President Trump verleidt zijn tegenstanders tot de meest domme dingen: de DNA-test van “Fauxahontas” Elizabeth Warren

16 oktober 2018

Het is Donald Trump gelukt om de Amerikaanse Democratische senator Elizabeth Warren een DNA-test te laten doen — die de waarheid over haar vermeende “Native-American” achtergrond, waar ze al decennia over opschept, zou bewijzen. Een miljoen dollar zou ze van hem krijgen, als het waar was.

De Amerikaanse sociale media ontplofte vandaag na de uitslag, die Warren zelfvoldaan bracht in een minuten durend filmpje – compleet met familie, kinderen, het telefoongesprek met de wetenschapper en foto-albums op schoot – glimlachend. Je verwacht elk moment documentaire-maker Louis Theroux in beeld — die er een week lang omheen cirkelt, voor zijn film over een typische blanke Amerikaanse familie uit Massachusetts. Met humor in de voice-overs.


Het was verstandiger van haar geweest om het niet te doen – dit allemaal. Ze moet immers geweten hebben dat de uitslag niet overweldigend in haar voordeel zou spreken, dat ze een risico zou lopen. Want wat blijkt is dat de term “Pocahontas” — die Donald Trump eerder gebruikte om haar terugkerende uiteenzettingen te ridiculiseren: over ‘hoge jukbeenderen’, het stiekem trouwen van haar ouders vanwege haar moeders ‘Indian ancestry’ — nog het meest nauwkeurig van alles was. Want zo ver gaat ‘een mogelijke voorouder’ terug: zo’n 6 tot 10 generaties. En dan gaat het ook nog om ‘Mexicaanse’ of ‘Peruaanse’ voorouders, niet de Cherokee Indianen waar ze zichzelf zo graag in terug ziet.

Vooral haar vermeende eis om als ‘person of colour’ door haar carrière te fietsen levert haar eerder een schandaal op, dan ‘duidelijkheid’. In hoeverre deze gefantaseerde identiteit haar werkelijk geholpen heeft is niet bekend, maar dat ze er op stond wel. Warren zond ook ‘Native American’ recepten in naar tijdschriften met daaronder ‘Elizabeth Warren – Cherokee’. Behoorlijk zielig.

En dan de schade -WEDEROM- aan de Democratische Partij, die Warren’s 1/1000 Mexicaanse voorouder-verhaal met hangen en wurgen steunen in de aanloop naar de midterm slachtpartij, ik bedoel verkiezingen. Dat op basis van deze DNA-uitslag de gemiddelde blanke Amerikaan minder blank is dan zij laten ze weg. Waar is identiteitspolitiek dan nog? De grappen rollen over de timeline #elizabethwarren.


Wat bezielt zo’n vrouw? Om vast te houden aan haar waarheid – die van een druppel, een teennagel, nee, een rándje van een teennagel aan onderdrukte minderheid in haar lijf en door het vieren daarvan de hele ‘Cherokee Nation‘ in haar nek krijgt (terecht). Het vervult haar blijkbaar van een bepaalde bijzonderheid die ze ander mist. Gewoon een ‘blanke vrouw’ zijn gaf haar niet de allure waar ze van kon profiteren, waarmee ze haar identiteit kon volmaken. Ik zie bij haar een soort opwinding over haar gefingeerde geschiedenis, zoals je die alleen maar terugziet bij mensen die zichzelf niet kennen. Maar geheel onschuldig is het niet.

In feite wil Warren óók hebben, hebben, hebben wat ze bij minderheden als een romantische vorm van ‘achterstelling, slachtofferschap en onderdrukking’ beschouwt. Ze is als een arts die in het ziekenhuisbed van zijn patient gaat liggen en zegt: ‘nu ik!’ Zonder dat de arts ooit voornemens was de oorspronkelijke patient te helpen. Ze kan niet verdragen dat anderen mensen een identiteit voelen en zij niet.

Warren en andere Democraten die genadeloos uit hun rol vallen, hunkeren naar de rol van de underdog — de gemarginaliseerde, de vechter en streber. Omdat het meer spel dan moraal voor ze is. Ze ridiculiseren of maken een cliché van wat het betekent om verjaagd te zijn van je land, om je alsmaar te moeten invechten omdat je er anders uitziet. Ze jatten terug wat ze aan ‘steun’ geven, want EIGENLIJK is het van hún: die privileges en slachtofferpunten — alles is een gunst. Zoals ook de zwarte gemeenschap vieren om hun ghetto imago en pijnlijke geschiedenis een gunst is. Maar o wee als zwarte mensen ineens uit hun slachtofferrol kruipen, dat mag niet van de Democraten!

In brand gestoken door Trump maar gedekt door elkaar (waardoor er geen enkel zelfreinigend vermogen meer is) komt het failliet van identiteitspolitiek er aan — politiek die alleen maar blijkt te gaan om macht, niet om het bevrijden van onderdrukte groepen uit de greep van de meerderheid.

En hoe komt dat? Ze staren zich blind op het verslaan van Trump, ‘het echte kwaad’, en dat blijkt geen goede strategie. Stupide acties worden er niet minder stupide van, en Trump heeft de touwtjes in handen. Hij kan ze nu zelfs stomme dingen laten doen in opdracht.