De sentimentaliteit van Frans Timmermans is een daad van agressie

9 december 2018


Met één oog dicht, kijk ik naar een korte toespraak van Frans Timmermans in het Europees Parlement ter bevordering van meer draagvlak voor vluchtelingen. Dat was in 2016. Nu in 2018:

De tweet en toespraak zijn van hetzelfde kaliber als die hij hield na de MH17 ramp, of van de mierzoete epistels die hij achterlaat op Facebook en onlangs nog in de krant. Zijn gezicht kijkt ernstig, zijn stem is vol emotie, zijn gebaren bijna smekend, of: profetisch. Ja, dat is het, profetisch. De stilte in de zaal is een kracht in zichzelf en de golf waarop Timmermans surft.

 

Wat de profeet verkoopt is (niet erg geloofwaardige) emotie, daarover kunnen we het denk ik eens zijn. Niks mis met een beetje emotie, maar hier is het veel meer dan dat. Hij spreekt over de vluchtelingen in Zweden, die -blijkbaar- nog te weinig als mensen worden gezien. ‘Ze zijn geen nummers, geen objecten!’ roept hij uit. ‘Het zijn mensen zoals jij en ik, die een toekomst willen, die een toekomst voor hun kinderen willen!’ De Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimović wordt er bij gehaald. Hij drukt dus op de bal-bier-bewondering knop, ik zucht. Ik wissel van oog, kijk naar die koele ernst en hoor: ‘Ook Zlatan is met zijn ouders de Balkan ontvlucht twintig jaar geleden en nú is hij een trotse Zweed. En Zweden is trots op hem’. Hij wil dat iedere vluchteling zoals Zlatan kan worden. Schouders eronder, kom op nou.

Timmermans gedraagt zich als een begrafenisstoet waar iedereen netjes voor stilstaat op de weg, zodat hij voorbij kan rijden. Je toont als voorbijganger respect, ook al is de dode een onbekende voor je. Het geeft dan blijkbaar niet dat hij liegt (Zlatan is gewoon vijfendertig jaar geleden in Malmö, Zweden geboren). Het geeft blijkbaar ook niet dat hij uitsluitend een beroep doet op de traanbuizen van toehoorders om zo, op autoritaire wijze, goede intenties te verheffen boven de complexe werkelijkheid. Het geeft blijkbaar niet dat in zíjn happy ending de vluchtelingen zullen blijven. Wat rechtvaardigt al deze openlijke ‘slordigheden’ en harde leugens eigenlijk? Want Timmermans mag dan een begrafenisstoet zijn, ligt er eigenlijk wel een kist in de lijkwagen?

Ik doe allebei mijn ogen weer open. Sentimentaliteit kent veel onschuldige vormen, zoals die van porseleinen engeltjes in de vensterbank en bombastische ballads van Adele, maar in het politieke debat, en tot waar die reikt, is sentimentaliteit vooral een middel om de geadresseerde toehoorder zijn waardigheid af te pakken en machteloos te maken, doelbewust. Hoe grotesker de bewijsdrang en hoe diepgevoeliger Timmermans miljoenen vluchtelingen en andere slachtoffers onder zijn hoede neemt, hoe makkelijker het is om te liegen en de boel te bedisselen. Niemand weerspreekt zulke barmhartigheid. Dit zeg ik al jaren: politieke correctheid is een aflaat.

Daarom wordt groot menselijk leed -aangespoelde kinderen, ontheemde volken- voortdurend geprojecteerd op de fortuinlijke anderen, die uit angst om voor harteloos en onmenselijk te worden uitgemaakt (hoe zou dat nou komen) elk rationeel en redelijk (tegen)argument meteen uit handen laat vallen. Niet alleen omdat ze te slap zijn, sentimentaliteit vernedert degenen waarop een humanitair beroep wordt gedaan. ‘Eet het wereldleed uit mijn hand of anders ontmenselijk ik jou’. Dat is -binnen de context van een politiek bestel- een zuivere daad van agressie.

