Openlijk Demoniseren: Een Proces-Verbaal voor de Toekomst

28 oktober 2021

Jullie zijn vast wel bekend met het begrip ‘trial by media’. Met name de laatste jaren is het figuurlijk naar de brandstapel slepen van mensen met onwelgevallige meningen aan de orde van de dag. Een bekend voorbeeld is schrijfster J.K. Rowling en en recenter komiek Dave Chapelle.  Ik heb de afgelopen jaren wel vaker aandacht besteed aan de ongebreidelde woede waar een meute door bevangen kan raken.

Gelukkig blijft het bij figuurlijke executies, hoewel het verlies van sociale status en inkomen desondanks een onevenredig harde straf kan zijn, waarbij er (zoals in een echte rechtszaal wél) geen ruimte is via de straf voor eerherstel of vergeving. Bovendien zijn het niet de vervolgers alleen, maar ook de meebuigers en angsthazen eromheen die zich vanwege “de gevoeligheden” ook distantiëren van mensen die uit de gratie zijn geraakt. Deze tribale krachten hebben inmiddels de vorm aangenomen van een algehele zuivering van het politieke en culturele discours.

De vlammen van de brandstapel zijn alleen nog figuurlijk voor wie de tekenen aan de wand niet leest. Want je kan tegenstanders zoals klimaat- en coronasceptici wel een voor een kaltstellen, maar als ze niet van wijken willen weten dan zul je iets anders moeten bedenken. De toon in de media is nu dit ‘probleem’ openlijk benoemen. De ‘pandemie van ongevaccineerden’ veronderstelt een crisisaanpak tegen mensen zelf, niet de problemen die ze mogelijk veroorzaken. Dat laatste hoeft daarom niet meer aangetoond te worden, het is een ‘gegeven’.

Er wordt de suggestie gewekt van een openlijke drijfjacht op ongevaccineerden (en goed beschouwd ook op de gevaccineerden die straks weer de ongevaccineerden zullen zijn als ze niet opnieuw in de rij gaan staan voor hun derde of vierde ‘shot’). Er wordt een sfeer gecreëerd, zoals dat heet.

“Het zijn maar woorden”, kun je zeggen, maar als mensen ‘een pandemie’ zijn mag je ze ook ‘woordelijk’ uitroeien. Of om te beginnen verbannen naar een eiland. “Dat kan niet,” zei Ab Osterhaus er vlug bij in een talkshow, “maar het is wel de ideale oplossing”. Ik zag de Madagaskar vergelijkingen als langskomen op Twitter. Maar dat was niet wat Ab bedoelde, vond presentator Tijs van de Brink op Twitter. Ze bedoelen het allemaal niet zo letterlijk, zo redeneren de NPO redacties, maar ‘er moet wel wat gebeuren’.

Dat is de laffe lucht die opstijgt uit het openlijke gedemoniseer waar geen ‘trial by media’ reflex op volgt. Eerder een aai over de bol voor zoveel provocatie en wilde suggesties, die allemaal slechts de bovengrens moeten aantonen van wat ethisch mogelijk is. En steeds is daar weer iemand die er overheen durft.

Een artikel in de Telegraaf van gisteren beschrijft precies vanuit deze  ‘wat is er mogelijk’ gedachte de huidige situatie in heel Europa, om daar van te leren of zoiets. Geen inkomen, geen toegang tot zorg en werkplek, geen onderwijs en sport. Hoe ver kunnen we gaan? Dat is wat nu de ‘redelijke vraag’ moet voorstellen. De grote Niet Te Bevragen Premisse is dat er een pandemie is waar we vanaf moeten, en dat kan alleen als iedereen zich laat injecteren, tot het ooit een keer genoeg is. Maar ook dat laatste is bijzaak.

De spiraal van geweld die kan volgen uit deze combinatie van tribalisme, onwetendheid, angst en teveel macht in handen van een kleine groep laat zich niet alleen raden. Het is een scheikunde proef die altijd lukt. De reageerbuis begint te borrelen, de chemische reactie doet z’n werk en op enig moment breekt de pleuris uit. Het is zaak dat we het psychologische geëxperimenteer op de bevolking door RIVM, OMT-leden, media, het demissionaire kabinet en (uitgerangeerde) BN’ers een halt toeroepen. Hoe? Door er niet door bevangen te raken en goed te luisteren naar de medemens, die al deze haat helemaal niet vanuit zichzelf laat opleven. Dat initiëren de media en politiek.

