Krijg jong kinderen

11 februari 2019

Gratis advies ligt gewoon op straat, en mijn advies du jour is: neem jong kinderen.

Ik schrijf dit na een week alleenstaand ouderen (want Man weg voor werk), een paar dagen begrafenis van schoonmoeder in Nederland met het voltallige gezin in het Leidse (All But) Holiday Inn en direct aansluitend (wel even eerst langs Berlijn) zes dagen skivakantie in Winterberg. “Lekker vlakbij,” aldus de Man afgelopen herfst, maar Berlijn ligt alleen vlakbij Polen weet ik na een paar jaar. En daar wil ik niet meer heen na een mislukt weekeind dat we grotendeels hangend achter boerentractors op slingerwegen doorbrachten. Nu zijn de jongens (7 en 5) weer naar school en KiTa, dus ik stelde vandaag voor samen naar een Sauna of zo te gaan, maar de Man is “te moe”. Geveld door uitputting.

Neem Jong Kinderen. Vooropgesteld dat je ze wilt en kunt krijgen (dat laatste is al helemaal een reden om niet te lang wachten, er kan een hoop, maar niet als je 40 bent). Ik ontmoet vrouwen die “de behoefte helemaal niet voelen”, maar daar heb ik altijd vraagtekens bij. Is er geen correlatie tussen neurotisch gedrag en kinderloze vrouwen in deze tijd? Waanzinnige vrouwen als Linda Duits, Tinkebell en voorop: Angela Merkel. Er zijn zat vrouwen mét kinderen die gek uit hun ogen kijken natuurlijk maar wel geloof ik dat wie het moedergen wegstopt met excentriek gedoe of linkse, bemoeizuchtige matriarchale politiek, van een koude kermis thuiskomt. En iedereen eromheen! Wat je krijgt zijn vrouwen die uit armoede over de wereld gaan moederen. En dat gaat verder dan een luier verschonen. Die willen dat volkomen vreemden, volwassen mannen in het bijzonder, zich “gedragen” bij gebrek aan een kleuter om te corrigeren, een die je 987 keer per jaar moet vertellen dat ie zijn handen moet wassen. Tot z’n twaalfde. Dat geeft veel extra tijd.

Maar ik richt me nu maar tot de overtuigde, Verre Toekomst Moeders. Die denken dat kinderen moeten komen “als je er klaar voor bent”. Die het “op een dag” ook wel willen – “maar eerst carrière en lol”. In gesprekken met twintig-nog-wat vrouwen heb ik steeds vaker de neiging het er pro-actief uit te gooien: nee, doe het NU. Waarom we het er überhaupt over hebben? Omdat vrouwen daar dus VRIJWILLIG VEEL OVER PRATEN vanaf heel jong.

Dat van die lol, zeg ik dan, dat heb je harder nodig als je op je tandvlees de schoolvakanties probeert door te komen, terwijl je moet acteren dat je nog een frisse jonge vrouw in de bloei van je carrière bent. Als ik denk aan de jaren tijdens en na mijn studie, de ongebruikte energie van de dag die dan verloren ging aan nachtelijke vergaderingen over mannenleed en levensvragen, dan wil ik die tijd het liefst opgraven met mijn blote handen in de bevroren aarde. Want alles was rekkelijker en lag open. Precies wat je nodig hebt in de chaos van een gezin.

Moeders die hun kinderen jong kregen ogen meer ontspannen, in control en beter voorbereid op de fase daarna: meer sociale taken, combineren van ontwikkelde talenten, ondernemen. Ik ben nu veertig en mijn jongste moet nog naar school. Ik ben — mijn eerste zwangerschap meegerekend –voor mijn gevoel al bijna negen jaar in de ‘luierfase’. Want die eindigt, vind ik, niet als de laatste uit is, maar als je langer dan een uur iets voor jezelf kunt doen zonder dat er een minicrisis uitbreekt in de vorm van kapotte of verloren spullen, honger/dorst en ongelukken of een ruzie tussen beiden (de glorie van twee kinderen). Moederen is constant reageren, terwijl werken, en zeker schrijven, produceren is. Die twee botsen als een spookrijder op een linkerbaan piraat.

Over een paar dagen ebt het wel weer weg, het gevoel van haast en onrust. En ik zou het gezin dat ik heb, en zoals het er kwam, voor geen goud willen missen. Maar wat zou ik die energie van twintig jaar geleden goed gebruikt kunnen hebben om de jeugdige demonen uit te drijven en mijn beste zelf, dat pas halverwege de dertig opdook, volop te kunnen benutten in werk en leven. Doe Het Nu, en neem een hypotheek op een extra leven. Negeer de druk van een ‘zoektocht naar jezelf’, investeer vroeg in je basis, de rest komt vanzelf wel.

En geloof me, een avondje hangen in de kroeg is echt veeeel leuker als je het verdient hebt….