ARD-zenderbaas Rainald Becker heeft lak aan door Kulturrat geëiste talkshow-stop: ‘De televisie heeft ook een uit-knop’

11 juni 2018

Fase paniek bij de gevestigde partijen. De Duitse ‘Kulturrat’, een verlengstuk van de overheid zoals we die ook in Nederland kennen, wil dat ARD en ZDF een jaar lang stoppen met hun talkshows. Die zorgen voor ‘oproer’, ‘relletjes’, polarisatie en hebben ‘de AfD in de kaart gespeeld’.

Nu reageert vandaag ARD-baas Rainald Becker: “De televisie heeft ook een uit-knop.”

Dit is wat ik zo fijn vind aan dit land. De weigering op stel en sprong te veranderen wat gewoon goed werkt, zelfs tegen de politiek correcte stroom in. Zo zagen we dat de verwijdering van een ‘seksistisch’ gedicht op een schoolmuur gewoon een dag later werd geprojecteerd op de gevel van Duitslands grootste mediaconcern Axel Springer.

Talkshows zijn in Duitsland in de afgelopen tien á vijftien jaar in populariteit gegroeid. Denk aan ‘Hart aber Fair’, ‘Maischberger’, ‘Anne Wil’, en ‘Markus Lanz’. Discussieprogramma’s waarin over het algemeen de gesprekken constructief verlopen, niemand door elkaar praat en het publiek  ingetogen en respectvol vanaf de zijlijn meeluistert. Op zijn minst heerlijk om bij in te slapen ‘s avonds.

Maar donkere wolken pakken samen in het land van ‘Ruhe!’ ‘Hart aber Fair’ ging vorige week zomaar over “vluchtelingen en criminaliteit” (met een gastoptreden van onze eigen Ruud Koopmans) die de problemen met teveel mannelijke vluchtelingen benoemt:

Sandra Maischberger vroeg twee dagen later in haar talkshow: “Het islamdebat: waar eindigt de tolerantie?” Ook dat schoot de ordebewakers bij de ‘Kulturrat’ in het verkeerde keelgat. Ondanks dat de uitzending van Michel Houellebecq’s Soumission vooraf aan die uitzending nou juist tot geen enkele ‘oproer’ leidde en  ‘gewoon doorlopen’ de eindconclusie van de discussie was, zit het de gevestigde orde niet lekker.

Politieke correctheid is te inefficient geworden. Zelfs als talkshows correct uitvoeren wat ze niet meer kunnen negeren, is het een bedreiging, en misschien dan juist wel. Dan wordt duidelijk wat iedereen aan het doen is: een steeds geforceerder narratief creëren bovenop de puinhopen.

Zelfs maar de suggestie oppereren dat er een ‘einde aan tolerantie’ zit, is al ‘AfD in de kaart spelen’ of ‘groot maken’. De talkshows zijn nooit opruiend en slechts eenzijdig in het voordeel van de gevestigde partijen. Zoals we gisteravond weer konden zien bij Anne Wil, waar Angela Merkel (CDU) haar fiasco bij de G7 en haar rol in het BAMF-immigratie schandaal mocht gladstrijken met holle frasen:

AfD’ers worden bovendien niet zelden geweigerd in uitzendingen, meest recentelijk voorzitter Alexander Gauland na zijn ‘vogelpoepje’ opmerking over Hitler-Duitsland.

Het échte probleem is natuurlijk dat Angela Merkel zich niet meer in de kaart laat spelen door de overwegend positieve aandacht die ze van alle gevestigde media krijgt. Het werkt niet meer. Ze moeten dus iets nieuws verzinnen en blijkbaar is de stekker eruit het enige wat ze nog rest. Dan de reactie van zenderbaas Rainald Becker:

Die Welt vraagt aan de ARD-baas of een jaar lang pause geen goed idee is:

Becker: ‘Überhaupt geen goed idee. Ons een jaar lang een talkshowpause opleggen is alsof je zegt dat we ons een jaar lang niet met cultuur moeten bezighouden. Onze talkshows zijn een belangrijk bestanddeel van onze programmering.’

Die Welt: ‘Critici zeggen dat talkshows de maatschappij splijten en de AfD groot maken.’ 

Becker: ‘Dat is totaal overdreven. Er wordt gewoon een zondebok gezocht. Weet u, zulke beschuldigingen laten zich gemakkelijk uiten maar ik heb voor deze stelling nog geen begin van een bewijs gezien. (…) Wij maken wat een gesprek waard is: Wat zijn de thema’s waarover mensen het hebben, daar stemmen de redacties hun keuzes op af. U ziet toch ook aan het actuele geval van de moord op het meisje Susanna dat de interesse van de mensen groot is.’

‘Zorgt dat niet voor teveel rellen?’

‘Ik zie geen relletjes om het relletjes willen zien. Ik vind het grootste deel van de kritiek op ons onzin, om heel eerlijk te zijn.’

‘Waarom?’

‘Eerst was het: er zijn teveel talkshows. Toen dit. Maar kijk naar het format in Engeland en Amerika – als je het over rellen wilt hebben. Onze uitzendingen willen informeren en onderhouden. Tegen mensen die mekkeren zeg ik graag: er zit ook een uit-knop op de tv.’

Kleine kans dat de talkshows zullen verdwijnen voor een jaar, maar dat hoeft ook niet, de boodschap is helder en media houden elkaar wel bij de correcte les: laat die kritische discussies maar achterwege. Je wilt toch zeker niet verantwoordelijk zijn voor een verrechtsing van Duitsland, oder?