Sentimentalisten, zoals Timmermans (maar ook Tony Blair beheerste de kunst der manipulatie, en Sylvana in zekere zin, en zelfs moeder Theresa) gebruiken het leed van (treurig genoeg) buitenstaanders, zieken en gemarginaliseerden om de eigen bevolking of kring van mensen te manipuleren en te bewegen tot het marginaliseren van zichzelf. Dat geeft macht. Schuld en schaamte over ons eigen, welvarende, onverdiende lot moeten verhullen dat politici ons helemaal niets te bieden hebben en ons niet op een waardige manier behandelen (de vluchtelingen ook niet for that matter). Want dan zouden ze onze zorgen serieus nemen en ons niet voor islamofoben uitmaken. Zo kan het ook gebeuren dat weeshuizen in Afrika kinderen laten ontvoeren om erin te stoppen, zodat het geld blijft komen. Die wreedheid en corruptie wordt door voornamelijk Westerse, sentimentele verlangens in stand gehouden. Sentiment is een middel om wreedheid te maskeren. Eigenlijk vallen ze met elkaar samen.

Ik weiger misbruikt te worden (want dat is het) voor iemands individuele politieke doeleinden. Over de rug van mijn medelanders: leraren in de klas, die zonder hulp en begeleiding getraumatiseerde oorlogskinderen in de klas krijgen, werkgevers die volgens Timmermans best met open armen ongeschoolde arbeiders in dienst kunnen nemen, kleine dorpen die plotseling honderden of duizenden vluchtelingen erbij krijgen. ‘Iedereen wil er een succes van maken’, zegt hij.

We moeten maar de hele tijd horen van mensen als Timmermans dat het allemaal van ons afhangt. Dat wij dat dode jongetje op het strand op ons geweten hebben, dat wij met onze irrationele angst vluchtelingen tekort doen. En misschien heb ik iets gemist maar de vluchtelingen hebben we toch -juist wel!- met open armen ontvangen?

Ik word er zelf bijna sentimenteel van. Wij zijn ook gewone mensen, meneer Timmermans, met kinderen die een toekomst verdienen. Doe niet alsof ik, of anderen dat een ander misgunnen. Wanneer is er in de geschiedenis van de wereld ooit meer geld en middelen en aandacht besteed aan oorlogsvluchtelingen en zij die op dat vermoeden meeliften, op deze schaal? We doneren ons van alle landen op de wereld helemaal blut. Maar nog steeds: schuld, schuld, schuld! Racisten zijn we, harteloos, pessimistisch. En bedankt. Ik wil best met anderen samenleven die er hele andere ideeën op nahouden, ze naar school sturen met mijn kinderen. Maar ik wil ook goed onderwijs! En een veilig bestaan als vrouw, gelijk aan ieder ander. Hoe staat het daarmee?

Als de begrafenisstoet Timmermans weer even voorbij is, kunnen we dit soort stukjes schrijven en er een beetje om lachen, dat hij de toerist in zijn eigen carrière uithangt. Maar dat neemt niet weg dat sentimentaliteit gevaarlijk is, want die ontlading van zenuwen is in feite het andere, iets minder afschrikwekkende gezicht van het kwaad. En vergis je niet, wij zijn het doelwit.

(Deze column verscheen eerder in juni 2016 op het inmiddels keihard overleden weblog ‘Jalta’.)

7 Reacties

 1. Arjan Lammerdin

  Timmermans parasiteert op wat Jordan Peterson in zijn boek 12 Regels voor het leven beschrijft namelijk dat wij in de kern niet onvoorwaardelijk van ons zelf houden. Maar in de evaluatie van ons handelen zien hoe wij falen aan ons ideaalbeeld. Dat maakt ons kwetsbaar omdat het onbewust blijft voor de meesten hoe negatief wij naar onszelf kijken. En daar maken anderen gebruik van door op ons schuldgevoel te spelen. Naast natuurlijk een heel onderwijssysteem en de NPO dat niets anders doet dan ons verwijten maken dat wij bestaan en een functionerend samenleving hebben ingericht.

  Antwoord
 2. Eddie

  Timmermans zou zich moeten schamen, met zijn door etentjes in sterrenrestaurants opgeblazen lichaam! Of op zijn minst ruimer vallende kostuums moeten gaan dragen……het is een ethiek om van te kotsen!

  Antwoord
 3. Martin

  een demagoog en kwaadaardige manipulant… helemaal vervuld van zichzelf en zijn ‘roeping..

