Duitse ex-inlichtingenchef Hans-Georg Maassen: ‘Die Linke en de Groenen willen onze democratie beschadigen’

20 februari 2019

‘Ik ben in de vaste overtuiging, dat als we niets veranderen, de situatie in Duitsland erger zal worden’

Hij ligt nog niet op zijn rug. De Duitse ex-inlichtingenchef Hans-Georg Maassen. Afgelopen jaar moest hij onder druk van zijn eigen partij CDU/CSU en geholpen door de SPD, na ruim zes jaar opstappen bij de ‘Bundesverfassungsschutzes’ . Meermalen had hij zich kritisch uitgelaten, eerst over de onevenredig strenge controle op de rechtse AfD, en over de berichtgeving rond de demonstraties in Chemnitz. Volgens Angela Merkel en de meeste media was daar sprake van ‘Hetzjagten’, het achterna zitten van buitenlanders, nadat de 35-jarige Daniel H., tijdens een stadsfeest fataal was neergestoken door de 22-jarige Yousif A. Maassen zei dat hij geen aanleiding voor die beschuldigingen van opruiing zag. Het filmpje wat circuleerde noemde hij ‘niet authentiek’ — en dat zou later ook blijken toen de maker van het filmpje was opgespoord door het rechts-conservatieve weekblad Tichy’s Einblick. Rectificaties bleven uit, en Chemnitz ging de boeken in als de grootste propaganda fail van Merkel. 

Ook zijn ‘contacten met de AfD’ werden hem kwalijk genomen, hoewel die volgens hem gewoon pasten in de normale gang van zaken. Met alle partijen was contact over uiteenlopende zaken, heeft hij meermaals toegelicht. Het is een algemeen aanvaarde waarheid dat Maassen een blok aan Merkels been was en dat hij weigerde mee te gaan in de structurele, politieke maar zeker ook maatschappelijke aanval op rechts. 

Maassen heeft zich niet uit de openbaarheid teruggetrokken en verdedigt nu hardop het standpunt dat het “aan de politieke wil ontbreekt om zich voor de stabiliteit van de democratie in te zetten”. Deze woorden sprak hij afgelopen zaterdag in Keulen voor leden van de ‘Werte-Union’, een groep conservatieve CDU-leden. Het was zijn eerste optreden na zijn vertrek bij de inlichtingendienst. Magazine Der Spiegel noemde de lezing “een thuiswedstrijd” “voor een groep mannen” die hem als “een held” beschouwen terwijl hij eigenlijk “omstreden” is. Feit is echter dat zijn woorden juist veel verder reiken dan het zaaltje in Keulen. Bijna alle media volgen zijn uitlatingen op de voet, downsizen zijn kritiek en waarschuwingen of doen het af als “bitterheid”. En ze speculeren driftig over zijn volgende stap: Een rol binnen de AfD? Vooralsnog is hij lid van de CDU en geeft hij niets prijs.

Hier volgt een korte samenvatting van die toespraak in Keulen die in grote lijnen bestond uit een bespreking  van twee onderwerpen die hij als “uitdagingen voor ons land” ziet. Het eerste punt is veiligheid in brede zin (nationale soevereiniteit, terrorisme, migratie) en het tweede punt is de stabiliteit van de Duitse democratie. 

“Allereerst, de binnenlandse veiligheid- en inlichtingendienst van de Bondsrepubliek Duitsland (Bundesverfassungsschutz, hierna: BfV) heeft tot taak als een soort van vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de federale regering, politie en wetshandhavingsinstanties de aandacht te vestigen op bedreigingen voor de vrije democratische rechtsorde en voor gevaren voor de stabiliteit van de democratie. De BfV is de brandmelder van de democratie.” (…)

“Ik ben afgelopen november na wekenlange discussie als president van de BfV ontslagen. De omstandigheden zijn gedeeltelijk bij u bekend, veel is niet bekend, en velen heb ik beloofd te zwijgen, en daar houd ik mij aan, ook als ik velen van u daardoor teleurstel, maar het is niet de goede plek of het goede moment om alles vanuit mijn perspectief toe te lichten. Echter, op twee punten wil ik graag ingaan, omdat die tot een beter begrip leiden over mijn persoon, in relatie tot wat ik hierna wil zeggen.” 