Kijk naar de gezichten op de tv. Een arts (!) die een redelijk tegengeluid “naastenliefde” opdraagt. Omdat hij – gezond en wel – zich niet wil laten vaccineren. Artsen wanen zich dominees van de politieke zuiverheidsleer. Ze zijn al dan niet bewust ingewijd in de grote zwendel van deze tijd en prediken doem en verderf voor zij die niet knielen.

Pluspunt van dit alles: Dit is een ‘trial IN de media’ geworden. Alle mensen die nu openlijk burgers willen opsluiten, verbannen en doodwensen omdat ze geen recht op zorg hebben of iets dergelijks leggen in feite hun verklaringen af in hun eigen tribunaal, waarin ze zichzelf legitieme vervolgers wanen. Maar feitelijk zitten ze in het beklaagdenbankje van de toekomst. En alles staat op tape.

Ze leggen hun bekentenissen af voor later. Omdat alleen het pluche, de vorm en context waarin ze vrijelijk dehumaniseren en hun fantasieën de vrije loop kunnen laten hun veiligheid biedt tegen de hoon en afschuw van de bevolking. De gammele consensus door elkaars goedkeuring is het enige wat ze hebben, daaronder zit een diepe ontsporing van de menselijke maat en een bruut alleen staan. Hun schijnveiligheid is onze troef, omdat we te zien krijgen wat ze doen. En dat is voor nu waar we als griffiers van dit proces bijna als vanzelf vat op zullen krijgen.

14 Reacties

 1. RiSe

  Mijn zoon is gestopt met zijn baan bij de GGD toen besloten werd ook kinderen te gaan vaccineren. Hij (quote) ‘wil aan de juiste kant van de geschiedenis staan’. Best wel trots op hem!

  Antwoord
  • Ongeloof

   Dus meewerken aan de genocidepraktijken bij geïndocttineerde goedgelovige stumpers vond hij wel oké?

   Ik kan me gelukkig niet in de versre verte voorstellen hoe je zulke spuiten in anderen dan de schwabbelaars zou zetten.

   Antwoord
 2. Rob Esveldt

  De mensen die nu niet-gevaccineerden, klimaat critici, etc. demoniseren hebben niet in de gaten dat, dit eens terug kan slaan op hun zelf. Het is net als met voorstanders van censuur, er komt dan een dag dat ze zelf gecensureerd zullen worden door bigtech dan wel overheid. En zo ook als je niet vierde, vijfde en 20ste prik wilt omdat je immuunsysteem anders verslaafd wordt en daardoor niet meer goed functioneert. Dat krijg je als domme artsen er zich voor lenen om domme dingen te roepen, zoals het vaccin is veel beter dan het immuunsysteem. Dat is korte termijn denken van dommeriken.

  Antwoord
 3. Jan Staat

  Hugo heeft een ‘uitje’ gepland in een academisch ziekenhuis. Goed gemutst en met vrolijke schoenen aan wil hij, zoals een goed minister van VWS betaamt, patiënten een hart onder de riem steken.

  Op de eerste verdieping ligt een patiënt die stervende is als gevolg van een uigezaaide melanoom.
  “Realiseert u zich dat u een bed bezet houdt ten koste van een ander ernstig zieke patiënt?”, vraagt Hugo. Om daar geruststellend aan toe te voegen: “Had u nu maar minder vaak in de zon gelegen hè?”

  Het tweede bezoek is aan een zwaar gewonde motorrijder op de IC die een dag eerder aangereden werd door een vrachtwagen. De man is nauwelijks aanspreekbaar en vecht voor zijn leven. Na een ‘snelle’ berekening merkt Hugo op dat deze meneer een bed bezet houdt waarin in dezelfde tijd maar liefst 13 andere patiënten zouden kunnen herstellen. “Had u nu maar nooit uw motorrijbewijs gehaald hè?”, zo spreekt hij de patiënt bemoedigend toe.

