoveelste slachtoffer-ritueel gehouden in de Balie. Het episch centrum van de Amsterdamse battlecry om aandacht. (Excuses voor de Engelse uitdrukkingen, maar het hoort erbij als je met rubberen handschoentjes dit fenomeen wilt duiden).

Bron van alle relevante en noodzakelijke nastyness? Híj – Orange Man Bad –  had Hillary een nasty woman genoemd. En dus eisen andere nasty women op het Leidseplein onder het genot van erkenning voor hun nastyness het alleenrecht op nasty zijn zonder consequenties. ‘We’re not bossy, we’re the boss!’ En of u even uw kunstwerk wilt doneren aan ze, zodat ze de opbrengst aan liefdadigheid kunnen geven. Tsss…

Uw kunst is in goede handen bij bitches die boos zijn dat ze kritiek krijgen van andere mensen. Vroeger had je speciaal voor boze mensen een gat in de muur (een deur) nu is het een lullig verdienmodelletje. Kritiek is namelijk sinds #MeToo en roze pussyhats altijd seksisme. En boos zijn een soort Olympische sport.

Het is net de lagere school, maar dan erger. Daar kwam ik ook wel eens middenin zo’n cultachtig ritueel terecht waarin meisjes die niet loyaal waren aan het oppermeisje hun snoep moesten inleveren of erger: verstoten werden uit de groep. Wat zien mannen toch in ons?

In Nederland is het het niet Hillary, maar Femke Halsema waar de ‘fopministen’ (aldus Annabel Nanninga) zich denkbeeldig achter scharen. #TeamFemke is dan ook hun credo, want zo krijgen ze wellicht nog wat meer geld en aandacht. Dat vrouwen in topposities wellicht ook aan gerechtvaardigde kritiek bloot kunnen staan of voor mijn part aan ongerechtvaardigde kritiek (net zoals mannen) is een onverdraaglijk onrecht dat ‘Moèt Stoppen’.

“Women on important positions like mayors, politicians, talk show hosts, writers, musicians, all get a lot of sexist dirt thrown at them. This. Must. Stop” 

“To fight sexism, misogyny, discrimination, racism, to show tolerance and solidarity.”

Wilt u een echte unapologetic, nasty woman zien die hard optreedt tegen seksisme, discriminatie en haat?

Maar zij zal wel niet #TeamFemke genoeg zijn, vermoed ik.