Burgerrechtenactiviste Bärbel Bohley in 1991: ‘De leugens zullen terugkomen – de desinformatie, de mist waarin alles zijn contour verliest’

5 maart 2019

 ‘Ik kon natrekken hoe regulering van taal, thema’s en meningen effect heeft op de psyche. Hoe mensen ziek worden. Ik noemde het prikkeldraad in de hersenen’

Ze werd beschouwd als een icoon van de burgerrechtenbeweging tijdens de koude oorlog. Maar kunstenares Bärbel (1945-2010) kreeg na de val van de muur geen politieke positie in Duitsland. Wel de andere meisjes die zich hadden aangepast en geduldig naar dat moment hadden toegewerkt. Bärbel’s naam stond voor een lange geschiedenis van ongehoorzaamheid en rebellie. Als “Kohl’s meisje” zou Bärbel Bohley niet geschikt zijn geweest. Dit schrijft schrijver Chaim Noll op de website achgut.com. Ik had nog niet eerder van Bohley gehoord.

“In het voorjaar van 1991 zag ik Bärbel Bohley voor de laatste keer. We gingen na een televisieprogramma waarin ze me heftig had aangevallen, eten in een Italiaans restaurant in de buurt van de Masurenallee. Katja Havemann was daar, de weduwe van de beroemde dissident, en de West-Berlijnse schrijver, Peter Schneider. De discussie na de maaltijd, met een fles wijn, was briljant. Bärbel confronteerde ons met onze naïeve ideeën over een betere politieke orde na de ‘Wende’.

Ze was tegen de onmiddellijke ontbinding van de DDR, wilde een overgangsperiode waarin beide Duitse staten op goede voet, maar nog wel gescheiden, naast elkaar zouden bestaan. “Typische westerse arrogantie” vond ze het dat we de onbestuurbaarheid van het Oosten niet doorzagen.” (…)

“Ik werkte op dat moment in het kader van een onderzoek aan de Vrije Universiteit, met de bestanden van de ‘Vereniging van Oost-Duitse schrijvers’ en ik was geschokt door de grenzeloze monitoring en spionage, de in de kiem verstikte vrijheid van meningsuiting, ‘de verinnerlijkte censuur’ waaraan schrijvers zich hadden onderworpen en die – vergelijkbaar met de huidige politieke correctheid van vandaag – de wegen van het denken op een ongezonde manier afboog en belemmerde. Ik kon natrekken hoe regulering van taal, thema’s en meningen effect heeft op de psyche. Hoe mensen ziek worden. Ik noemde het “prikkeldraad in de hersenen”.

“De constante leugens zullen terugkomen”

“Al deze studies,” zei ze erover die avond, “het diepgaande onderzoek naar de Stasi structuren, de methoden waarmee zij hebben gewerkt en nog steeds werken, zullen allen in de verkeerde handen vallen. Deze structuren zullen kritisch worden bekeken – en vervolgens worden gekopieerd.”

“Toen we verbluft zwegen, vervolgde ze: “Ze zullen een beetje aangepast worden om in een vrije westerse samenleving te passen. Ze zullen de onruststokers ook niet per se arresteren. Er zijn betere manieren om iemand te schaden. Maar de stilzwijgende verboden, het volgen, de achterdocht, de angst, het isoleren en brandmerken en het monddood maken, dat alles zal terugkomen, geloof me. Men zal faciliteiten creëren die veel effectiever werken, veel gerafineerder dan de Stasi. De constante leugens zullen terugkomen, de desinformatie, de mist waarin alles zijn contouren verliest.” (…)

“Ik denk vaak aan deze zinnen en aan haar. Als ik erover lees, hoe door de Duitse overheid gefinancierde instellingen zoals de Amadeu Antonio Stichting, die in hun ‘strijd tegen rechts’ en hun ‘preventie van racisme’ al suggereert om kleuters te observeren, dan denk ik aan Bärbel Bohley. Aan haar profetische woorden dertig jaar geleden.”

4 Reacties

 1. Martin

  Interessant.., rond die tijd had ik ook zulke gesprekken o.a. voor VPRO camera’s waarin ik met klem een onmiddellijke en volledige intergratie van communistisch Oost Europa in de E.G. en samenvoeging van de Duitslanden afraadde met exact dezelfde argumentatie..

  Toen vastgesteld dat enthousiasme, vaak om zeer persoonlijke redenen, geen substituut is voor deskundigheid naar dat dit wél de toekomst van Europa zou gaan bepalen..
  Aan onbenul grenzende ‘deskundigheid’ van politici, hun adviseurs en sluwe geostrategische intriganten hebben sindsdien de EG/EU agenda bepaald.

  Wat ik er verder van vond was niet echt van belang meer..

  Antwoord
 2. Rob Esveldt

  Ik heb zo het vermoeden dat de VVD zich erbij neer heeft gelegd. If you can’t beat them join them zullen ze gedacht hebben. En zo sluit de VVD zich bij de socialistische partijen aan die verder naar links afglijden richting socialisme of wel DDR 2.0. Aan het CDA en D66 hebben we in geheel niets, die laten zich als stemvee gebruiken om een meerderheid te creëren. Wilders heeft dat denk ik al heel vroeg in de gaten en laat niet over zich heen lopen, en net als Trump met Noord-Korea moet je weten wanneer je van de tafel weg moet lopen. Nu hebben we een nieuwe partij erbij gekregen VVD 2.0 met de afkorting FvD. Als PVV en FvD samen groot worden, zal de VVD waarschijnlijk nog verder naar links afglijden en samen willen werken met Groenlinks en zo het socialisme verder vorm geven. De VVD zal dat doen om haar macht te kunnen uitbreiden in de EU waar het socialisme al welig aan het tieren is.

  Antwoord
 3. Ron

  Collectivisme versus Individualisme -meer smaken zijn er niet.-
  Collectivisme loopt uit op totalitarisme.
  Politiek individualisme leidt, waarschijnlijk, tot bestuurlijke inertie.
  De op een na uiterste politieke vorm van individualisme is libertarisme -wat mijn politieke voorkeur is- Libertariers kunnen eindeloos discussiëren, komma nken, over wat wel en niet tot de taken van de staat zouden moeten behoren, of er een staat zou moeten zijn, en onder welke vorm van libertarisme de ene of andere stellingname zou moeten vallen.
  Als het u interesseert kijk eens op Vrijspreker.nl of MeerVrijheid.nl

  Antwoord
 4. Ron

  Wat kon/kan CV het toch eloquent verwoorden: collectivisme vs individualisme -helaas laat zij niet meer van zich horen sinds zij in ‘opspraak is geraakt’
  http://verenoflood.nu/valse-moraal/

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.