Het is zinloos bezwaar te maken tegen de hypocrisie van links

17 februari 2019

‘Ook na honderd of duizend confrontaties met hun hypocrisie, hun gebrek aan consistent handelen zullen ze een uitgestreken gezicht laten zien. Voor ons gelden de regels niet, zeggen ze met hun ogen’

Linkse hypocrisie aankaarten is de moderne variant van ‘water naar de zee dragen’ (ook omdat zij ons dit water heel gráág naar de zee zien dragen — want de zeespiegel moet stijgen, en snel ook!)

Maar het heeft helemaal geen zin links van hypocrisie te betichten, want die beschuldiging gaat uit van principes die zij niet volgen: ratio, consistentie en eerlijkheid. Ook het GroenLinks congres in Zwolle was weer niet zo ‘divers’ zeg maar als de diversiteits-pamfletten overal toe oproepen, een magnetisch mantra wat ook D66-minister Sigrid Kaag vandaag bij Buitenhof weer tot vervelends toe herhaalde: ‘diversiteit.’

Universiteiten zijn ‘te wit’, gemeenten moeten inclusief adresseren en rond mannen en vrouwen bestaan nog ontelbaar soorten geslachten en identiteiten die we onder geen beding mogen kwetsen, ook als we niet eens weten met wie we te maken hebben — en ook als het extreem-radicale salafisten of intolerante censuur-activisten zijn.

In Berlijn bij een event van de Europese Groenen was het net zo goed zo: blanke, bleke snuitjes overal. Alleen Jesse Klaver heeft een halve migratieachtergrond, maar dat gebruikt hij alleen in de vergelijking ‘#VoorVerandering’ met Obama. Dat Marokkanen alles kunnen worden wat ze willen — met het nodige talent en doorzettingsvermogen is geen boodschap die Klaver kan gebruiken. De minder bedeelden en gemarginaliseerden bestaan alleen buiten hun radar om. Een beetje zoals hun idealen geen raakvlakken hebben met de gedeelde menselijke ervaringen of realiteit in het algemeen.

Platitudes en grandioze wanen domineren politiek op links. Zo ook bij D66. Gewoon lekker tien keer per jaar vliegen (Rob Jetten). Zijn uitgestreken smoel op vragen daarover laten zien dat ‘wij’ het niet begrijpen, dat er een buiten- en een binnenleven is bij deze politici, een vals zelf en een diepe afgrond. ‘Natuurlijk zou ik ook liever de trein pakken,’ en woorden van gelijke strekking. Het glijdt van hem af, omdat het niet over hem gáát.

De reden waarom hypocrisie als onkruid omhoog schiet, maar zich niet laat wieden, is omdat volgelingen van de narcistische religie werkelijk geloven dat de regels niet voor hun gelden. Maar echt. Om twee redenen. 1: hun heilige opdracht bestaat er in anderen te veranderen, niet zichzelf. Hun zelfoverschatting gaat gepaard met een ziekelijke zendingsdrang. En 2: de controle die ze hiermee over anderen verwerven stelt ze in staat hun valse zelf verder uit te bouwen. Het gevolg is dat hun pathologie verder verdiept, een veelvuldig en grondig omschreven fenomeen dat vooral in de 20e eeuw – uiteindelijk – diepe sporen achterliet in Gulags en Joodse vernietigingskampen.

Zo zorgt GroenLinks in Amsterdam er ‘zonder het expliciet te hoeven zeggen’ voor dat hun leden niet naast vluchtelingen opvangcentra hoeven wonen, dat zij uit naam van hun deugbaantjes naar verre oorden moeten vliegen en ‘op stand’ mogen wonen, dat moslima’s ‘geheel in vrijheid’ in hun Burka moeten kunnen lopen, dat anti-semitisme een soort liefde voor de Palestijnen is. Ze scheppen genoegen in dure reisprogramma’s op tv, reizen die het gewone volk nu of straks niet meer kan betalen. En terwijl het volk via de media in hun ‘warme trui’ gehesen wordt, zodat men ‘het gesprek kan aangaan over wat jij kunt doen voor het milieu (NOS),’ boeken GroenLinksers nog een reisje naar Florida of Oman. Maatregelen nemen ze alleen als die ze niets kost, zoals een GroenLinks Miepje onlangs in de krant schreef. Ze poetste haar tanden met milieuvriendelijke klei of zoiets, en het spul ging ook in de wasmachine. Ja twee auto’s voor de deur, dat wel. Lastig, vond ze dat.

Right.

Het is een structurele hypocrisie meer dan een incidentele, die je nou eenmaal onder alle mensen vindt. Het een zeggen en het ander doen: niets menselijks is ons vreemd. Maar het genoegen, de vanzelfsprekendheid en snelheid waarmee alle politieke partijen en hun klapvee, van extreem-links tot fictief-rechts de steeds hogere eisen die ze aan anderen stellen zelf afkopen met morele aflaten en kinderlijk, stiekem gedoe is van een ongekend hoge, obese zelfoverschatting. Een hedonistisch, narcistisch vertoon van zelffelicitatie in combinatie met het kapotmaken van andermans vrijheid. De vrijheid om er anders over te denken bijvoorbeeld.

De onderdrukkende regels zijn ZO goed, deugdzaam en van levensbelang, dat ze niets liever willen dan mogelijk maken dat de ander die regels moet volgen. Dat zij in hun gesloten wooncomplexen en privé scholen de hel van ongelimiteerde massa immigratie, islam en onbetaalbaar klimaatbeleid kunnen omzeilen zien ze als aanleiding om nog meer minachting voor gewonen mensen aan de dag te leggen. Twee vliegen in een klap! Als het plebs steeds meer op afstand komt te leven is dat alleen maar mooi meegenomen: ‘Zij zullen nooit waarderen hoe veel goedheid we ze wilden bijbrengen.’ Het is Pokon voor de ego’s.

En elke keer gaat het zo: juist de boodschappers van de collectieve moraal doen deze moraal zelf van de hand en maken er in één vloeiende beweging een controle- en machtsinstrument van. Alleen goede en bange mensen zijn zo gek om zich te laten opdringen wat een clubje snobs van ze eist. Dat weten ze.

Ook na honderd of duizend confrontaties met hun hypocrisie, gebrek aan consistent handelen zullen ze een uitgestreken gezicht laten zien. Voor ons gelden de regels niet, zeggen ze met hun ogen.

Wij staan boven jullie.

7 Reacties

 1. Ron

  Houd je hoofd ‘t nog vol, barst ze niet? nu alles blijkbaar in een flow samenvalt alsof een tienduizend stukjes puzzel zonder onderbreken wordt gelegd. (ik weet, ik doe aan mind reading)

  Antwoord
 2. Rob Esveldt

  Het enige wat bij links telt is dat ze een goed gevoel aan hun handelen overhouden, of dat handelen voor de toekomstige generatie ook goed is interesseert ze niet zoveel. Want als je aankomt met de vraag maar wat als je handelen zoals met de klimaat, migratie, etc. nu eens niet overeenkomt het beoogde doel maar juist het geen wat je niet zou willen wat dan? Daar weigeren ze om over na te denken, het gaat om het hier en nu en dat het moralistisch een goed gevoel geeft.

  Antwoord
 3. Jan

  Oh Sietske, wat beschrijf je treffend mijn ervaringen met mensen in mijn omgeving (familie en zgn. vrienden) die van linkse of groen-linkse huize zijn. Ik maak vaak mee, maar misschien let er nu ook meer op, dat een simpele kritische vraag over een aantoonbare tegenstrijdigheid wordt afgedaan met een: ‘dat is gewoon zo’ (zouden ze dat leren in een links gebedshuis?), en dan ook nog met een dedain alsof ik het licht nog niet gezien heb. En inderdaad, vroeger twijfelde ik of ik het allemaal wel goed begrepen had (want zo dom kan dat linkse gedachtegoed toch niet zijn?), maar inmiddels begrijp ik dat ik tegen zoveel stuitende hypocrisie niet opgewassen ben. Ik ben nog dagelijks verbluft en onthutst, dat er niemand is die ziet dat de linkse keizer (en kiezer) geen kleren aan heeft. Dank je, ik sta hierin dus niet alleen. Maar ik zal vragen blijven stellen, ook al is het water naar de zee dragen.

  Antwoord
 4. Jan de Wit

  Een ‘rant’ als vanouds. Chapeau! Maar eh, je noemt je blog een platform. Dat houdt in dat je anderen aan het woord laat. Wanneer? Wat is jouw valkuil?

  Antwoord
 5. Louise vH

  Sietske wat heb jij het weer fantastisch verwoord. Zoveel herkenning!
  De klimaat gekte kosten, de als maar hogere kosten van levensonderhoud, de verhogingen op energie en andere onontbeerlijke consumentenzaken, dit alles zal gaan leiden tot stagnatie van de economie. En dan heb ik de enorme kostenpost van de grote volksverhuizingen nog niet eens genoemd. Over 10 jaar gaat “de gewone man” niet meer op vakantie. Onbetaalbaar. Een sinister plan is inwerking gezet. En die scholieren maar spijbelen voor de ondergang van hun toekomst.

  Antwoord
 6. Martin

  Interessant, ‘Hypocrisie’ is ongetwijfeld de meest verwoestende van menselijke ondeugden maar nooit aan de 7 hoofdzonden toegevoegd..
  Vanwege haar ongrijpbare, pluriforme manifestatie..?
  Geef ‘t op Sietske…, afhankelijk van het thema schuilt hypocrisie in ieder van ons betweters, ontkenners, wegkijkers en conformisten….

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.