  In zijn bezoekronde spreekt hij diverse patiënten.
  Zo ook een klein jongetje met een geboren afwijking: “Was je nu maar nooit geboren hè?”
  En een diabetespatiënt die een been moet missen: “Had je nu maar minder taart gegeten hè?”.
  Of een man met hartfalen: “Had nu maar meer gesport hè?”
  En een skieër met een gebroken been: “Was nu maar niet op wintersport gegaan hè?”
  JULLIE HOUDEN ALLEMAAL BEDDEN BEZET!

  Afsluitend brengt hij een bezoek aan een driedubbel gevaccineerde coronapatiënt:
  “Realiseert u zich dat u nu een bed bezet houdt ten koste van ongevaccineerde, enkel-, dubbel- en vierdubbelgevaccineerde mensen? Had u nu maar niet naar mijn leugens geluisterd hè?”

  Tevreden loopt Hugo het ziekenhuis uit waar hij wordt opgewacht door boze familieleden van de zojuist bezochte patiënten.
  Zij grijpen Hugo bij zijn vieze, onhygiënische, veel te lange baard, slingeren hem een aantal keren in het rond en laten dan los. Hugo komt met zijn hoofd ongelukkig terecht op een stoeprand en geeft nauwelijks nog een teken van leven. Helaas is in het ziekenhuis geen plek voor Hugo. Had hij zich nu maar gewoon geschoren hè?
  😁

  Antwoord
 4. Martin Brinckman

  Klopt allemaal als een bus en dit werkt bijna altijd geheid, omdat de mensen zo makkelijk beïnvloedbaar zijn en zich niet durven te profileren met een andere of doorgedachte mening.. Helaas blijven de mensen dus het probleem en niet degenen die hen proberen te verleiden met een lekker verhaaltje als hapklaar brokje.. Komt het eventueel later tot een verrekening vanwege de verderfelijke rollen die gespeeld zijn is het wederom de vraag of de mensen dan sterk genoeg staan om dit te laten plaatsvinden.. Vrees met grote vreze en zie wat er na WW2 is gebeurd, pek en veren waren toen erg in, maar alleen bij het voetvolk !

  Antwoord
 5. Alfred

  Tenenkrommend proza lijkt inmiddels wel handelsmerk van Bergsma. Een aaneenschakeling van stijlfiguren en hyperbolen, om maar ‘polemisch’ proberen te schrijven: ‘vlammen van de brandstapel’, ‘spiralen van geweld’ etc. etc. Maar goed, dat is vorm. De boodschap van Bergsma is dat de ongevaccineerden gedemoniseerd worden en dat de brandstapels al worden gebouwd. In werkelijkheid is hier geen sprake van. Sterker nog, er wordt vrij mild met hen omgegaan terwijl evident is dat ongevaccineerden een maatschappelijk risico vormen. Natuurlijk, Bergsma, grijpt elk strohalmpje aan om mensen te overtuigen dat we donkere tijden tegemoet gaan. Het woordje ‘eiland’ is gevallen, Bergsma heeft beet! Niets van dat alles, ongevaccineerden die in het ziekenhuis belanden (en die kans is echt veel groter voor ongevaccineerden) houden recht op zorg en hoeven niet eens hogere premies te betalen. Hoezo demonisering?

  Komisch is dat waargebeurde, echt bestaande uitbarstingen van geweld door Bergsma zo niet weggewuifd dan wel toegejuicht worden . Denk maar even aan de bestorming van het Capitool onder aanvuring van de door Bergsma zo bewonderde Trump. Meerdere doden zijn geen probleem voor Bergsma. Bergsma vreest de bloederige revolte niet, ze hoopt dat die komt. Het is de agenda van Bergsma en haar geestverwanten, een kopie van de alt-right agenda uit de VS. Klimaat, diversiteit, LHTB, migratie en nu dan corona, alle thema’s als kant-en-klaar pakketje overgenomen. Maar erg succesvol zijn Bergsma en haar geestverwanten niet. Het blijft bij hard geschreeuw voor eigen publiek, de beweging wil maar niet groeien. Waar de beweging in de VS wordt geleid door kwaadaardige maar kundige strategen moet Nederland het doen met Bergsma, Baudet, Blommestijn. In elke serieuze discussie worden ze weggevaagd; veel geschreeuw, weinig wol.

