De huisrenegaat van de Volkskrant en de zwakte van rechts

9 december 2019

Door Tom Zwitser

Mocht Eva Vlaardingerbroek een merk zijn geweest, dan had ze vandaag flink kunnen cashen. De Volkskrant zond haar huisrenegaat, Hassan Bahara, op haar af om een stuk te produceren met wederom louter rancuneus geklets, verdachtmakingen, losse associaties en dwarsverbanden die uitsluitend tussen Hassans linker en rechterhersenhelft plaatsvonden.

En wij kunnen het zeggen, want toen we een half jaar geleden eenzelfde behandeling van hem kregen, genereerde dat veel nieuwe Epoque-abonnees, en mensen die onze webwinkel ontdekten. Eva had vandaag dus haar Eva-mokken en Eva is great-mutsen klaar moeten hebben staan (dat kan trouwens alsnog).

Een half jaar geleden hadden we heel woedend kunnen worden en er helemaal mee aan de haal kunnen gaan over wat er niet klopte aan het artikel over ons. De Volkskrant-trutjes hadden het immers gepresteerd om zogenaamd anderhalf jaar lang aan een artikel te werken waarin, zo bleek uiteindelijk, geen enkele primaire bron werd geraadpleegd. En nadat het artikel van zes pagina’s uitkwam, viel een TPO-redacteur mij op social media aan, op basis van die door de Volkskrant verzonnen of niet-gecheckte uitspraken. Hieruit bleek voor mij al dat men op rechts meer waarde hecht aan de media die ze bekritiseren dan aan de eigen mensen. De verheven positie van de journalist is nog steeds een speerpunt in het rechtse denken terwijl dat natuurlijk nergens op is gebaseerd.

Linkse reflexen op rechts

Meer recent was er ophef vanwege een domme en onnodige uitspraak van Haye van der Heyden, namelijk dat zelfs holocaustontkenners op zijn nieuwe omroep ON hun mening zouden mogen verkondigen. Haye moest zich vervolgens na veel ophef terugtrekken bij ON, maar nog geen paar uur later zond de VPRO een documentaire uit over neonazi Constant Kusters, en bood zo een platform aan een wel hele pikante holocaustontkenner. Als Haye zich moest terugtrekken, waarom viel rechts Nederland dan niet over de VPRO heen, die veel verder ging dan wat Van der Heyden voorstond? Het tekent de zwakte van rechts: men reageert op incidenten, maar zaken met elkaar in verband brengen waar maar een paar uur tussen zit, is al te veel gevraagd.

Een ander bizar voorbeeld van wat er op rechts gebeurt, is dat men de linkse indoctrinatie van het onderwijs hekelt, maar ondertussen en masse probeert het bijzonder onderwijs af te schaffen, zodat de linkse indoctrinatie ook de christenkindjes kan verpesten. Volgens deze redenatie is de overheid dus het probleem, maar de oplossing is nog meer overheid. Het is een zelfvernietigingsideologie op rechts: men is boos, boos, boos, maar de noodzakelijke denkstap zet men niet. Lees verder >>>

 

7 Reacties

 1. Peter E. Chr. van Ouwerkerk

  Het probleem van de weinige vrijdenkers, uitgerust met sociaal-culturele voelhorens, is dat zij jaren langer moeten lijden door hun gevoelde onrust dan de dieren die pas wakker worden nadat hun eieren of melk gestolen worden onder de dekmantel van de heersende ideologie en gesteund door de propaganda en de dreiging van de bijtende honden.
  Animal Farm en 1984 revisited.

  Links of rechts, progressief of conservatief lijken mij vandaag geen functionele begrippen meer om de verschijnselen in een samenleving te beschouwen.
  Eerder zou men menselijk (typisch Nederlands?) gedrag kunnen onderscheiden in
  1.Zij die angst hebben voor conflict en confrontatie door de inbreng van een minderheid een tegengestelde maatschappijvisie of wereldbeeld. We kunnen rustig stellen dat dit de dominante cultuur is.
  2. Zij die vrij kunnen denken en daarvan de last kunnen dragen van twijfel en de weerstand van groep 1, en derhalve niet bang zijn voor confrontaties met de heersende opvattingen. Zij worden door groep 1. beschouwd als afvallige onruststokers en dienen bestreden te worden.

  Pas indien meerdere mensen uit groep 1.uit de confortzone van hun zingevingssysteem durven te stappen zal langzaam een heersend idee oplossen.
  Hoe lang heeft het niet geduurd voordat mensen veilige groepsgevoel, dat hun kerk bood, durfden los te laten.
  En zo zal dat met de klimaat- en EU-en MU- ideeën ook wel gebeuren.

  Intussen genieten wij van je artikelen die misschien niet zozeer eyeopener voor ons zijn, maar wel een prachtiger en preciezer en intelligentere beschrijving van de werkelijkheid.

  Antwoord
 2. AWM Derksen

  De link naar ‘ onze webwinkel’ in de tweede alinea werkt niet, althans niet op mijn Ipad.

  Antwoord
  • Sietske Bergsma

   Nu wel?

   Antwoord
 3. AWM Derksen

  Ja, u wel

  Antwoord
 4. MartinS

  Dat over het bijzonder onderwijs is heel grappig. Je ziet het ook bij Baudet: hij is tegelijkertijd zowel voor de Verlichting als er tegen. Baudet begrijpt dus te weinig van de moderne tijd om er iets zinnigs over te zeggen. Bijzonder onderwijs moet afgeschaft worden maar tegelijk is het jammer dat de secularisatie zo ver is gegaan dat we niet tegen de Islam willen strijden. We zijn weer terug in de 19e eeuw. Wat willen we nu eigenlijk? We can have our cake and eat It?

  Antwoord
 5. MartinS

  Ik zie in het Epoque artikel dat Zwitser het Christendom niet totalitair vindt. Ik snap er niets van.

  Antwoord
 6. MartinS

  Deze is ook leuk:

  https://tpo.nl/2019/12/15/briefje-van-jan-aan-snurkend-nederland/

  De Volkskrant zou hebben vermeld dat de Cito scores van verschillende lagere scholen voor ongunstige invloeden (thuissituatie etc) “gecorrigeerd” worden.

  Daardoor scoort het islamitisch basisonderwijs op papier beter dan in werkelijkheid. Als statistieken niet het gewenste resultaat opleveren dan corrigeer je gewoon die statistieken. Groeten van de Sowjet-Unie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.