Erdogan gedicht van Duitse satiricus Jan Böhmermann blijft ook in hoger beroep verboden

15 mei 2018

Belangrijke passages uit het gedicht ‘Schmähkritik’ van de Duitse ZDF moderator Jan Böhmermann over Turkse leider Recep Tayyip Erdogan blijven verboden.

De ‘Hanseatische Oberlandesgericht (OLG)’ in Hamburg bevestigde dinsdag het vonnis van de lagere rechtbank en wees daarmee het beroep van Böhmermann af. Ook het beroep van Erdogan, die een volledig verbod op het gedicht had geëist, werd afgewezen.

‘Het ontbreekt aan de nodige standaard van creativiteit’

“De Senaat acht het twijfelachtig dat het betwiste gedicht als kunst in de zin van de grondwet moet worden gekwalificeerd,” verklaarde het OLG. Het ontbreekt daarvoor aan de nodige ‘Schöpfungshöhe’ (standaard van creativiteit): “Satire kan kunst zijn, maar dat hoeft niet”, aldus het gerecht.

Böhmermann las op 31 maart 2016 in het ZDF-programma ‘Neo Magazine Royale’ een gedicht voor waarin Erdogan werd beschuldigd van seksuele handelingen, zoals pedofilie en bestialiteit.

Erdogan ondernam daarop juridische stappen. De rechtbank in Hamburg beoordeelde vele passages als ‘Persönlichkeitsrechtsverletzungen’ (laster), die Erdogan ook in de context van satire niet hoeft te accepteren.