De angstaanjagende staat van de Duitse democratie: Openbare hoorzitting over petitie tegen illegale immigratie stuit op muur van onwil

9 oktober 2018

De illegale immigratie moet stoppen en de rechtsorde aan de grens moet hersteld worden, vinden in ieder geval de ruim 165.000 mensen die dit jaar de ‘Gemeinsame Erklärung 2018‘ ondertekenden. Een openbare hoorzitting met de indieners van de petitie, publicist en politica Vera Lengsfeld, en schrijver Henryk Broder vond gisteren in de Bondsdag plaats in het bijzijn van parlementsleden van alle fracties. 

De gang van zaken daar toont de angstaanjagende staat van de Duitse democratie en het nog angstaanjagender zelfbeeld van een selectie Duitse parlementsleden, die vluchten in voortdurende onderbrekingen, routinematigheid en moraliserende opmerkingen. Want ‘wat bedoelen de ‘bezorgde burgers’ nou toch met het probleem van illegale immigratie?!’ Wat wilt u nou van ons, lijken de zogenaamd verbaasde linkse politici te zeggen. Tegen de indieners:

“Ik heb niet begrepen wat u nou wil. En als u hier met uw zelfbewustzijn heen komt dan vind ik dat eerlijk gezegd nogal weinig,” aldus Manuele Rottman van de Groenen.

“We willen het herstel van de toestand van voor september 2015,” aldus Lengsfeld.  En Broder: “Het is niet onze taak oplossingen te bedenken, dat is uw werk. Wij weten alleen wanneer het stinkt.”

Broder en Lengsveld kregen steeds maar kort de tijd te reageren. Broder daarover:

“Wij kunnen helaas niet in twee zinnen de filosofie uiteenzetten om de onzin te weerleggen die u verspreidt.” En: “Wat u maatschappelijke onvrede noemt heet normaal gesproken democratie, en bij democratie hoort strijd. U legt eenzijdig de regels voor de onvrede vast. En het is absoluut polemisch en schaamteloos als u datgene wat wij doen in samenhang brengt met Chemnitz en nazi’s.”

Broder’s antwoorden op vragen van Rottmann (hier boven op beeld) tonen wederom het ronduit tragisch onvermogen van volksvertegenwoordigers om te reageren op de legitieme zorgen van vele mensen. Een situatie die, ondanks de tanende macht van Angela Merkel en de zichtbaar grote problemen die de massa-immigratie teweeg hebben gebracht, in Duitsland lijkt te verharden.