Amerikaanse journalist Mike Cernovich in de must-see documentaire Hoaxed: ‘Alles wat ze je vertellen is een leugen’

20 november 2018

Je kunt alleen zelf achterhalen wat waar is en wat niet en je moet in ieder geval niet vertrouwen op de media om dat onderscheid voor je te maken. Dat is de boodschap van de mooi gemaakte, twee uur durende film Hoaxed van auteur, filmmaker en ‘journalist-als-hij-zin-heeft’ Mike Cernovich. Hij is de enfant terrible van Amerika’s alternatieve media, politiek kleurloos, zegt hij zelf, maar wel on a mission: hij wil door de ‘media simulatie’ heen breken. Want de media kapen ons brein.”Everything they told you is a lie

Zelfs voor iemand als ik, die al het nodige over de werkwijze en onbetrouwbaarheid van de media ontdekt heeft, was deze film verrassend onthullend. Een high energy verhaal, zonder dat het sensationeel gebracht wordt. Het is vooral urgentie wat verkocht wordt.

Het is ook geen eenzijdige aanval op linkse, anti-Trump media, of een persoonlijke vete. Wel toont hij aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van anderen de collectieve verdwazing van de meest vooringenomen media en hun consumenten — die van de slaapwandelaars en groepsdenkers die liever vastgeketend in hun grot naar schaduwen op de muur kijken, dan van hun kettingen bevrijd worden om de wereld te aanschouwen (ja, de allegorie van Plato’s grot zit er ook in).

‘Nepnieuws’, leren we in de film, bestond nog helemaal niet als (politieke) term voordat Donald Trump president werd. Niet in de archieven van Google althans. De belangrijkste hoax van de afgelopen jaren is dus eigenlijk die van het idee ‘nepnieuws’ zelf, een woord dat door het politieke en mediale establishment sinds een jaar of twee op systematische wijze wordt ingezet tegen (ideologische) tegenstanders.

Cassie Jaye, over haar lastercampagne na het uitbrengen van haar documentaire The Red Pill (2016)

De parallellen met Europa zijn niet te missen, en je wenst je onmiddellijk een vergelijkbare film over Europa — de verhalen liggen op straat. Want gepusht vanuit EU en VN – en vooropgelopen in uitvoering door Duitsland, is de ‘fakenews’ bestrijding hier ontegenzeggelijk een verdediging van het officiële narratief geworden (echte bestrijders van nep, krijgen al snel het label ‘nep’, als je snapt wat ik bedoel), en wie uit de pas loopt, loopt grote persoonlijke risico’s.

Jounalist Tim Pool

Katten in het nauw maken rare sprongen. Zo roept Angela Merkel nu zelfs op om “politieke partijen die nepnieuws verspreiden sancties op te leggen”. Wat “nep” is bepalen de tech bedrijven, op de vingers gekeken door de grote politieke netwerken en links-activisten die tot hun dienst staan. Het is niets minder dan vergaande censuur uit naam van de waarheidsvinding, een vast recept.

Terug naar de film. Donald Trump maakte echter al snel korte metten met het aanhoudende monopoly op de waarheid van slechte verliezers. Hij wees de vinger terug — naar CNN, MSNBC en iedereen die hem ‘unfairly‘ behandelde. Hij kopieerde tot grote frustratie van zijn tegenstanders de ‘fakenews’ strategie, en bracht hem bovengronds.

Mike Cernovich

Wat Cernovich hier op vergelijkbare wijze doet is het narratief van ‘nepnieuws’ terugclaimen. Het spel begint allemaal bij hemzelf, als ze hem een vervelend mannetje noemde ging hij zich zo gedragen, vertelt hij, op straat, op twitter. “If they are going to call you the bad guy, you just have to play into that role“. Hij wist dat mensen hem toch wel verkeerd zouden citeren, leugens zouden fabriceren over hem, en het werd allemaal stof voor de film (dat overigens ook een boek is).

De afgelopen jaren stak hij de draak met journalisten die hem besmeurden en bedreigden, hield ze aan hun eigen standaarden en kreeg alle (in dit stadium) betekenisloze scheldwoorden over zich heen: ‘fascist, racist, complotdenker, white supremacist,’ etc. Ondertussen onthulde hij tal van misstanden in de politiek en Hollywood, die zo wél de aandacht kregen waar het hem om ging.

Ex-werknemer van Google James Damore werd ontslagen omdat hij een kritische memo schreef

De film is verplichte kost ook voor journalisten in Europa – links en rechts – die om wat voor reden ook niet de 3D werkelijkheid van deze tijd meekrijgen, die het vuile spel vanuit de gevestigde orde en de dodelijke gevolgen die dit heeft gewoon maar over het hoofd blijven zien. Ont-hoax de media, zou ik zeggen, niet zozeer van alle onjuiste feiten of vooringenomenheid  (dat is onmogelijk), maar van de illusie, de simulatie, dat de valse werkelijkheid de enige werkelijkheid is.

Hoaxed wordt momenteel gescreend in de VS, dit bericht wordt nader aangevuld als datum van online beschikbaarheid bekend is.