“(…) Als hoofd van de BfV bevond ik mij in een andere situatie in termen van werkdruk en verantwoordelijkheid als bijvoorbeeld de voorzitter van het Federale Verzekeringskantoor of het hoofd van de sportafdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In mijn rol als hoofd van de BfV was ik voor die Linke en de Groenen en voor linkse media een vijand omdat ze mijn autoriteit wilden ontbinden of verzwakken.

Door verzwakking of afschaffing van overheidsinstellingen die de democratie verdedigen, willen deze groepen onze democratie schaden. Anderen willen de bescherming van de grondwet bevorderen. Discreditering en delegitimering van de BfV was en blijft hun doel. Het ging tegen mijn gezag en tegen mijn persoon in. Ik verliet het veld als president van de BfV en sta nu aan de zijlijn. Ik voel me er op dit moment best comfortabel.” (…)

“Het probleem van veiligheid en stabiliteit van de democratie verontrusten mij, want ik ben in de vaste overtuiging, dat als we niets veranderen, de situatie in Duitsland erger zal worden. En met situatie bedoel ik het fundament van ons samenleven als een democratische samenleving.”

“Het risico op aanslagen door islamistisch terrorisme ligt in Duitsland en in West-Europa nog steeds hoog. Het potentieel van de islamisten in Duitsland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2012 telden we ongeveer 3.800 salafisten in Duitsland, momenteel is het aantal al meer dan 11.500 mensen, we spreken over zo’n 2.200 mensen die momenteel een aanslag zouden beramen.” Deze veiligheidssituatie is verslechterd door de zogenaamde vluchtelingencrisis. Onder de vluchtelingen werden door de veiligheidsautoriteiten meer dan twintig mensen geïdentificeerd als IS-terroristen die naar Europa werden gestuurd wegens terroristische aanslagen.”

Dit bericht wordt aangevuld. 

8 Reacties

 1. peter viering

  Bewonderenswaardig dat Maassen niet bij de pakken neer is gaan zitten en zich zelfs comfortabel voelt in deze nieuwe situatie. Ik hoop nog veel over hem te horen. Bedankt voor je update en vertaling.

  Antwoord
 2. Mazarov

  Keep up the good work…Laat je niet uit het veld slaan…En als je het even niet meer weet rug tegen de muur houden..Dan dans je later weer verder..

  Antwoord
 3. Ron

  @SBergsma
  Follow Follow @SBergsma
  More
  Er zit niets anders op dan dat je als media-consument actief gaat meebetalen aan onafhankelijke media. Anders blijft alleen het saaie gegrom van de dinosaurussen over. // Over nieuwe EU-internetregels. https://tpo.nl/2019/02/20/het-goed-kunnen-dat-deze-site-over-een-paar-jaar-niet-meer-bestaat-dankzij-de-eu/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=sharing_standard … via @TPOn

  Een rol spelen, aan de zijlijn, kan niet voor niets! Help degene die het voortouw nemen.

  Jij hebt 14K volgers: als 10%, 1$ patron wordt kun je blijven schrijven.

  Antwoord
 4. Martin

  @ Ron.
  Of Sietske’s volgers TPO steunen bepalen die volgers zelf wel…

  Wat in de blog en site (=internet) hysterie ondersneeuwd is dat journalistiek geen hobby is maar beroep voor professionals met goede contacten, analytische geest en enig schrijftalent. En een professionele organisatie die publiceert, hoe i.e. het mediakanaal doet er w.m.b. minder toe.