  Nog komischer is dat naarmate het rechts populistische schip steeds verder zinkt, de bemanning steeds harder de victorie kraait. Eerst hadden we al de visoenen van de zichzelf dichter noemende Jan Bennink (opsteker voor Bergsma: er bestaat nog kreupeler proza dan dat van haar) die, waarschijnlijk onder invloed, vooruitliep op de massale vergeving die zij (de rechts populisten) ons (de overige 99% van Nederland) straks moeten schenken. Bergsma, hyper van veel teveel ‘bakkies, zit met haar proces verbaal voor de toekomst op dezelfde lijn. Hoe gek wil je ze hebben? De toekomst? Voor zover ze nu al bekend zijn zullen ze straks helemaal vergeten zijn. Aan Baudet zal glimlachend worden teruggedacht als de Boer Koekoek van de jaren ’20.

  Antwoord
  • Vilseledd

   “(en die kans is echt veel groter voor ongevaccineerden) ”

   Dat is al achterhaald door de werkelijkheid. Er liggen meer ‘gevaccineerden’ dan ‘ongevaccineerden’ in het ziekenhuis.

   Antwoord
  • Rudy

   Jij bent echt goed gehersenspoeld en niet meer in staat tot zelf nadenken.

   Antwoord
  • Martin Brinckman

   Het is mij een raadsel wat deze figuur hier moet doen, terwijl hij zich alleen maar zit te ergeren en daarbij ook de anderen.. zoek een blog waarin je je kunt vinden, dat scheelt veel tijd verspilling van ons en jezelf..

   Antwoord
 6. Diana

  Ik denk ook dat de meeste mensen niet zo naar denken maar dat de media dit wel probeert te voeden.
  Benieuwd waar deze enge film eindigt en wie het nog kunnen na vertellen.
  Zo jammer om te zien dat mensen niet leren van het verleden (niet iedereen). Ook triest om te zien dat jongeren het uitsluitend nemen (prik) om te kunnen leven.
  Ze zijn gewend om direct bevrediging te verkrijgen en zien daardoor niet de lange termijn en wat het met hen zal doen. Denken velen niet over na.
  Ik huil voor hen allemaal.

  Antwoord
 7. Puck van der Land

  Mooi gevonden Sietske, dat al die deugers van nu als het ware hun toekomstige veroordeling aan het optuigen zijn.!

  Antwoord
 8. Johanan Martin

  Laten ze de ongevaccineerden maar zoveel mogelijk uitsluiten van het publieke leven, des te eerder komt het falen van de zogenaamde “vaccins” aan het licht. Immers, dan valt het niet meer te ontkennen als de ziekenhuizen vollopen met drie- tot viermaal geprikten, niet alleen met Covid-19 variant X, Y of Z maar met een brede variëteit aan vreemde ziektes ten gevolge van een dolgedraaid immuunsysteem (kanker, herpes, HIV, auto-immuunziektes) of celversterf door verstopte haarvaten in longen, hersenen en hart met alle gevolgen van dien.

  En dat is nog maar een kleine greep uit wat de geprikten te wachten staat. Maar in elk geval zal het dan niet meer onder de pet te houden zijn omdat iedereen wel “volledig gevaccineerden” kent die plots het loodje leggen. Denk nu niet dat ik, als prikweigeraar, erop zit te wachten totdat het grote “told you so”-moment aanbreekt; integendeel, ik lig er wakker van. Want in welke episode van de Mad Max-filmreeks komen we dan terecht…

  Antwoord
 9. Guido

  @Alfred,

  Ik heb zojuist weer een donatie overgemaakt aan Sietske. Zodat ze deze mooie stukken kan blijven typen en ik me kan verkneukelen om jouw waardeloze deugrepliek. Ik geniet van de zichtbare frustratie die je linkse vingertjes verspreiden via je ondergekwijlde toetsenbord, plakkerig van je woedende geschuimbek en foto’s van Kaag en Klaver. Linkse mannetjes als jij zijn de mensen die over lijken gaan. Die miljarden mensen zouden ‘redden’ voor het collectief als ze daarvoor miljoenen individuen zouden moeten opofferen. Maak je geen illusies, je linkse gutmensch retoriek maakt je gewoon tot een slecht mens. Want dat clubje van jou zal jou net zo hard laten vallen als het hun hogere doel uitkomt. Dat realiseer je je nu niet, maar verstand komt met de jaren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.