  Antwoord
 4. J. v. Manen

  Als we nou eens zouden afschaffen dat de vluchteling hier voor altijd mag blijven door genationaliseerd te worden en ze alleen opvangen voor de tijd die nodig is en al is het na 10 jaar ze weten dat ze weer terug gaan. Dan zouden de meeste problemen en weerstanden opgelost zijn. Iedere Nederlander wil mensen in nood helpen, maar als de nood over is zitten we niet te wachten op mensen die onze samenleving een stuk ingewikkelder maken. Er is geen reden om de hele wereldbevolking de mogelijkheid te geven zich hier te vestigen. Laat alleen uitzonderingen hier blijven omdat die het hele leven in een ander land zuur gemaakt word, maar dan alleen omdat wij daar echt achter staan.

  Antwoord
 5. Juanito

  Misschien kan Timmermans even gevraagd worden waarom een echt bedreigde vluchteling, volgens het vluchtelingenverdrag 1951, als Asia Bibi geen asiel wordt aangeboden in een van de landen waar diversiteit en inclusiviteit de boventoon voeren?

  Antwoord
 6. CurvedAir Bellair

  Het is al onbegrijpelijk voor een persoon met een IQ van minstens 100 en globale politieke kennis dat een politieke partij zoals de PvdA voet aan de grond heeft gekregen in een modern en welvarend land als Nederland. Een politieke partij, die Nederland naar de rand van de afgrond gedreven heeft. Een oikofobe anti-blanke partij, die volgens de vakkundige partijleider Drees destijds was gekaapt door ‘Nieuw Links’.

  De PvdA heeft de islamofascistische partij DENK voortgebracht, alsmede een aantal zeer volksvijandige, opportune burgemeesters, en de volgevreten narcist Frans Timmermans. Weer dankzij de PvdA minister van Buitenlandse Zaken geworden (fijn voor kwaadaardige regimes), maar dat was niet genoeg voor onze immer op voordeeltjes uit zijnde megalomaan: Brussel lokte in de baantjescarrousel met een nóg beter betaalde functie.

  Dat had de Bourgondiër goed bekeken, want voor een netto inkomen van zo’n 25.000 € per maand kun je zeer ruim leven, en in het geval dat de onkostennota niet door de EU betaald wordt, lekker schransen en jezelf vol laten lopen.

  Het ergste is dat de man niet weet dan wel suggereert niet te weten wat er zoal plaatsvindt in het hellegat Zweden, met dagelijkse zware misdaad, gepleegd door geïmporteerde gekleurde migranten. Kennelijk is Frans de beschermheer van mensenhandelaren, parasieten en vileine kolonisten die slechts het oogmerk bezitten ooit vredige en welvarende samenlevingen letterlijk naar de Filistijnen te helpen.

  De man schijnt enkele talen te beheersen, dus is hij wellicht geschikt als tolk in een niet al te kritische functie, want voordat je het weet wordt er weer een politiek correcte draai gegeven in de door hem gepresenteerde vertaling.

  De chaos in Europa wordt niet opgelost door Fransje, nee, hij is mede veroorzaakt door deze morbide volksverrader.

  Tel uit je zegeningen: de dronkelap Juncker wordt waarschijnlijk vervangen door de cholesterol-berg Timmermans. Volksvervanging, armoede, terreur en verraad zal uw deel zijn.

  Antwoord
 7. Tineke

  De EU heeft zijn langste tijd gehad en figuren als Timmermans zouden voor een tribunaal moeten verschijnen.

  De EU is een project van de C.I.A. en deze club van de deep state word momenteel vernietigd door Trump en zijn team. Kennedy heeft ooit ook een poging gedaan om de C.I.A. te vernietigen maar dat werd zijn dood. Deze keer gaat het wel lukken want er is geleerd van de fouten van destijds. Zo gauw de C.I.A. vernietigd is en de banden tussen de EU dus verbroken kunnen we de slavernij ketenen van de EU afgooien.

  https://www.huffpost.com/entry/the-european-union-was-al_b_10739324

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De kunst der manipulatie. Hoe spitskandidaat Frans Timmermans zich een weg richting de top glibbert - […] [The Fire] window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.