Verdere beperkingen van openbaar leven in Duitsland: bijna alles dicht, maximaal twee personen samen op straat

22 maart 2020

Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag overeenstemming bereikt over verdere beperkingen van het openbare leven om de verspreiding van het coronavirus in Duitsland te vertragen. Tijdens een telefonische vergadering is besloten om groepen van meer dan twee personen te verbieden. Gezinnen en mensen die in één huishouden wonen, zullen van dat verbod worden vrijgesteld.

In totaal zijn er negen regels vastgesteld, die in eerste instantie voor twee weken zouden gelden. Burgers wordt nog steeds aangemoedigd om hun sociale contacten tot een absoluut minimum te beperken. De minimale afstand van 1,5 meter moet in acht worden genomen. Horecagelegenheden moeten volledig sluiten, maar levering aan huis of afhalen voor consumptie thuis blijft toegestaan.

Kappers en cosmetische studio’s moeten ook sluiten. Medisch noodzakelijke behandelingen zijn echter nog steeds toegestaan. Volgens Merkel moeten werknemers en klanten van bedrijven voldoen aan hygiënevoorschriften.  Uitzonderingen op het contactverbod zijn vergaderingen die absoluut noodzakelijk zijn.

Overtredingen van de nieuwe regelgeving moeten worden gecontroleerd en bestraft door regelgevende instanties en de politie.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung had een groep van twaalf deelstaten al overeenstemming bereikt over een alomvattender contactverbod. Maar alleen in Beieren en Saarland geldt een uitgaansverbod ‘zonder geldige reden’. De nieuwe maatregelen gelden tot 19 april en worden gehandhaafd door handhavingsinstanties en de politie. Overtredingen kunnen tot straffen van 25.000 euro boete leiden.

Merkel en de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder (die eerder verdergaande maatregelen afkondigde) spraken over de “grootste uitdaging na de Tweede Wereldoorlog”. Dit volgt op soortgelijke uitspraken van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Italië meldde zaterdag bijna 800 corona-sterfgevallen in slechts 24 uur.