‘Demonstraties’ vanaf heden parades van de macht

22 juni 2020

Wie het wíl zien, kan het zien: zolang demonstraties over het juiste onderwerp gaan, ‘ordentelijk verlopen’ (daaronder valt ook relschoppen en vernielen zolang dat maar niet op NPO-camera gebeurt) en afleiden van gewone mensenproblemen, zijn ze toegestaan. Met het riedeltje: ‘mits op afstand’ en conform andere regels natuurlijk. Maar daar houden staat-goedgekeurde demonstranten ook van: regeltjes. Voor hun leven, voor alles.

Demonstreren in Nederland mag geen kwaad bloed zetten leren we al jaren (maar moet verbinden), mag geen ongenoegen over de macht tonen (dat is des Tokkies) en zéker niet de nieuwe definitie van demonstreren dwarsbomen. Die is namelijk dat we de agenda van de staat en de propaganda van gevestigde orde bejubelen. Liefst op onze knieën.

Demonstreren in de klassieke zin van het woord, namelijk tegen de macht, om wat voor reden dan ook (dat bepalen de demonstranten immers) en op een manier dat er in de ivoren torens wat licht ongemak onstaat, is verleden tijd. Neem deze tweet van de NOS.

Het moet rustig verlopen en dat maakt een demonstratie geslaagd is de boodschap. Met de beste wil van de wereld zie ik hier geen demonstratie, maar gehoorzame opstelling van show pony’s. Compleet gehersenspoeld schreeuwen naar de maan. En ritueel dansen voor de elite. Ook de BLM-‘demonstratie’ op het Malieveld, dus vlak voordat de anti-lockdown demonstranten zaterdag kwamen, was ordelijk verlopen schreven alle pers. Hoe voorbeeldig!

Staatsbegeleid boos zijn is het nieuwe boos zijn. Geen onverwachte bewegingen, geen geladen sfeer. Keurig in de pas, tegen grootschalig, systemisch racisme en witte mensen. Bravo.

Vroeger kende elke demonstratie ‘een kleine groep’ die uit was op rottigheid, zeker in de grote steden. Nu wordt die gebruikt om een demonstratie te framen als kansloos. En kunnen de ‘chefs veiligheidsregio’s’ elke échte demonstratie stoppen en voorkomen met dat argument. Wie het wil, kan het zien. Dat ons recht op demonstratie stilletjes wordt weggenomen door de definitie te veranderen.