Rob Jetten past als D66-fractievoorzitter perfect in de posthumane politiek van deze tijd

Ook als Alexander Pechtold was komen te overlijden, stond dat eigenlijk al langer in de planning – of was het al langer bekend geweest bij Vrij Nederland-journalisten, en had dat niets te maken met zijn bestaan als mens, maar alles met ‘het juiste moment’, “iets met over de houdbaarheidsdatum heen zijn”, zoals hij zelf zei bij zijn vertrek afgelopen zaterdag. Het voelt al als een maand geleden.

In het D66 universum is alles post-humaan geworden, bedacht ik me. De waarheid is wat het vandaag is, het gebrek aan persoonlijkheid een pre, het verleden is onbruikbaar en woorden zijn slechts geluid in een ruimte die wordt ingenomen. Minister Kajsa Ollongren legt in zinnen de klemtoon vaak op vreemde plekken, waardoor haar boodschap levenloos wordt. En zij een soort hologram. Zelfs het boeket dat Pechtold in zijn handen hield leek alleen in de verte nog op iets dat ooit aan de aarde verbonden was geweest.

Van elk menselijk falen ontdaan kon Pechtold afgelopen weekeind schaamteloos bewierookt worden door partijgenoten met woorden als: “parel in de kroon van D66”. Iemand anders: “Een partij die in de breedte stevig staat,” terwijl de partij in de peilingen is gehalveerd sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Terwijl D66 de democratie openlijk minacht en ondermijnt, en liever levens wil ‘voltooien’ dan de wil van de levenden erkennen – en na de dood ieders reserveonderdelen verkopen wil.

‘Roboteske’ Rob Jetten, de klemtoon-kille man, past helemaal in deze tijd van post-humane, fake-politics, waarin alles van waarde nutteloos is, waarin persoonlijke problemen en karakterfoutjes – zoals Pechtold die had – eindelijk helemaal kunnen verdwijnen. Zodat de koude beheersbaarheid van de werkelijkheid overblijft als ultiem wapen in de strijd met ideeën – met andere politieke partijen, vooral die nog wel in de aarde wortelen en daar met mensen van doen hebben.

Zeggen dat oorlog vrede is, boven onder is en een leugen een interpretatie, waarin je kunt gaan hardlopen, in een filmpje van 30 seconden ‘om de planeet te redden,’ zonder een gezicht te vertrekken. Dat alles is Rob Jetten op het lijf geschreven.

De elite zet vol in op een posthumane generatie politici die zonder wroeging het werk gedaan krijgen. Die los staan van de geschiedenis van ons land en van de toekomst, omdat die in de weg staan aan hun visie van globalisering en het losmaken van de mens uit zijn plek.

De wereld deelt zich steeds meer op in mensen die existeren en mensen die aan deze simulatie van de werkelijkheid deelnemen en ontsnappen aan de aarde. Buckle up is mijn advies, we gaan nog vreemde tijden beleven.

 

 

 

 

4 Reacties

 1. Floris de Vries

  Robo Jetten past perfect in de trend van de toenemende automatisering.

  Antwoord
 2. juliaan van acker (@juliaanVAC)

  Sietske existeert en doet mensen existeren. Perfecte analyse van de irrealiteit waarin de meeste mensen tegenwoordig leven. “Terug naar onze plek” moet voor iedereen gelden en dat zal het motto zijn van de toekomstige politiek

  Antwoord
 3. Ben

  Een beetje saai is prima.
  Beter dan de schreeuwende Baudet en Wilders.
  Uw Artikel speelt alleen op de mens Jetten.
  Het gaat om de inhoud, toch?

  Antwoord
 4. eduard smeets

  Ben schrijft anonym. Ben noemt drie mensen bij naam, waarvan twee met negatieve kwalificatie. Ben, meer lef aub!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *