Even leek het er vorige maand op dat Horst Seehofer geschiedenis zou schrijven door bondskanselier Angela Merkel op de ideologische knieën te krijgen. Het zou hoog tijd zijn om de druk op de migratiediensten, ontevreden burgers en het beeld van ‘alleskunner’ Duitsland te versoepelen. Meer controle op migratie, op ‘het onrecht’ (Seehofer) dat miljoenenmigratie meebrengt. ‘Een pas op de plaats,’ zoals politici dat altijd zo mooi zeggen als het over minder gevoelige zaken gaat.
De realiteitsinjectie is als een boemerang teruggekomen in het gezicht van Seehofer. Merkel is er nog steeds zuur van, dat zíj ópenlijk in twijfel werd getrokken. In München protesteerden afgelopen weekeind tienduizenden mensen tegen de ‘opruiing van CSU (en AfD)’.
SIETSKE BERGSMA – Duizenden Duitsers demonstreerden gisteren in München tegen ‘Angst-beleid’ van de CSU. Ik vond het een walgelijke vertoning // Duitsland verhevigt propaganda-oorlog tegen de bevolking https://t.co/tbb2RDVzlp
— Sietske Bergsma (@SBergsma) 23 juli 2018
Dat iemand problemen benoemt – of dat nou genuanceerd gebeurt of niet – staat gelijk aan hetze en volksopruiing blijkbaar. De elite in Duitsland is in een constante staat van not amused, krijgt het doodsbenauwd van zoveel tegengas (AfD staat in de peilingen met 17%). Het tafereel is een beetje vergelijkbaar met de hysterische, disproportionele reacties in Nederland op minister Stef Blok, die een onhandig relaas hield over de onmogelijkheid van multiculturele samenleving.
En nu bemoeit de rechterlijke macht in Duitsland zich ook met Seehofer. De president van het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe nog wel: Andreas Voßkuhle.
Wenn Richter glauben, dass sie Politiker sind, lässt das Rückschlüsse auf ihre Fähigkeit zur Objektivität zu. #hybris https://t.co/AGkmf3sDwo
— Hans-Peter Friedrich (@HPFriedrichCSU) 26 juli 2018
Hij heeft in een gesprek met een Duitse krant CSU-politici vanwege hun woordgebruik in het asieldebat aangevallen. De verklaring van de voormalige Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU), namelijk dat er in de asielcrisis een “Herrschaft des Unrechts” geldt, noemde de president van het hof “onacceptabel.”
Volgens Voßkuhle wilde Seehofer op deze manier “associaties opwekken met de nazi-staat”. En dat was “volkomen fout”.
Voßkuhle noemde ook dat het asieldebat niet adequaat wordt gevoerd. Het debat over de afwijzing van vluchtelingen aan de grenzen lijkt hem “voor een deel nogal schril” en “ongepast gezien de complexiteit van de situatie”.
Populisme dreigt de democratie te ondermijnen, waarschuwde hij. Volgens Voßkuhle weet iedereen dat populisten hun tegenstanders als vijanden van het volk zien. Iedereen die “hun ideeën over een homogeen volk niet deelt, komt in deze situatie terecht” (…) “Deze ideeën vinden we in veel van de nieuwe identiteit of illiberale bewegingen.” Ze zijn in strijd met de Grondwet. Voor populisten zijn hun tegenstanders “vijanden van het volk”.
Deze uitspraken in een krant lezen als een klucht. Vijanden van het volk? Een beetje zoals rechts-conservatieve politici (‘populisten’) bij voorbaat, zonder nader naar hun motieven en argumenten te vragen als vijanden van het volk worden bestempeld?
Voßkuhle kreeg het naar aanleiding van zijn gesprek te verduren van de voormalige federale minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU). “Als rechters geloven dat ze politici zijn, zouden we conclusies kunnen trekken over hun vermogen tot objectiviteit,” zei Friedrich via Twitter.
Duidelijk is dat rechtstaat, democratie en vrijheid van meningsuiting (voor een politicus!) niet meer gelden in de noodtoestand die het politieke establishment (iedereen in de ‘trias’) voor zichzelf heeft uitgeroepen. Het belooft nog lang onrustig te blijven in Duitsland.