  Internet vaardigheden om informatie bijeen te harken en als hapklare brokjes in gelikt format te serveren vergt ook enig talent maar van een geheel andere orde.

  Uitstekend in staat een eigen mening te vormen ben ik zeer geïnteresseerd in breder wereldnieuws, bekijk en lees dagelijks veel nieuws agentschappen en publicaties.

  Leer daarvan dat een opinie geen nieuws is of vaak zelfs geen objectieve interpretatie daarvan. Ook niet als die luidkeels gebracht wordt.

  Opinievorming is vluchtig en dat moet zo blijven.., blogs komen en gaan maar de msm met al haar tekortkomingen moet blijven bestaan. Onder de loep.., dat weer wel.

  Lees Sietske, de Winter, Hoogland, van Amerongen, Duk..etc…ect.. graag maar als aanvulling of toetsing van het echte nieuws dat ik elders in Europa (dat weer wel) vergaar.
  Mvrgr

  Antwoord
 5. Ron

  Dag Martin,
  Uiteraard pepaalt iedereen zelf wie hij of zij wil steunen -mag dat nog hij of zij?-, althans dat zou zo moeten zijn. Ik zou aan heel veel zaken niet meer willen bijdragen maar ik nu wel aan bijdraag middels belastingen, maar daar gaat het hier nu niet om. NRC, Volkskrant en NPO begonnen tien jaar, of misschien al langer gelden, in wat sec nieuws zou moeten zijn, ook steeds hun opinie te laten doorklinken. NRC en Volkskrant mogen dat uiteraard, je weet waar ze voor staan, en je hoeft ze niet te lezen maar de NPO zou toch neutraal moeten zijn. En ik hoor alleen nog maar koekoekseenzang in de oude dagelijkse media. Van de weekbladen ben ik niet op de hoogte. Dus ja, ik ben ook blij met Sietske, De Winter, Amerongen, Holman, Opiniez, ZeroHedge etc. en als zij om een bijdrage vragen dan doe ik dat graag, of ik koop hun boeken, want hoe zouden zij anders kunnen overleven, voor de krant betaal je toch ook. Omdat zij publiekelijk hun individualistische stem laten horen, die vaak ook de mijne is, staan zij vaak bloot aan typeringen -die dan feitelijk ook mij gelden- waar je een hele dikke huid voor moet hebben om er niet snel de brui aan te geven. Dus veilig in de luwte, anders dan onder Ron zo af en toe te reageren, doneer ik graag aan Sietske en verwanten om hun geluid in de lucht te houden. En ja ik nodig anderen graag uit dat ook te doen.

  groeten, 1$ patRon

  Antwoord
  • Martin

   Als u donaties voor een doordachte mening ziet als een muntjes in de hoed van een straatmuzikant zijn we het eens.

   Voor serieuze journalistiek geen businessmodel om kostendekking en inkomen uit te genereren.

   Hoe aardig ook bedoeld; U (wij) houden met donaties geen meningen in de lucht…, geven slechts voorkeur aan voor deze of gene…., als bevestiging van de eigen opvattingen…

   Links of rechts, meer of juist minder radicaal.. ect..ect.

   Antwoord
 6. Martin

  PS
  Volkskrant (linksig) en Telegraaf (rechtsig) zijn prima door Belgen betaalde media organisaties, het is de journalistieke kwaliteit (afhankelijkheid) die tenenkrommend is..
  Het door BNN/VARA gedomineerde Randstad medium NPO is een regelrechte schande als informatie medium voor de Nldse burger van Groningen tot Maastricht.
  Vanuit de verte kan niet anders vastgesteld worden dat de Nldse kiezer zo ongeveer tot de slechts geinformeerden in Europa behoren..

  Zij bewijzen inderdaad het (tijdelijke) bestaansrecht voor Sietske c.s.

  Antwoord
 7. Ron

  Dag Martin, ik meen dat wij het wel zo ongeveer eens zijn met elkaar.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.